Vizier op volleybal

 

VIVES H1 wint in de koude hel van USV Protos!

VoV, 16-09-2024. 7:20 uur. Een koude sporthal, een gebrek aan publiek en een schema dat flink uitliep: het recept voor een onaangename middag in de zelfbenoemde hel van Protos. Debuterend trainer Mark Meuleman beschikte over een nagenoeg fitte selectie, maar besloot in overleg om middenman Evan uit voorzorg niet in te zetten. Met 12 fitte, jonge en gemotiveerde spelers begonnen de mannen van Departyshop.nl VIVES H1 aan de warming-up, om zo scherp mogelijk de wedstrijd te starten.

Scherp beginnen bleek in de sfeerloze sporthal een uitdaging, want na drie keer knipperen stond Departyshop.nl VIVES H1 al 6-0 achter. En na een time-out groeide de voorsprong van USV Protos zelfs tot 11-2. Tijd om de rug te rechten. Trainer/coach Mark Meuleman, die deze set startte met spelverdeler Laurens, middenmannen Peter en Sven, passer/lopers Jacco en Alec, en Dion op de diagonaal, sprak zijn team streng toe, waarna de motor begon te draaien. Dankzij sterke services, met belangrijke rollen voor Alec en Dion, werd de stand van 11-2 via 15-7 omgebogen naar 19-19. In de big points ging het spel op en neer, maar uiteindelijk trok Departyshop.nl VIVES H1 aan het langste eind.

De mentale weerbaarheid van de IJsselsteinse ploeg was dik in orde, en in set 2 werd dit goede gevoel direct doorgetrokken. De 1-0 voorsprong was de enige die de Utrechtse studenten deze set zouden zien. Met een stabiele servicedruk en een verzorgde pass stormde Departyshop.nl VIVES H1 af op de winst in de tweede set. Via 9-14 en 17-21 was het de debuterende Mike van Meurs die op 20-24 het veld in kwam en met een ace het lot van set 2 bezegelde. Een 0-2 voorsprong in een koude hal, waar tot dan toe weinig sfeer was.

Aan het begin van de derde set bleek USV Protos nog een extra versnelling te kunnen inzetten. Met een nieuwe spelverdeler ging het tempo bij de tegenstander flink omhoog, waar de onervaren ploeg uit IJsselstein moeite mee had. Ook de dubbele wissel en de impuls aan ervaring met Joël van der Schans als gelegenheidsspelverdeler leverden niet het gewenste effect op. USV Protos speelde dominant, en trainer Mark probeerde met een aantal wissels het tij te keren. Luc kwam in de ploeg voor Alec, en ook Mike moest aan de bak op de plek van Sven. Bij vlagen leek het spel van Departyshop.nl VIVES Hs1 weer op dat van de eerste twee sets, maar met 25-22 was er geen echte kans op de overwinning.

De rug rechten en doorpakken naar set 4 dan maar. Departyshop.nl VIVES H1 schoot werkelijk uit de startblokken dankzij sterke servicereeksen van Laurens en Alec. In een mum van tijd stond er een comfortabele 1-5 op het scorebord, maar USV Protos vocht zich knap terug. Op 11-9 greep trainer Mark in om zijn ploeg weer op de rails te krijgen. Met Luc op de plek van Jacco en Mike weer in het veld voor Sven werd de inhaalslag ingezet, en bij 21-21 stonden beide ploegen weer gelijk. Na enkele discutabele beslissingen kwamen de absolute big points eraan en de kans op de eerste overwinning van dit seizoen. Met een matchpoint op het bord scoorde USV Protos drie punten op rij, waardoor een beslissende vijfde set werd afgedwongen.

In set 5 begon Mark met Luc op de plek van Jacco. Na een gelijk opgaand begin en de wissels Mike voor Sven en Jacco voor Alec, werd op 10-10 een onverbiddelijke eindsprint ingezet. De voorsprong van 11-14 zou groot genoeg moeten zijn. Op 12-14 testte diagonaal Dion nog even hoe stevig de sporthal gebouwd is met een poging een bal de dampkring in te slaan, maar op 14-13 was het een bal van middenman Peter die USV Protos te machtig bleek. 2-3, en de eerste winst van het seizoen 2024/2025 was een feit.

Na afloop van de wedstrijd zei trainer Mark Meuleman: “We hebben nog veel werk te verzetten, maar hier zoveel mentale veerkracht tonen is knap en een mooi uitgangspunt voor de rest van het seizoen.” Man of the Match Jacco voegde daaraan toe: “Het is lekker als een sporthal die bekendstaat als luidruchtig stiller en stiller wordt. Deze wedstrijd geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen.” Volgende week wacht competitiegenoot Taurus Heren 2 in De Kruisboog in Houten. Om 17:00 uur wordt daar afgetrapt.

gh @ VoV, verslag en foto via PR VIVES.