Vizier op volleybal

 

Seizoenopening eredivisie mannen

VoV, 19-09-2024. 4:28 uur. In de Eredivisie mannen komen dit seizoen nog acht teams ut. Aanstaande zaterdag komen ze alle acht meteen in actie, ruim voordat het seizoen bij de dames begint of in de Divisies, met uitzondering van de Superdivisie dames.

De voorbereiding zit erop, de oefenwedstrijden zijn gespeeld, de Supercup heeft een nieuwe eigenaar gekregen. Het seizoen kan beginnen. Een aantal weken eerder dan men zou kunnen verwachten met maar acht teams in deze poule, wellicht dat de BeNe-League daarmee te maken heeft.

De koppelingen in de eerste speelronde zijn:

  • SSS vs. VC Limax
  • Sliedrecht Sport vs. SV Dynamo
  • Lycurgus vs. ZVH
  • Orion Stars vs. PDK

SSS vs. VC Limax.

SSS begint met een zeer uitgebreide selectie, waar de onderlinge concurrentie dus sterk is, aan het nieuwe seizoen. Spelverdelers zijn Stijn Held, afkomstig van Orion, en Chiel Mecklenfeld (afkomstig van TTP). Drie spelers van VoCASA maakten de overstap naar Barneveld te weten Job Wilts (p/l), Stijn de Ruijter (dia) en Max Donker (lib). Vanuit de eigen opleiding stromen Meinko de Boer (mid) en Bertil van der Vliert (lib) door. Verder bestaat de selectie nog uit de passer/ lopers Maarten Bartels en Lennaert Hogenhout en is Jesse Hanemaaijer er voor de middenpositie.

VC Limax zag coach Guido Görtzen naar Maaseik vertrekken en haalde de Argentijn Tomas Gilamberti als zijn vervanger. Ook de selectie onderging een ware metamorfose met maar liefst negen nieuwe gezichten. Met spelverdelers Joris Berkhout en Markus Held, de Amerikaan Jackson Gilbert en de Argentijn Brian Melgarejo als passer lopers, net als Alex Meijs die vanuit Orion overkomt. De mids Koen Scholten en Luuk Hofhuis en libero Ferdy van Dijk, voormalig SSS-speler. Diagonaal Yvo Lunsing verruilde ZVH voor VC Limax.

Sliedrecht Sport vs. SV Dynamo 

Sliedrecht Sport kon de selectie van vorig seizoen op een paar wijzigingen na in stand houden. Twee nieuwelingen zijn toegevoegd, mid Duco Krook komt over van Dynamo en passer loper Jasper Bouter voegt zich vanuit Heren2 bij de hoofdmacht.

SV Dynamo voorzag de selectie op acht posities van nieuwelingen: Diagonaal Thomas Sleurink (ex-Lycurgus), Thomas van Bladel (ex-VC Limax), Alek Aleksov, Jochem Bloem en Robin van Weerd (allen ex-SSS). Thom van der Ent en Ilja van der Pijl (beide ex-TTP). En vanuit de eigen opleiding stroomt Jordi van Laar door naar de eerste selectie.

Lycurgus vs. ZVH

Lycurgus heeft twee nieuwe spelverdelers vastgelegd. Gijs van Solkema en Uroš Planinšič. Auke van de Kamp heeft internationale ervaring opgedaan in België, Duitsland en Italië en is terug in Groningen. Ook Stijn van Schie komt volgend seizoen weer in Nederland uit, na een paar Belgische jaren. De Portugees Nuno Marques, de Fin Alexej Zhbankov en de Chileen Vicente Parraguirre voegen met de nieuwe Australische trainer/ coach Mark Lebedew nog meer internationale ervaring toe aan het team.

ZVH heeft veel jeugdig talent in de selectie opgenomen. Met TTP als hofleverancier. Passer/loper Saimen Hage, libero Ayhan Firat, diagonaal Yoran Koezema en midspeler Luuk Steenbergen maken de overstap vanuit Papendal. Verder versterkt Nikita Artamonov de positie als spelverdeler, Niek Schiphof en de Amerikaan Michael Sack, zijn ook nieuw.

Orion Stars vs. PDK

Bij regerend landskampioen Orion Stars is er ook veel veranderd in de selectie. Kees Merkx is terug als spelverdeler, Van SV Dynamo werden passer/loper Cas Abraham en libero Edvin Svärd overgenomen. De diagonaal wordt toevertrouwd aan buitenlanders, Maksim Shkredau uit Wit-Rusland en Owen Chun uit de Verenigde Staten. Mathijs Apine (ex-VoCASA) is nieuw en met de Est Kevin Saar volgde op de valreep nog een buitenlander.

Bij PDK Huizen staat Arno van Solkema als trainer/ coach voor de eredivisieselectie. De selectie kent ook vele nieuwe gezichten, Mats Bleeker en Shalev Saada kwamen over vanuit Orion, Hugo van Garderen (ex-SSS), Cas Veerman (ex-TTP), Arjan Westra (ex-Lycurgus) en de Duitser Hendrik Düsterwald zijn nieuw. Diagonaal Daniil Pyvovarenko komt vanuit uit Oekraïne naar Nederland. En als laatste voegde Rik van Solkema, de zoon van de trainer/ coach, zich bij de selectie

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.