Orion Stars komt in Estland vs. Tallinn tekort

VoV, 19-09-2024. 19:50 uur. Orion Stars heeft in het eerste optreden in de voorronde van de Champions League een duidelijke 3-0 nederlaag in Estland geleden tegen Tallinn. Via de setstanden 25-20, 25-21 en nogmaals 25-21. Dat de schade bij de eindstand binnen de perken bleef kwam vooral door een serie van vijf punten in de tweede set na de 24-16 tussenstand en door een prima inhaalrace in de derde set.

Met de eigen scores deed Orion Stars nauwelijks voor Talinn onder (42 om 41), het was vooral de foutenlast die het verschil maakte. Orion scoorde 33 directe punten voor Talinn en kreeg er 21 voor terug. Bij Orion Stars werd Maksim Shkredau met 10 punten de topscorer, Jannes van der Ham en Tom Koops kwamen ieder tot 8 scores.

In de openingsset kon Orion Stars een 6-5 achterstand via scores van o.a. Jannes van der Ham, Lubos Bartulek (ace) en Tom Koops ombuigen naar een 6-9 voorsprong. De leiding bleef tot 13-14 in stand, onder andere drie directe fouten op rij maakten er 16-15 van. Na de 17-17, liep Tallinn uit naar 20-17, Orion Stars kwam via Mathijs Apine nog op 20-19, daarna volgden weer een aantal kadootjes van Orion Stars aan Talinn waardoor de stand 23-19 werd en de set even later met 25-20 naar de thuisploeg ging.

In set twee nam de thuisploeg vlot een 6-3 en 11-5 voorsprong. Orion Stars moest in de achtervolging maar kreeg het niet voor elkaar om het verschil te overbruggen. Bij 18-10 was het verschil heel erg ruim. Trainer/ coach Dirk Sparidans wisselde veel, maar ook dat bracht niet meteen het gewenste effect. De achterstand bleef acht punten (22-14, 24-16). Een serie van vijf punten met scores van o.a. Jannes van der Ham en Owen Chun verkleinde de marge naar drie punten bij 24-21. Een voetfout bij een driemeter aanval gaf Tallinn het winnende punt voor de 25-21.

In de derde set liep Tallinn na 7-6 uit naar 11-6, waarop Dirk Sparidans de eerste time out opnam.  Orion kwam via vier gratis punten terug naar 13-12, waarna Tom Koops de gelijkmaker scoorde. Met een prikbal en twee kill-blocks nam Tallinn een 16-13 voorsprong, Orion Stars bleef daarna aanklampen (17-16, 20-19). Na de Doetinchemse foutserve, het ace en een kill-block van Tallinn stond er 23-19 op het scorebord, de 25-21 besliste de wedstrijd met 3-0.

Het thuisduel zal dus met 3-0 of 3-1 door Orion Stars gewonnen moeten worden om een golden set te kunnen spelen.