Vizier op volleybal

 

De aanvalsefficiëntie in volleybalcompetities

VoV, 20-09-2024. 3:25 uur. Via Toine van Kastel ontvingen we de link naar het artikel “Attack Evenness Across Leagues”, geschreven door de auteurs Ben Raymond en Adrien Ickowicz, waaraan hij als data-analist een bijdrage heeft geleverd. Via DEZE LINK wordt u doorverbonden met het artikel

Het artikel gaat over de “aanvalsefficiëntie” in verschillende volleybalcompetities, zowel bij mannen als vrouwen, door de jaren heen. De analyse richt zich op de mate van gelijkmatigheid waarmee teams hun aanvallers inzetten, gemeten door een “evenness”-maatstaf. Hogere waarden impliceren een meer gelijkmatige verdeling van aanvallen over meerdere spelers. Een belangrijke bevinding is dat een hogere aanvalsefficiëntie vaak samenhangt met een hogere rally-winratio.

Enkele kernpunten:

Rally-winratio: In bijna alle competities blijkt een hogere aanvalsefficiëntie te correleren met meer gewonnen rally’s.

Vergelijking mannen vs. vrouwen: Er zijn geen grote verschillen in aanvalsefficiëntie tussen mannen- en vrouwencompetities. Vrouwen vertonen echter tijdens bepaalde toernooien, zoals de Olympische Spelen, een lagere aanvalsefficiëntie.

Leeftijdscategorieën: Oudere teams (volwassenen) laten vaak een hogere aanvalsefficiëntie zien dan jongere teams.

Tijdstrend: Bij mannen stijgt de aanvalsefficiëntie door de jaren heen, vooral in landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië. Bij vrouwen zijn de trends wisselend, waarbij sommige competities, zoals in Nederland, juist een afname laten zien.

Deze inzichten kunnen waardevol zijn voor trainers en teams om hun aanvallen beter te verdelen en daarmee hun succes te vergroten.

Advies voor Nederlandse competitie: Op basis van de data wordt voor Nederlandse volleybalteams aanbevolen om de gelijkmatigheid in aanvallen te verbeteren, gezien de dalende trend in de Nederlandse competities. Door aanvallen evenwichtiger over meerdere spelers te verdelen, kunnen teams hun prestaties verbeteren en competitiever worden op internationaal niveau.

gh @ VoV, bron Toine van Kastel, foto Jan van den Noort. Voor degenen die over het artikel nadere info van hem wensen is dit zijn e-mailadres: tvkastel@icloud.com