Vizier op volleybal

 

Volleybalnieuws, een laatste update

VoV, 28-09-2024. 6:08 uur. Een laatste update? Ja, volgende week beginnen we weer met de VoV weekend Top 10 (en meer), maar aangezien het programma dit weekend opnieuw uit Supercup, Eredivisie Heren en Superdivisie dames en een heleboel bekerwedstrijden bestaat hebben we de Top 10 (en meer) nog een weekje uitgesteld.

Klinkt misschien een beetje onlogisch omdat er genoeg te kiezen valt, zeker met de beslissingen in de eerste ronde van de beker, maar we wachten liever tot de Superdivisie Heren en de vier Topdivisie ook weer beschikbaar zijn om uit te kiezen. Ook al betreft het de eerste ronde in die divisies.

Dit weekend is de topper in de Eredivisie mannen SV Dynamo vs. Lycurgus, waar vele personele dwarsverbanden uit de beider selecties te leggen zijn. Switchen van club op het hoogste niveau is zeker niet ongebruikelijk gezien alle ‘overstappers’ in de loop der jaren van deze selecties. Waarbij het lijkt dat Groningen meer aantrekkingskracht heeft dan Apeldoorn.

Verder is er in Sneek de Supercup tussen de landskampioen, met thuisvoordeel, en de bezoekede bekerwinnaar. VC Sneek vs. Apollo 8 is het startsein voor de competitie in de Eredivisie bij de dames. En in de Superdivisie bij de dames staan alleen maar interessante duels op het programma. Zoals de derby Rivo vs. Apollo 8 D2.

In de eerste Bundesliga in Duitsland beginnen 15 Nederlandse speelsters aan het nieuwe seizoen. SC Schwerin en Ladies in Black Aachen hebben een sterk Nederlands tintje met vier landgenotes, bij SC Dresden en SW Erfurt ontbreekt de inbreng van Nederlandse speelsters.

In Italië staat dit weekend de Supercup bij de dames op het programma. Conegliano en Vero Volley Milano staan er tegenover elkaar. Teams met vele nationale en internationale sterren. Zoals bij Conegliano Gabi, Zhu Ting, Isabelle Haak, Joanna Wolosz, Monika de Gennaro, Christina Chirichella en Sarah Fahr. En bij Milano Alessia Orro, Anna Danesi, Myriam Sylla, Paola Egonu en onze Oranje teamcaptain Nika Daalderop. Opvallend, het ontbreken van veel Amerikaanse speelsters, die voor de competitie in eigen land hebben gekozen.

Een paar transfers kunnen we ook nog melden, Thijs van der Wal gaat in de USA volleyballen. Bij de Emmanuelle University in Franklin Spring in Georgia. Hij komt over van Spaarnestad. En wellicht als mosterd na de maaltijd melden we ook nog dat Femke de Joode de overstap van PDK Huizen naar Peelpush heeft gemaakt.

Spelverdeelster Eke Denessen staat na een lange periode zonder volleybal weer op het veld. Ze speelt bij de North Dakota State University in de Summit League, uiteraard in de USA. Wat is daar dan zo bijzonder aan?

Vorig jaar in juni kreeg ze de diagnose Guillain-Barré Syndroom (GBS), nadat ze tijdens een Europese trip met haar ploeg een verdoofd en tintelend gevoel in de voeten kreeg. Op een gegeven moment deden haar armen, handen, benen en voeten niet meer wat ze wilde, waarna de diagnose GBS volgde, hetgeen als kenmerk een snel toenemende spierzwakte heeft.

Na een lange en uitermate zware herstelperiode, waarbij opgeven geen optie was, kon ze door keihard te werken aan een comeback terugkomen en speelde ze na een     jaar aan de kant te hebben gestaan weer met NDSU. Met succes, want er werd met Eke op spelverdeling met 3-1 gewonnen

En nu we toch in de States zijn, ook voor Sjakkie Donkers was er met de Mavericks weer winst, maar ook verlies. Er wordt daar in de NCAA snel achter elkaar gespeeld, elke paar dagen een wedstrijd. Op 20-09 werd met 1-3 verloren, op 21-09 met 3-0 gewonnen van Denver en op 26-09 met 3-1 gewonnen van Grand Canon University. Donkers speelde in alle drie wedstrijden en nam totaal zo’n 33 punten voor haar rekening.

En zoals ook in het verleden voor het begin van een nieuw seizoen maken we u weer attent op de mogelijkheid dat u met een maandelijkse bijdrage van € 1,00 (of € 12,00 in een keer voor het hele jaar) VoV kunt blijven ondersteunen en ervoor kunt zorgen dat deze actuele volleybalsite u ook in het nieuwe seizoen van volleybalnieuws blijft voorzien.

We weten het wel, degene die betaalt zorgt ervoor dat degene die niet betaalt ook van die bijdrage kan blijven profiteren. Maar we willen de site nu eenmaal niet achter slot en grendel zetten voor de niet betalers. Dus betaal voor uzelf en niet voor een ander ofwel elke lezer zou eigenlijk moeten betalen. Dat kan op rekeningnr. NL47 RABO 0108 3290 03 t.n.v. Bureau Arghent o.v.v.  VoV. Alvast bedankt.

Prettig weekend.

gh @ Vizier op Volleybal, foto Jan van den Noort.