Vizier op volleybal

 

Apollo 8 toont geen mededogen met VC Sneek in Supercup

VoV, 30-09-2024. 11:30 uur. Het gezicht van Rixt van der Wal symboliseerde alles: de midspeelster verwerkte haar grote teleurstelling in een handdoek na de genadeklap die Apollo 8 in de Sneker Sporthal aan de landskampioen uitdeelde. De gasten uit Borne speelden imponerend en waren de gehele wedstrijd de bovenliggende partij. Na ruim vijf kwartier was de strijd gestreden, een strijd die helaas voor Friso Sneek eigenlijk nooit echt een volleybalgevecht werd. (19-25,24-26 en 14-25)

Prolongatie Supercup: Het affiche was zo mooi: een zeer goed bezette Sneker Sporthal en een openingskraker tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Daarnaast nog twee jubilarissen van de arbitrage en een Friso Sneek dat voor prolongatie van de Supercup ging. Die laatste vlieger ging echter niet op want de ploeg van ex- VC Sneektrainer Jeffrey Scharbaai speelde bij tijd en wijle voortreffelijk en oefende veel servedruk op de Sneker veste. Met name de buitenaanvallers Anniek Siebring en Britt Schreurs kregen de nodige pegels te verwerken en als dan na een netserve de bal ook nog aan de goede kant valt, is het zo’n dag waarop alles lukt aan Apollozijde.

Spirit: Dat laatste was dus niet het geval bij Friso Sneek. De ploeg wilde graag in de Sneker volleybaltempel haar huid zo duur mogelijk verkopen, maar trainer/coach Erik Reitsma moest met lede ogen aanzien dat zijn team vandaag niet de spirit had om de withemden uit het Oosten des lands het vuur na aan de schenen te leggen.

Spannende slotfase: Daarvoor speelde Friso Sneek te flets al leek het er in de tweede set op dat de thuisploeg zich hervonden had na een 17-12 voorsprong. Mede door een goede opslagenreeks van Annika de Goede werd dat tot stand gebracht. Apollo 8 beet zich echter weer vast in de thuisformatie waardoor er boven de twintig een spannende slotfase werd. Op 24-24 bracht Reitsma de nieuwe aanwinst Madison Weg die haar eerste balcontact ver uit serveerde en een stopfout van Anniek Siebring betekenden einde tweede set.

Eigen niveau: Normaliter kunnen de Snekers zich altijd goed vastbijten in de tegenstander en de rug rechten. De ploeg kent routine, stabiliteit en laat zich de kop niet gek maken. Dat laatste deed het zondag ook niet, maar de stap kon niet gezet worden om het tij te keren. Oorzaken? Op de meeste onderdelen werd het eigen niveau niet gehaald zoals Anniek Siebring na afloop het kort en krachtig bevestigde.

Veel wedstrijden: Toch moeten uit de nederlaag niet al teveel consequenties worden getrokken. Natuurlijk was de Cup liever in Sneek gebleven, maar er resten nog genoeg prijzen en lonkt op 9 oktober het Europese avontuur in de Challenge Cup. Reitsma en de zijnen kunnen zich nu richten op een intensief maandje met veel wedstrijden in de competitie en het Europese optreden. De ploeg heeft potentie genoeg met de twee nieuwkomers Maaike Heilig- viel prima in trouwens- en Madison Weg.

Huldigingen: Op entertaingebied  worden zaken steeds meer uitgebreid.  Naast het Friese volkslied en de fietsact wordt na afloop ook weer de MVP uitgeroepen. Die eer was dit keer weggelegd voor Charlotte Haar van Apollo 8 en Geldou de Boer van de thuisclub die uit handen van eigenaresse Corrie van het Ut Snoepke een prachtige attentie uitgereikt kregen.

Voor deze huldiging werden Micky van Asdonck als lijnrechter en Koos Nederhoed als arbiter in het zonnetje gezet met ook voor de laatste mooie woorden van zijn mentor Jan Rinksma. Nederhoed was meer dan 25 jaar in de eredivisie actief, floot internationaal op wereldniveaus en is sinds vijf jaren nu VAR bij de wereldbond. Een schitterende carrière voor de IJlster die zich nu volledig gaat wijden aan de activiteiten bij de Sneker volleybalvereniging.

gh @ VoV. Bron VC Sneek. Foto’s Lieuwe Bosch