Derde ronde CL in zicht voor Orion Stars na 3-0 zege

VoV, 03-10-2024. 6:13 uur. Orion Stars speelde gisteravond de thuiswedstrijd in de tweede voorronde van de Champions League. Tegenstander was de Servische landskampioen en Supercupwinnaar Crvena Zvezda Beograd, dat zich dus gaat meten met Orion, dat dezelfde palmares van afgelopen seizoen op de naam heeft staan.

Coach Dirk Sparidans begon met de inmiddels vaste basis aan het duel. Bartunek (sv), Abraham en Koops (p/l), van der Ham en Apine (mid), Shkredau (dia) en libero Svärd.

Vanaf de 1-0 in de eerste set tot de 23-22 was Orion Stars de leidende ploeg in deze set. Met bij 7-3 en 13-8 het meeste voordeel. In die fase speelde Orion Stars erg sterk en scoorden Cas Abraham, Shkredau en van der Ham makkelijk. De ploeg uit Belgrado gaf zich echter niet gewonnen, kwam terug naar 14-12 en wist de marge van twee punten vast te houden tot aan 18-16. Hun breakpoint op die stand via een ace maakte het verschil één punt.

Na 21-20 gaf de Servische foutserve en een kill-block van Tom Koops de ploeg uit Doetinchem bij 23-20 meer lucht, time out Beograd, echter pakken ze na de pauze vier punten op rij voor de 23-24 stand.  De voor de serve ingevallen Merkx zette Orion Stars met een ace op setpoint bij 25-24, nadat Tom Koops de stand gelijkgetrokken had. Een aanvallende fout van Rode Ster Belgrado besliste daarna de set. (26-24)

In set twee maakte een score van 7 om 1 punten van een 4-7 achterstand een 11-8 voorsprong. Met in deze series onder andere een harde rake klap van diagonaal Maksim Shkredau, een paar punten van mid Mathijs Apine, een driemeter score van Cas Abraham en een paar kadootjes van Rode Ster. Tom Koops scoorde met een bekeken plaatsbal (12-9) en Shkredau maakte even daarna de 13-9, bij 14-9 vluchtte Rode Ster de time out in.

Zonder succes, het verschil bleef vooreerst drie punten ((17-14) en werd met een serveserie van Cas Abraham verder uitgebouwd naar 21-14. Orion Stars bleef dominant en speelde ook in de eindfase van de set constant sterk aanvallend en verdedigend. De ingewisselde Merkx serveerde fout voor 22-16, spelverdeler Bartunek scoorde middels een tweede bal de 23-16. Dirk Sparidans haalde de ploeg bij 24-20 nog even naar de kant voor de laatste aanwijzingen, daarna maakte Shkredau, die later tot MVP werd gekozen, er via 25-20 een 2-0 stand in sets van.

De openingsfase van de derde set kende tot 5-5 gelijke standen via de side out, Orion Stars kon twee punten uitlopen via een Servische foutserve en een uitgeslagen aanval (7-5). Bij 9-9 was er weer evenwicht en op de 10-11 tussenstand, na een in het net geslagen aanval van de thuisploeg, haalde Sparidans de ploeg naar de kant. Het breakpoint van Shkredau voor 14-13 zette Orion Stars weer op voorsprong, fouten van de tegenstander hielden Orion ook bij 16-14 aan de leiding, waarna Tom Koops en Maksim Shkredau de marge naar 18-15 uitbouwden.

Rode Ster Belgrado ging bij die stand en bij 19-15 twee keer vlot achter elkaar de time out in en kon door drie fouten op rij van Orion Stars terugkomen naar 20-18. Cas Abraham, Maksim Shkredau en een ace van Jannes van der Ham maakten daarna het verschil beslissend (23-18), op 24-20 scoorde Tom Koops met een driemeter aanval het beslissende punt voor de 25-20 en de 3-0 zege.

Shkredau werd met 15 punten topscorer, Koops en Abraham kwamen tot 11 punten, van der Ham liet er 8 noteren, Apine 4, Bartunek 2 en Merkx 1. Orion Stars had blokkerend en aanvallend ruim voordeel.

Volgende week dinsdag, 8 oktober, speelt Orion Stars de return in Belgrado. Twee sets zijn dan voldoende om de derde ronde te halen. Als Orion Stars doorgaat wordt de winnaar van Hypo Tirol vs. Mladost Zagreb de volgende tegenstander. Gisteren won Hypo Tirol met 3-0.