Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en veel meer) #01–2025.

VoV, 05-10-2024. 6:10 uur. Daar zijn we weer, voor de allereerste keer. Met de VoV weekend Top 10 (en meer). Na een lange pauze met tussentijdse meldingen van transfers en ander volleybal nieuws hielden we op de hoogte van het volleybal gebeuren in die tijd. Bij de aftrap van het landelijke volleybal zijn we er weer met het vaste item op de zaterdagmorgen. Met de eerste Top 10, hoe vreemd het ook mogen klinken als er in veel divisies nog geen wedstrijd gespeeld is.

Wellicht had u al gemerkt aan de voorbeschouwingen dat de huidige Eerste Divisie daarin niet meer is meegenomen. Reden? Vorig jaar was dat het derde niveau van Nederland, nu is de Topdivisie dat en laten we de Eerste Divisie buiten beschouwingen in de vooruitblikken. Dat wil niet zeggen dat we geen verslagen van deze divisies publiceren, die zijn natuurlijk, net als overigens van andere divisies, van harte welkom. Ter zake, we beginnen met de Top 10:

  • 01> Apollo 8 vs. SV Dynamo. We geven de primeur van de eerste plaats aan de Supercupwinnaar van vorige week. Een beetje een papieren beloning voor de geleverde prestatie. Maar ook als eerbetoon aan hun in augustus op 39- jarige leeftijd overleden teammanager Roy van den Berg. Een laatste groet, een laatste moment om in gedachten bij hem te zijn in de eerste competitiewedstrijd van zijn team zonder hem. SV Dynamo lift mee naar die eerste plaats.
  • 02> VC Limax vs. Orion Stars. De topper van de Eredivisie mannen dit weekend. Orion Stars is hartstikke druk met volleybal in deze periode, VC Limax wat minder, al komt er op 8 oktober ook voor hen een Europacupwedstrijd aan. Deze staat er alvast voor 8 december omdat het duel tot die datum is uitgesteld.
  • 03> Keistad vs. Dinto. Superdivisie Dames. Beide teams zijn ongeslagen en zullen dat zo willen houden.
  • 04> Sudosa-Desto vs. VC Sneek. Superdivisie Heren. Noordelijke derby tussen de twee topteams uit de Topdivisie A van vorig seizoen.
  • 05> Set-Up ’65 vs. Krekkers. Twentse derby in de Topdivisie A dames. Kan Set-Up zich revancheren voor de bekeruitschakeling vorige week in Geesteren en heeft Krekkers de juiste wapens om winnend aan het seizoen te beginnen? Nu nog een vraag, vanavond een weet.
  • 06> Alterno vs. SV Dynamo2 en dat dan twee keer. Zowel voor de dames als de heren in de Topdivisies A. Stadsderby’s die heel volleybalminded Apeldoorn wel naar de sporthal zal laten komen. Denken we, verwachten we.
  • 08> Dynamo Tubbergen vs. VC Zwolle D2. Topdivisie A, twee bekenden van vorig seizoen uit de Eerste Divisie kruisen nu een niveau hoger de degens. Beide teams zijn ook naar de tweede ronde in de beker.
  • 09> Veracles vs. Voltena. Superdivisie Dames. Veracles zal de eerste thuiszege van het seizoen willen bijschrijven, Voltena de tweede uitzege. Ondanks dat het al herfst is geworden kon het weleens een heet avondje in de Groene Hel van Groningen worden. Voltena zal na die reis van zo’n 475 kilometer visa versa niet met lege handen thuis willen komen.
  • 10> Uw keuze is reuze. We beginnen ermee deze op de laatste plaats te zetten. Wellicht zijn uw keuzes zo goed dat ze in de loop van het seizoen plaatsjes kunnen stijgen en wellicht zo weer helemaal bovenop het podium kunnen eindigen, net als vorig seizoen.

Voor de lezers van de VoV Top 10, die de artikelen over de Bundesliga Dames niet lezen nog even een feitje over Anneclaire ter Brugge, die voornemens was te gaan spelen bij VC Wiesbaden, maar daar vanwege het terugtrekken van een sponsor vanaf moest zien. De club kwam in financiële problemen en de Bundesliga gaf geen akkoord voor de transfer. Ofwel Anneclaire ziet nu uit naar een nieuwe club.

Hoe is’t dan met Anna Mebus?  We vroegen het haar! Misschien weet u het nog, Anna raakte op het eind van vorig seizoen zwaar geblesseerd aan haar knie en moest bij thuiskomst geopereerd worden, waarna verwacht werd dat ze een lange periode van herstel nodig zou hebben om weer te kunnen spelen.

“Ik zit middenin de herstelperiode op dit moment, de eerste maanden waren vrij pittig omdat er wat problemen waren met de activatie van m’n bovenbeenspier, dit zorgde helaas voor veel vertraging. Maar nu gaat dit al stukken beter!

Ben druk bezig met het terugkrijgen van kracht en vertrouwen in m’n knie en stapje voor stapje zie ik vooruitgang! Veel laddertjes aan het lopen en m’n eerste kleine sprongetjes al gedaan, heel eng, maar het ging goed! De komende maanden vooral veel geduld, hard werken en dan kan ik niet wachten tot ik weer op het veld kan staan!”

Anna, beterschap en mede namens de VoV Top 10 lezers een voorspoedig verder herstel.

De teams en hun websites: Dit is een beetje een “de pot verwijt de ketel” alinea in deze Top 10. Bij VoV is het immers ook nog niet allemaal op orde bij het hoofdstukje Teams op de site. De Eredivisie ontbreekt nog, maar daar wordt ‘keihard’ aan gewerkt.

Wij kregen echter van een volleybalvolger, die vele websites raadpleegt voor de te spelen wedstrijden en de samenstelling van de teams de volgende opmerking: “Veel clubs hebben nu de competitie begint hun site nog niet op orde. Teamsamenstelling en een foto is toch wel het minste dat je mag verwachten. Er wordt veel geklaagd dat het volleybal te weinig aandacht krijgt maar het begint natuurlijk bij de uitstraling van de clubs.”

En dan dus zeker bij een op orde zijnde website en verder zeer zeker bij mooie verslagen en nieuws van wat er allemaal in de club gebeurt, met name van de hoofdmachten. En om daar regionale, landelijke, Europese en mondiale uitstaling aan te geven is publicatie op Vizier op Volleybal een pré. Dus werk aan de winkel voor menige websiteredactie, clubfotograaf en PR-mederker/-ster..

De PD-regeling voor het seizoen 2024-2025.  De Nevobo heeft de promotie- en degradatieregeling voor het seizoen 2024-2025 vastgesteld. Wel praktisch om bij het begin van het seizoen te weten waarvoor gespeeld wordt. We geven hier een paar kernpunten, voor de volledige tekst van de regeling verwijzen we u met  DEZE LINK  naar het Nevobo reglement dienaangaande.

Nationale promotie- en degradatieregeling dames en heren voor Eredivisie, Superdivisie en Topdivisie.

  • Eredivisie: Er is geen sprake van degradatie vanuit de Eredivisie.
  • Superdivisie: Er is geen sprake van promotie vanuit de Superdivisie naar de Eredivisie. Het op de eerste plaats geëindigde team is amateurkampioen van Nederland. De op de achtste plaats geëindigde teams spelen met de nummers twee van de Topdivisie om één plaats in de Superdivisie. De promotie-/degradatiewedstrijden worden gespeeld in een halve competitie tussen drie teams, ingedeeld volgens de piramidale opzet van de competitie in een driekamp welke georganiseerd dient te worden door het op de achtste plaats geëindigde team van de Superdivisie. De op de negende en tiende plaats geëindigde teams van de Superdivisie degraderen naar de Topdivisie.
  • Topdivisie: De kampioenen van de poules in de Topdivisie promoveren naar de Superdivisie. De op de tweede plaats geëindigde teams in de Topdivisie spelen met het op de achtste plaats geëindigde team van de Superdivisie om in totaal één plaats in de Superdivisie. Indien het op de tweede plaats geëindigde team van een poule in de Topdivisie afziet van het spelen van deze wedstrijden, verkrijgt het op de derde plaats geëindigde team van die poule dit recht.

Indien het op de derde plaats geëindigde team van een poule uit de Topdivisie afziet van het spelen van deze wedstrijden zal het recht niet overgaan naar de nummer vier of lager uit de desbetreffende poule. De op de achtste plaats geëindigde teams van de Topdivisie spelen met de nummers twee van de Eerste Divisie om drie plaatsen in totaal in de Topdivisie. De promotie-/degradatiewedstrijden worden gespeeld in een halve competitie tussen vijf teams, ingedeeld volgens de piramidale opzet van de competitie in een vijfkamp welke gespeeld worden in een centrale speelhal die door een vereniging beschikbaar wordt gesteld. De op de negende en tiende plaats geëindigde teams van de Topdivisie degraderen naar de Eerste Divisie.

Wat opvalt in deze aangepaste PD-regeling, is de degradatieregeling voor de 1e klasse en lager bij de dames. Voor dit niveau is ‘vrije inschrijving’ van toepassing. Hierdoor zien we dat vooral bij de dames het aantal teams en daarmee het aantal poules fors is toegenomen. Als gevolg daarvan kunnen ook dit seizoen de kampioenen van de 1e klasse niet rechtstreeks promoveren naar de promotieklasse. Zij strijden samen met de nummers 8 van de promotieklasse om in totaal 15 plekken. In het najaar zal de vrije inschrijving ter discussie worden gesteld.

Daarnaast is de speelgerechtigdheid van hoog spelende jeugdleden bij PD-wedstrijden ingeperkt. We horen van veel teams dat zij het onrechtvaardig vinden dat hoog spelende jeugdleden onbeperkt, dus ook bij PD-wedstrijden, mogen invallen bij seniorenteams. Dit past weliswaar binnen de invallersbepalingen, maar wordt als zeer oneerlijk ervaren.

Om die reden is nu bij “II.4 Speelgerechtigdheid” in de PD-regeling een paragraaf opgenomen waarin de regel van het NGJK wordt gehanteerd. Deze regel houdt in dat een speler minimaal 60% van de wedstrijden in het betreffende team of lager moet zijn uitgekomen om speelgerechtigd te zijn voor de PD-wedstrijden. (Bron Nevobo)

De Eredivisie bij de mannen is onderweg, bij de dames wordt dit weekend gestart. Met de nodige wijzigingen en nieuwigheden. Minder teams, gewijzigde opzet en met de internationale BeNe Cup en BeNe Conference wedstrijden.

De BeNe Conference: Dit is een samenwerking van de Eredivisies in België en Nederland, die valt op te splitsen in een aantal fases.

In de eerste fase (van september tot februari) spelen de teams in hun eigen competitie. De vier beste teams van beide Eredivisies plaatsen zich voor de BeNe Conference. De overige teams (vier uit Nederland en zes uit België) zijn veroordeeld tot het spelen van de Challenge poule.

Vanaf februari wordt de tweede fase afgewerkt. In deze fase spelen de top vier van beide Eredivisies in een uit- en thuiswedstrijd tegen elkaar. De resultaten behaald in de NL-Eredivisie en BLG-Eredivisie tegen de teams die zich eveneens hebben geplaatst voor de BeNe Conference worden meegenomen. Hierdoor beginnen de teams met zes gespeelde wedstrijden. De twee beste teams uit Nederland en de twee beste teams uit België plaatsen zich voor de halve finales van de BeNe Conference.

De Challenge poule: De niet voor de BeNe conference geplaatste teams uit Nederland en België gaan naar deze poule, waarin ze alleen tegen ploegen uit de eigen competitie spelen. Met een startbonus o.b.v. de behaalde plaats in de nationale competitie, zoals dat in het verleden ook was.

De derde en laatste fase behelst de play-offs, die per land worden gespeeld. De beste twee Belgische en beste twee Nederlandse teams uit de Challenge poules kwalificeren zich de kwartfinales. Hierin nemen zij het op tegen de nummers drie en vier uit de BeNe Conference. Die kwartfinales bestaan uit een ‘best of three-reeks’, dat geldt ook voor de halve finales. Bij de finale is dit ‘best of five’. Het thuisvoordeel in de play-offs is voor het hoogstgeplaatste team. Als het hoogstgeplaatste team wordt uitgeschakeld, neemt het team dat hen uitschakelt hun thuisvoordeel over.

Op zondag 29 december staat de eerste editie van de BeNe Cup op het programma. In de Maaspoort in Den Bosch nemen de regerend landskampioenen het tegen elkaar op. Bij de dames gaat de strijd zodoende tussen VC Sneek en Asterix Avo Beveren. Bij de mannen neemt Orion Stars het op tegen Roeselare.

Buitenlands volleybal. Een greep uit wat er deze week zoal nog voorbijkwam.

Europacup: Asterix Avo heeft in de voorronde van de Champions League een 1-3 thuisnederlaag geleden tegen Tent Obrenovac uit Servië. Via 20-25, 20-25, 25-23 en 12-25. Het Nederlandse trio van Asterix Avo scoorde middels Laura Overwater (7), Demi Korevaar (5) en iris Vos (21) totaal 33 van de 64 eigen punten. Manon Stragier had met 20 punten ook een fors aandeel. De gasten maakten 3 blokpunten en 3 aces meer, maar hadden vooral een lagere foutenlast (21 om 13). De volgende ronde halen zal met de uitwedstrijd voor de boeg geen makkelijke opgave worden voor de Belgische kampioen.

Puck Hoogers speelde met FC Porto tegen Gran Canaria in de voorronde van de Champions League. Haar ploeg won met 3-0 (19, 23, 18). Puck Hoogers scoorde 2 keer, ze speelde niet de hele wedstrijd.

Nationale competities.

In Italië speelden de mannen de eerste ronde. Robbert Andringa speelde met Piacenza tegen Sil Meijs met Modena. De ploeg van Andringa won met 3-1, beide Nederlanders moesten genoegen nemen met invalbeurten. Ze scoorden niet. Dat deed Fabian Plak wel, 10 keer zelfs bij de met 3-1 verloren wedstrijd van zijn ploeg Padova tegen Civitanova.

In België kwamen midweeks de mannen in actie. Geen Nederlandse inbreng was e bij Maaseik vs. Aalst (3-2) en Antwerpen vs. Menen (0-3). Bij Waremme vs. Guibertin (3-0) had Robin Overbeeke 2 invalbeurten waarin hij 3 keer voor de thuisploeg scoorde.

Achel behaalde een 2-3 zege bij Leuven via 11-15 in de vijfde set. Dion Verweij maakte er 10, Yannick Bak 4 tijdens één basisplaats en 2 invalbeurten. En Roeselare sloot met een 3-0 zege af tegen VDK Gent. Jasper Wijkstra stond bij Roeselare drie sets in de basis, hij scoorde 11 keer. Ricardo Hofman en Chris Ogink hadden ieder 4 keer succes voor Gent.

De top 4 in België is Roeselare, Menen, Maaseik en Aalst. Achel staat punt gelijk met Aalst op de vijfde plaats.

In Polen won Bennie Tuinstra met LUK Lublin met 3-0 (23, 32, 19) van SKRA Belchatow. Tuinstra scoorde 4 keer, was foutloos in de servepass. En in Tsjechië heeft Pribram, de ploeg van Daan Streutker, een 2-3 nederlaag geleden tegen Brno en verloor het in het tweede duel uit bij Kladno met 3-1. Streutker had 1 invalbeurt in de ze wedstrijden, hij scoorde 1 keer.

En uiteraard mag UT Arlington van Sjakkie Donkers in de terugblik niet ontbreken. Wel een leuk feitje is dat zijzelf en een aantal teamgenoten persoonlijk hoog in het tussenklassement van beste speelsters van de Western Athletic Conference staan.

Haar ploeg, the Mavs, staat bovenaan met 13 gewonnen en 2 verloren duels. Sjakkie Donkers stond 10de in de scoringslijst met gemiddeld 2,67 punt per set. Tegen Southern Utah was er een overtuigende 1-3 winst via de setstanden 13-25, 14-25, 25-19 en nogmaals 14-25. Sjakkie Donkers had 9 keer succes, één keer met de opslag.

Dat was het voor de eerste van het nieuwe seizoen, o nee toch niet. Zij die zich hadden voorgenomen om € 1,00 per maand (of € 12,00 ineens voor een heel jaar) over te maken ter ondersteuning voor VoV maar dat

  • Nog ‘vergeten’ zijn,
  • Daar nog niet aan toe zijn gekomen,
  • Het nog even hebben uitgesteld,
  • Nog met de partner moesten overleggen over deze forse bijdrage,
  • Er liever een halve kop koffie in de kantine voor kopen,
  • of
  • Liever blijven profiteren van andermans bijdrage,

een geruststellende mededeling. Een aantal lezers heeft wel weer bijgedragen, maar het was niet genoeg om de hosting en zo ermee te betalen. Dus is uw bijdrage nog steeds heel erg welkom. Het kan nog, het is nog niet te laat. Op NL 47 RABO 0108 3290 03 t.n.v. Bureau Arghent o.v.v. VoV.

Oh ja, toch nog iets dat u niet moet vergeten. Het is de week van de scheidsrechter, van 5 t/m 13 oktober. Is er vanmorgen nog net even tijd om een mooie surprise voor de arbiter en zijn assistent te kopen of te bedenken! Ze verdienen het dubbel en dwars.

Een goede wedstrijd en een goed weekend gewenst.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.