Volle buit voor Apollo 8 en Sudosa-Desto

VoV, 06-10-2024. 7:02 uur. Gisteren werden de eerste wedstrijden van het nieuwe seizoen in de Eredivisie dames gespeeld. Apollo 8 won thuis met 3-1 van SV Dynamo, Sudosa-Desto stond geen setje af aan VV Utrecht. En Sliedrecht Sport en Activia deelden de punten, waarbij de thuisploeg er ééntje meer kreeg dan de gasten.

Apollo 8 vs. SV Dynamo: 3-1 via de setstanden 25-19, 22-25, 25-12 en 25-23

Apollo 8 en SV Dynamo waren in de eerste set tot 9-9 aan elkaar gewaagd, de serie naar 15-9 van de thuisploeg maakte het verschil. De 20-14 gaf nog steeds een marge van zes punten aan, SV Dynamo kon na 24-15 en na de time out op 24-18 nog tot 24-19 inhalen, daarna pakte Apollo 8 de set.

SV Dynamo sloeg na 11-11 een kloof naar 11-18, ondanks de time out van Apollo 8 op 11-15. De time out op 11-18 werkte, het verschil werd tot twee punten teruggebracht bij 18-20 en bij 21-22 en 22-23 was Apollo één punt van de gelijkmaker af. Die kwam er echter niet, SV Dynamo drukte door na de 22-23 en won met 22-25.

Apollo 8 was heer en meester in de derde set en via de tussenstanden 4-0, 9-4, 14-6 en 20-10 werd een snelle en eenvoudige 25-12 zege behaald.  SV Dynamo was zoekende maar vond het niet.

SV Dynamo liep in de vierde set uit naar 6-13, met time-outs van de Jeffrey Scharbaai op 3-8 en 6-12. Bij 16-16 had Apollo 8 de schade hersteld en tot 21-21 hielden de teams elkaar in evenwicht. SV Dynamo pakte in de big points een 22-23 voorsprong, maar kwam daarna niet meer tot scoren en verloor met 25-23.

Apollo 8 was aanvallend de mindere (35 om 43) maar maakte dat blokkerend (17 om 6) en serverend (18 om 9 aces) heel ruim ongedaan Roos Wessels had met 6 aces en 6 blokpunten daarin een ruim aandeel, ook Carlijn Koebrugge (5 blokpunten) en Charlotte Haar (4 aces) waren op die onderdelen erg succesvol.  Topscorer van de partij werd Jet Kok van SV Dynamo met 20 punten, waarvan 4 aces. Bij Apollo 8 maakten Jorieke Bodde en Roos Wessels de meeste punten, ieder 14.

Sudosa-Desto vs. VV Utrecht: 3-0 via 25-16, 25-20 en 25-16

De thuisploeg maakte het verschil in de eerste set met series van 9-6 naar 15-9. Bij het begin van de big point op 21-15 was de marge nog steeds zes punten, die werd uitgebouwd naar negen bij 25-16.

In de tweede set behield VV Utrecht tot aan 10-12 een lichte voorsprong, de 6 om 1 score daarna bracht Sudosa-Desto met 16-13 aan de leiding. Na de 21-15 kon VVU nog tot 23-20 terugkomen, waarna de thuisploeg de laatste twee punten liet noteren voor de 25-20 winst.

In de derde set liep de ploeg uit Assen na 5-5 vlot naar een ruime voorsprong bij 10-6 en 17-11. Tien punten verschil stonden er bij 23-13 op het scorebord. Bij de 25-16 eindstand waren dat er nog negen.

Sudosa-Desto was aanvallend en blokkerend ruim beter met 44 om 31 en 7 om 1 punten. Manon Torenbeek en Romee Veenstra werden met 19 en 18 punten de meest scorende speelsters bij de thuisploeg. Bij de gasten was dat Lynn van Mill met 13 treffers.

Sliedrecht Sport vs. Activia: 3-2 vis 25-27, 20-25, 26-24, 28-26 en  16-14

Deze vijfsetter kende vier sets die met twee punten verschil werden beslist. Zo ook de vijfde set, die nipt naar de thuisploeg ging. Activia gaf in de eerste set een ruime 14-19 voorsprong weg (21-21), maar trok in de spannende eindstrijd wel aan het langste eind.

In set twee kwamen ze via 20-25 op een 0-2 voorsprong, Vier punten verschil in het middendeel van de set werd naar setpoint gebracht (20-24), waarna een aanvallende fout van de thuisploeg de set besliste.

Ook in de derde set een spannende ontknoping waarbij de gasten bij 23-24 op matchpoint kwamen. Sliedrecht Sport wist het echter blokkerend onschadelijk te maken en behield daarna op eigen serve de kans op wedstrijdwinst in eigen hand via 26-24.

Een hele lange inhaalrace na een achterstand van zeven punten bij 4-11 bracht Sliedrecht Sport bij 19-19 op gelijke hoogte.  Op 23-24 kreeg Activia, dat trainer/ coach Arjan Schimmel in dit duel nog moest missen, ook in deze set de kans om de wedstrijd te beslissen, maar opnieuw bleek Sliedrecht Sport de betere finale te spelen. Bij 28-26 was de tiebreak een feit.

Bij 6-8 werd er van speelhelft gewisseld in de vijfde set, bij 11-11 schoven de fans weer naar het puntje van de stoel en daar konden ze tot 14-14 blijven zitten. De 16-14 was de derde set in dit duel die door Sliedrecht met twee punten in hun voordeel werd beslist na een 0-2 achterstand in sets.

De statistieken van dit duel op volleybal.nl waren niet correct en onvolledig.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Remco Strikwerda uit Apollo 8 vs. SV Dynamo.