Vizier op volleybal

 

Dubbel gevoel bij Volley Tilburg D1

VoV, 07-10-2024. 16:50 uur. Volley Tilburg D1 heeft een dubbel gevoel overgehouden aan de nederlaag die het geleden heeft in IJsselstein. Tegen Topdivisie-debutant VIVES werd het 3-1. Balen van de verloren wedstrijd, maar toch enige tevredenheid over het vertoonde spel.

“We hebben bij vlagen erg goed gespeeld”, zei Tilburg-coach Jacqueline Koppers na afloop. “Maar er zijn nog te veel misverstanden en fouten. Daar moeten we mee aan de slag.”

Het was een vermakelijk duel in de IJsselhal. Ze hebben er het lumineuze idee om tijdens de warming-up netten voor de tribune te hangen. Om te voorkomen dat ballen er als kanonskogels naar binnen vliegen en toegestroomd publiek onbedoeld wordt belaagd. Maar als dan de netten worden weggeschoven, lijkt het alsof de gordijnen van het toneel in een schouwburg worden geopend.

En theater was het. Er ontspon zich een vermakelijk duel, waarin de twee teams maar weinig voor elkaar onder deden. Drie punten was aan het einde het minimale verschil. VIVES maakte er 97, Tilburg 94. Maar het was wel het verschil tussen de volle buit binnen halen of met lege handen achterblijven.

Met dat laatste deed Tilburg zichzelf tekort. Na de 25-23 voor VIVES in de eerste set, werd de tweede overtuigend met 21-25 gewonnen. In set drie had Tilburg de setwinst met een 18-21 voorsprong voor het grijpen. Maar VIVES ging met de winst aan de haal: 26-24.

Ook in het vierde bedrijf waren er Brabantse kansen. Bij 23-22 was alles nog mogelijk. Maar ook nu ging de zege van de set, en dus de wedstrijd, naar de thuisclub. VIVES beschikt over veel lengte en veel aanvalskracht op midden. Dat maakte het verschil.

Vermeldenswaardig was nog de onterechte gele kaart voor de coach van VIVES. De tribune in de IJsselhal werd bevolkt door het hartstochtelijk aanmoedigend publiek, voorzien van trommels en veel stemgeluid. Gevolg was dat communicatie in het veld lastig is. En dat ook de scheidsrechters elkaar niet altijd kunnen horen. Zo gebeurde het dat de 2de scheids een door VIVES aangevraagde time-out wel aangaf, maar dat signaal door de eerste scheidsrechter op de stoel werd gemist. Die interpreteerde het als dat de time-out te laat was aangevraagd. De arbiter volhardde in zijn besluit, ook na tekst en uitleg van zijn collega aan de andere zijde van het net.

Het hoorde bij het theater. ,,Gefeliciteerd, goed gespeeld”, zei de VIVES-coach na afloop nog tegen Tilburg-diagonaal Loni Wissink. “Dankjewel, maar wat heb ik er aan? We hebben verloren”, was haar reactie waar de teleurstelling voor de nederlaag vanaf droop.

Komende zaterdag ontvangt Tilburg provinciegenoot Ledûb. De ploeg uit Budel veegde in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen het Haarlemse Spaarnestad de zaal uit. Mede door een 25-8 (!) in de 2e set.

De altijd interessante Brabantse derby in het Tilburgse T-Kwadraat begint om 18.00 uur.

gh @ VoV, verslag van PR Volley Tilburg D1. Foto idem