Apollo 8 via 3-0 zege naar volgende ronde Challenge Cup

VoV, 16-10-2024. 21:45 uur. Apollo 8 speelde vanavond thuis de return in de Challenge Cup tegen het Finse Pölkky Kuusamo. De heenwedstrijd had de ploeg uit Borne met 0-3 in het hoge noorden van Finland gewonnen, thuis volstonden dus twee sets om door te gaan.

Na twee sets had Apollo 8 de volgende ronde op zak. Via 25-18 en 25-22 kwam de ploeg van Jeffrey Scharbaai op 2-0 in sets en had daarmee vijf sets in twee duels binnen, hetgeen genoeg was om Europees verder te bekeren.

Met twee aces van Jorieke Bodde nam Apollo in de eerste set afstand naar 7-3 , waarop de Finse ploeg de time out inging.  Zij scoorden het eerste punt na de pauze, maar de volgende vier waren weer voor Apollo 8 en bij de 11-4 ging Pölkky opnieuw naar de zijlijn.  Ze hielden bij 13-8 het verschil op een handvol punten, vervolgens scoorden Roos Wessels en Jorieke Bodde de punten voor de 16-8 tussenstand.

Apollo 8 tikte bij 20-11 als eerste de twintig puntengrens aan, moest  daarna de Finse ploeg een aantal breakpoints toestaan zoals na 20-12 en en 24-17 voor respectievelijk de 20-13 en 24-18 stand. De zege kwam echter niet in gevaar, Roos Wessels maakte de set met een midaanval af.

In de tweede doorgang had Pölkky bij 4-4 een 3-0 achterstand weggewerkt en met een serie van zes punten veranderden ze een 7-4 achterstand in een 7-10 voorsprong, met bij 7-9 een Nederlandse time out. Via een foutserve werd het 8-10, daarna had Eline Rohaan een trefzekere periode, zij sloeg Apollo 8 naar 13-10 en vervolgens maakte Carlijn Koebrugge en een aantal Finse fouten er 16-10 van. Een geruststellend verschil.

Pölkky was echter nog niet verslagen en knabbelde langzaam maar zeker puntjes van de achterstand af. Het werd 18-13, 19-17 en 21-19, waarop Apollo 8 voor de tweede keer de time out inging. Een aanvallende fout zorgde voor 22-21, Pölkky gaf het niet op en scoorde via de side out de 23-22. Echter kon Apollo 8 daarna met een dankjewel score uit een rally pass en een ace de set met 25-22 beslissen en daarmee de volgende ronde veiligstellen.

Daarna ging de wedstrijd dus om des keizersbaard. Apollo kwam met 4-7 achter, maar een sterke serveserie veranderde dat in 9-7 en de 10-9 werd naar 14-9 en 17-10 getild. Geen vuiltje aan de lucht. Dat was bij 21-13 ook nog het geval, maar met de serie van Pölkky van 21-14 naar 21-19 kwamen er toch een paar wolkjes aandrijven. Niet belangrijk voor wel of niet doorgaan, maar in een drukke nationale en internationale periode speel je liever geen set te veel.

Sophie Meijer stopte de serie van Pölkky en Eline Rohaan serveerde er meteen een ace overheen voor de 23-19 stand. Een Finse aanvallende fout zette matchpoint op het scorebord en na 24-20 maakte een foutserve een eind aan de set en de wedstrijd.

Bij Apollo 8 scoorde het trio Eline Rohaan, Lotte van der Horst en Carlijn Koebrugge met 13, 12 en 11 punten dubbele cijfers. Apollo had met een 57 om 40 score voor de eigen punten een zeer ruim voordeel, genoeg om het kleine negatieve verschil in foutenlast ongedaan te maken.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Apollo 8.