Ook VC Zwolle door in de Challenge Cup.

VoV, 18-10-2024. 5:30 uur. VC Zwolle is erin geslaagd om zich te plaatsen voor de volgende ronde in de Challenge Cup. Na de 3-0 winst op woensdagavond in Zwolle volgde er gisteravond bij de uitwedstrijd, die ook in Zwolle gespeeld werd, een 2-3 zege. Na de 0-2 (25-27, 14-25) had VC Zwolle de volgende ronde bereikt. Daarin is Gen-i Volley uit Slovenië de volgende tegenstander. De wedstrijd werd een vijfsetter die na 25-23, 25-17 en 7-15 werd beslist in Nederlands voordeel.

Kaunas VDU en VC Zwolle speelden qua scoreverloop een toch wel bijzondere eerste set. Scores van Wies Smits en Emily Silderhuis zorgden voor een 8-9 stand vroeg in de set, vervolgens nam Kaunas het met 10-9 over, waarna Zwolle via punten van Lara Hendricks weer bij 12-14 aan de leiding ging. Op de side out hield Zwolle het verschil van twee punten tot 16-18 vast, het punt op eigen serve maakte 16-19.

Kaunas maakte gelijk (19-19), Zwolle nam afstand (19-22) en Kaunas beantwoordde dat met een serie van vier punten voor de 23-22 stand. In een spannende finale kreeg Kaunas bij 24-23 en 25-24 setpoints, die echter onbenut bleven. Na 25-24 maakte VC Zwolle de set uit.

In de tweede set leek Kaunas de teleurstelling van het verlies niet te hebben verwerkt. Zwolle pakte op de serve van Charlot Vellener meteen een 0-7 voorsprong en via een tweede serie door Wies Smits werd het 7-17 en wat later 11-22. Lara Hendricks zorgde voor de laatste punt na de 14-24 en zo werd met heel veel overmacht de buit binnengehaald.

En daarmee was de volgende ronde bereikt, twee sets winnen was immers voldoende voor dat ticket.

Zwolle denderde door in de derde set (6-13) en via 9-16 stond er bij 10-17 een hele mooie marge op het scorebord om de wedstrijd met 0-3 af te sluiten. Dat pakte echter anders uit. Na 14-21 ging Kaunas aan het inhalen en de 17-21 werd 21-23. Met een serie van vier punten maakten ze de set daarna in een keer uit. De 11 om 2 scores na 14-21 kwam hard aan, voor zover dat nog kan als de volgende ronde al bereikt is.

In set vier maakte Kaunas VDU van een 1-5 achterstand een 12-7 voorsprong. Daarna gaven ze geen krimp meer en behielden steeds een ruime marge in de tussenstanden zoals bij 15-10 en 20-15 om met 25-17 de stand op 2-2 te brengen, waardoor de tiebreak noodzakelijk werd.

In de beslissende vijfde set kon Zwolle de voorsprong van vier punten bij 3-7, ondanks een sterke fase van Kaunas tot aan 6-7, vasthouden. Met 6-8 werd van speelhelft gewisseld, daarna kreeg Kaunas VDU nog een puntje mee bij de 7-10. Zwolle maakte de set met een handvol punten in een keer uit. Met Yfke Jelsma aan serve en met scores van Emily Silderhuis, Charlot Vellener en Wies Smits werd de vijfde set toch weer met ruim verschil gewonnen.

Bij Zwolle werd Yfke Jelsma met 16 punten de topscorer, Wies Smits kwam tot totaal 12, Rianne Stok beef er ééntje van de dubbele cijfers verwijderd en het trio Lara Hendricks, Anneclaire ter Brugge en Emily Silderhuis scoorden één keer minder dan Rianne, dus 8 keer, Kirsten van Leusen maakte 4 punten. Pip Kok, Mae de Graaf en Charlot Vellener maakten 3 punten en de scoringslijst werd door Kiki von Piekartz met 1 puntje afgesloten. Totaal lieten dus 11 speelsters één of meerdere punten noteren.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy Biekart.