Vizier op volleybal

 

De VoV Weekend Top 10 (en meer) #3-2025

VoV, 19-10-2024. 5:26 uur. Het VoV foto van de week initiatief lijkt een vroege dood te sterven, we mochten van de door ons genoemde fotografen geen foto ontvangen die zij willen nomineren voor een plaatsje in de VoV Top 10. Maar misschien ook vonden ze zelf geen enkele dor hen genomen foto goed genoeg, wie zal het zeggen.

Wij hebben er daarom maar zelf een gekozen uit de reportages die Rudy Biekart ons stuurde van de wedstijden in Zwolle tussen VC Zwolle en Kaunas VDU. We hopen wel dat Marius Verwoert met zijn Top 7 volleybalvideootjes meer respons heeft gekregen n.a.v. ons verzoek vorige week.

Foto van de Week: We kunnen niet zeggen hoe het duel aan het net tussen spelverdeelster Charlot Vellener van VC Zwolle (9) en de passer loper Gvantsa  Ulumbelashvili van Kaunas VDU is afgelopen, het leverde wel een mooi plaatje op van twee volledig geconcentreerde speelsters die wilden scoren. Met dank aan Rudy Biekart, die net op het goede moment afdrukte.

Een week met een druk Europees programma m.b.t. de Europacupwedstrijden van de Nederlandse teams, in de Champions League en Challenge Cup. Orions Stars en VC Limax bij de mannen en VC Sneek, Apollo 8 en VC Zwolle bij de dames. En 100% sloot de Europese returns met succes af.

VC Limax met 1-3 winst, VC Sneek met 0-3 winst, Apollo 8 met 3-0 winst en VC Zwolle met 3-0 en 2-3 winst. Alleen Orion Stars schitterde niet met een zege, zij verloren de heenwedstrijd in Innsbruck met 3-0 van Hypo Tirol en zullen er nog een hele kluif aan hebben om in de Champions League door te gaan naar de poulefase.

Apollo 8 speelt in de zestiende finale tegen Levski Sofia uit Bulgarije, VC Sneek krijgt ASP Thesis uit Athene als tegenstander, VC Zwolle reist naar Slovenië en VC Limax naar Bucuresti in Roemenië.

De Top 10 deze week kent een aantal mooie affiches, waarvan we kort wat van zullen vertellen.

01> SSS vs. Lycurgus. Eredivisie mannen. Beide teams strijden voor een plaats in de top. Gezien de stand zal het een ware krachtmeting worden tussen de nummer 2 en 3 van de ranglijst. SSS zal vol op de aanval spelen gesteund door hun fans, Lycurgus zal niet naar Barneveld zijn afgereisd om zich zonder slag, blok of ace gewonnen te geven.

02> Peelpush vs. Activia. Eredivisie dames. Zuidelijke derby tussen twee teams die waarschijnlijk alles van elkaar weten, zij speelden ook in de voorbereiding tegen elkaar en de vorm van de dag zal waarschijnlijk het verschil bepalen.

03> Veracles vs. VoCASA. Superdivisie dames. Veracles liet een traantje en de punten vorige week in Rijssen, VoCASA weet nog niet wat verliezen is dit seizoen. Worden het dan nu vreugdetranen of gewoon weer zweetdruppels die opgeveegd moeten worden? VoCASA is erop gebrand om te winnen, Veracles heeft voor dat doel en vurig verlangen om te zegevieren. Het zal er heet aan toegaan in de Groen Hel, neem dat maar van het groene-hel-duiveltje aan.

04> Sudosa-Desto vs. Sliedrecht Sport H2. Superdivisie Heren. Kan Sudosa-Desto revanche nemen voor de aan het eind van vorig seizoen geleden nederlaag om de amateurtitel van Nederland? Voorlopig hebben ze vier punten meer dan de kampioen, die voorlaatste staat.

05> Taurus vs. VV Utrecht. Superdivisie Heren. Utrechtse derby waarbij de stadsjochies uit de Domstad bij de koploper op bezoek gaan. Zullen de jochies de koploper kunnen verrassen?

06> Alterno vs. PDK Heren2. Topdivisie A Heren. De gasten zijn nog ongeslagen, promovendus Alterno zal daar met groot genoegen verandering in brengen om zo zelf een stapje uit de middenmoot omhoog te maken.

07> Sliedrecht Sport Dames2 vs. Rivo. Superdivisie Dames. De tweede Twentse ploeg die in de Basis op bezoek komt. Rivo speelt er om 17:15 uur. Apollo 8 om 20:00 uur. Dat wordt dus ‘plat proat’n’ als die elkaar tegenkomen in het Bankie.

08> VC Limax vs. SV Dynamo. Eredivisie Heren: Na in Maaseik, Zevenhuizen en IJsland te hebben gewonnen moet VC Limax nu gewoon weer in eigen huis aan de bak. En niet tegen de minste, SV Dynamo staat een plaatsje hoger op de ranglijst en heeft een puntje meer, maar dat is geen garantie dat ze met een positief resultaat bij VC Limax vertrekken.

09> RVV vs. Inter Rijswijk. Topdivisie B Heren. Zuid-Hollandse clash tussen twee wijken. Rijswijk is nog ongeslagen, Katwijk won en verloor een keer.

10> Uw keuze, let wel geen van bovenstaande duels kiezen.

Wedstrijden in Europa en Amerika deze week:

In de Challenge Cup plaatste ook Maret Grothues zich met Panathinaikos voor de volgende ronde. Thuis was met 3-0 van CSKA Sofia gewonnen, uit werd het 1-3, waarbij Grothues 10 punten voor haar rekening nam.

Famke Boonstra is met Genève Volley uitgeschakeld in de Challenge Cup. Nadat ze thuis al met 0-3 van het Spaanse Sant Cugat hadden verloren volgde er bij de uitwedstrijd een 3-1 nederlaag. Boonstra scoorde nog wel 11 keer, maar dat mocht niet baten.

In Italië speelden Vero Volley Milano en Conegliano alvast een midweekse wedstrijd in het voren uit ronde 13 van de competitie. Milano boekte de derde zege, het werd 3-1 tegen Chieri ’76 via 25-20, 26-24, 25-27 en 25-14. Nika Daalderop scoorde 16 keer voor Milano, Anne Buijs 7 keer en Sarah van Aalen 2 keer voor Chieri ’76.

Perugia verloor met 0-3 van Conegliano, daar werd Anett Nemeth van de thuisploeg met 16 treffers topscorer, Gabi kwam tot 13 voor Conegliano.

Fenerbahce versloeg in de Turkse Champions Cup Eczacibasi met 3-1. Het was de clash tussen Melissa Vargas en Tijana Boskovic. Boskovic scoorde de meeste punten van hun beiden (29), maar Vargas won met haar team de   cup, scorend bleef ze één puntje bij Boskovic achter, zij kreeg wel de MVP-titel. Met deze zege maakte Fenerbahce de tripple compleet. Alle drie titels over 2024 zijn nu in hun bezit.

Daan Streutker verloor met Pribram het bekerduel tegen Budejovice. Het werd een 1-3 thuisnederlaag via 20-25. 25-21, 17-25 en 21-25.

Gisteravond won het Nederlandse trio Molenaar, Entius en ten Brinke met USC Münster de uitwedstrijd bij S-W Erfurt met 1-3. Na de 25-21 in de eerste set werd met 17-25, 22-25 en 19-25 orde op zaken gesteld. Marije ten Brinke was de beste bij Münster met een 6.2 als rapportcijfer en 8 punten achter haar naam. Rosa Entius scoorde 3 keer tijden één basisplaats en één invalbeurt en Pippa Molenaar begon 2 sets als libero en ging bij één van de dertien servepasses in de fout.

En is er nog nieuws uit de States, met name van de Mav’s van Sjakkie Donkers? Jazeker zouden we bijna vanzelfsprekend willen zeggen. De UTA Mav’s wonnen weer. Nu met 3-0 van de Grand Canyon Lopes. Via 25-11, 25-21 en 25-22 waarmee ze natuurlijk bovenaan de ranglijst blijven staan. Sjakkie Donkers scoorde aanvallend 10 keer en blokkerend 1 keer.

In Brazilië won Celeste Plak met Minas de supercup via een 3-0 (23, 16, 19) zege op ‘aartsrivaal’ Praia Clube. Thaisa werd de MVP van de wedstrijd. De eerste competitiewedstrijd van het seizoen werd gisteravond door Minas met 3-0 van Moda Volei gewonnen. Plak scoorde 13 keer en kreeg de Viva Volei trofee uitgereikt, ten teken dat zij tot MVP van de wedstrijd werd gekozen.

Beachvolleybal:

Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn de nieuwe nummer één van de wereld op de laatste gepubliceerde wereldranglijst beachvolleybal. Hun indrukwekkende prestaties op de Elite-16 toernooien, bij de Olympische Spelen en het EK hebben zoveel ranking punten opgeleverd dat ze naar de eerste plaats zijn gestegen. Een fantastische prestatie van dit team, dat de successen afgelopen jaar aan elkaar knoopte. Matthew Immers en Steven van de Velde bezetten op de World Ranking de vijfde plaats.

Eerder stond het duo Stam/ Schoon ook al eens als de nummer één op de wereldranglijst bij de dames. Nu staan ze vierde.

Beachvolleybal legende April Ross van juni 1982, die op de Olympische spelen drie keer in de medailles viel (goud, zilver en brons), kondigde haar pensioen aan. Ze is tevens wereldkampioen en werd twee keer verliezend finalist bij het WK.

Trainers:

De Fransman Laurent Tillie wordt genoemd als de nieuwe coach van het Japanse mannenteam, Tillie won met Frankrijk goud op de Spelen in 2021 en is reeds vier jaar trainer/ coach in Osaka, waarvoor ook een aantal belangrijke Japanse spelers uitkomen.

Transfers:

VC Zwolle heeft tot het einde van het lopende seizoen diagonaal Anneclaire ter Brugge gecontracteerd. Ter Brugge kwam de laatste jaren uit in Italië, Roemenië en Polen en zag een transfer naar de Bundesliga club VC Wiesbaden afketsen omdat een sponsor zich terugtrok.

“We zijn verheugd met de komst van Anneclaire. Haar ervaring is een grote aanwinst voor ons team. We wensen haar veel succes en plezier bij onze Zwolse club. We kijken ernaar uit om haar in actie te zien. Welkom, Anneclaire!” geeft VC Zwolle haar als welkom mee.

Dat was ‘t voor vandaag, tot de volgende week. That’s all folks, till next week. Blijf gezond en stay healthy.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort en Rudy Biekart.