Gelijke score, echter verlies voor Zaanstad H2

VoV, 22-10-2024. 6:55 uur. Ik heb The Interview zelf nooit gezien. Maar naar ik begrijp wordt er in die film gesproken over ‘same, but different’. En die quote vat de wedstrijd van Merkala Zaanstad heren 2 tegen Jonas heren 1 perfect samen. Ook al moet ik daarvoor die uitspraak volledig uit zijn verband trekken.

Om maar met de deur in huis te vallen: beide teams scoorden totaal exact 84 punten. Is daarmee de buit eerlijk verdeeld? Nee. Helaas niet.

Met de oefenwedstrijd van drie weken geleden nog vers in het geheugen rees het Zaanse tweede vol goede moed af naar Beverwijk. Een plaats met een rijke historie, maar die op de een of andere manier de bijnaam ‘Aardbei’ geniet. En een sporthal die de naam ‘de Walvis’ draagt. De werkweek is krap twee uur voorbij als we aan de warming up beginnen.

De eerste set gaat lang gelijk op. Althans zo voelt het. De realiteit is dat de mannen van Jonas een constante voorsprong van een punt of drie hebben. Zo eindigt de set ook: 25-22. We weten dus dat er iets te halen valt. In de tweede set lijken we alleen een tikkeltje te overcompenseren. Met 25-9 pakken we overtuigend de winst.

Dan kan het dus alleen maar slechter gaan. De Wijkers (waarom heten inwoners hier dan geen ‘Aardbeien’?) herpakken zich en trekken met 25-17 aan het langste eind. De Zaanse equippe is daarmee hardhandig weer met beide benen op de grond gezet. Die benen staan nu wel weer aan de kant waar het grote succes van de tweede set beleefd werd.

In de wetenschap dat er van alles kan gebeuren starten we de vierde set. Het gaat weer lang gelijk op. Maar op 10-9 schakelt Jonas een tandje bij. Via 17-9 lopen ze uit naar 21-13. Pas vanaf dat moment weten we weer grip op de wedstrijd te krijgen. Er wordt deze set belachelijk veel verdedigd. Aan beide kanten. Maar na zeven punten wordt de Zaanse opstand gebroken. Met 25-20 pakt Jonas de set en de wedstrijd.

Wij gaan de komende twee weken richten op de voorbereiding voor het tweede kwart van de competitie. We zien u graag weer op 9 november. We spelen dan tegen de studenten van Protos. Tot dan!

gh @ Vizier op Volleybal. Verslag van Mark van den Hurk, Zaanstad Heren2. Foto Jan van den Noort.