Aarzelend seizoensbegin Set-Up ‘65

volleybal_logo_Set - Up 65VoV, 9-10-2016. 10:30 uur. De Hazes hit ‘Met bloed, zweet en tranen’ begeleiden de bezoekers van de Eredivisiewedstrijd Springendal Set-Up ’65 vs Regio Zwolle Volleybal na afloop bij het verlaten van de zaal naar de uitgang, maar zo erg als Hazes het bezong was het nog niet.

Het bloed en de tranen hebben we niet gezien, zweetdruppeltjes had het de Set-Up ploeg en haar fans wel gekost om de zege in de Schalm te houden. Het werd 3-1 in Ootmarsum na een enerverende vierde set, waarin Zwolle de tiebreak voor het grijpen had, maar dit verzuimde. Een zucht van opluchting ging door de zaal, toen Kirsten Oude Luttikhuis het gevaar bezworen had, waarop even daarna Hazes van zich liet horen.

De bezoekers uit Zwolle hadden de betere start van het seizoen. In de eerste set legden ze serverend, via Iris Reinders, Anneke Ykema en Saskia Hoekstra, veel druk op de passlijn van Set – Up. En die ging daar niet al te best mee om. Zwolle pakte na een 2-0 achterstand met een ace en snelle midaanvallen van Anneke Ykema vlot een aantal punten achter elkaar en had na opnieuw twee aces van Iris Reinders de stand naar 4-7 getild. Set-Up bleef klungelen en kwam nog verder achter bij 5-10 en 7-15. Brahim had op dat moment zijn time outs al opgebruikt.

Drie scores op rij (Kirsten en Carmen Oude Luttikhuis en Loes Engbers-Hollink) maakten het verschil een stuk kleiner (10-15), het antwoord van Zwolle herstelde de gapende kloof bij 10-18. Op de side out gingen de teams naar 15-23, waarna een foutieve Zwolse opslag Carmen Oude Luttikhuis aan serve bracht (16-23). Het ace was een prima begin van de serie, scores van de buitenkant en mid volgden tot aan 21-23. Redbad Strikwerda had zijn ploeg op 20-23, na een plaatsbal van Loes Engbers – Hollink in de verste hoek, naar de zijlijn gehaald. De foutserve maakte een eind aan de serie, het blokpunt van Marianne ’t Lam – Scholten bracht Zwolle de eerste setwinst van het seizoen. Zwolle scoorde 17 keer voor zichzelf en 6 keer voor Set-Up in deze set.

Met een scorende hoofdrol voor Ilse Oude Luttikhuis nam de thuisploeg vlot een 5-1 voorsprong in de tweede set. Na de time out op die stand knokte Zwolle zich terug, de vele reddingen van Annelin Pasveer werden door de aanvalsters met punten beloond, waardoor het verschil tot twee puntjes terug liep bij 7-5. Zwolle maakte daarna wat veel fouten, Daphne Giesselink scoorde via de omloopbal en Carme Oude Luttikhuis liet nog een ace noteren tot aan de  12-9 stand.

Op 19-13 haalde Strikwerda de speelsters weer naar de kant, Brahim Abchir verving de serverende Kirsten Oude Luttikhuis door Merle Baasdam, hetgeen meteen goed was voor een ace en een foutserve (20-14). Na de technische fout bij Set-Up haalde Brahim zijn team naar de kant, Anneke Ykema kwam scherp het veld weer in en blokkeerde Zwolle naar de 20-16. Een combinatie aan het net mislukte vervolgens (21-16), waarop Set-Up zich ook van de gulle kant liet zien. (21-18). Met Melanie Grob aan serve maakte Set- Up de set uit, stevig geholpen door een paar missers bij Zwolle en een knallend kill block van Carmen Oude Luttikhuis. Set Up scoorde 16 keer voor zichzelf en 7 keer voor Zwolle.

Na de 1-1 stand in sets volgde er een derde set die daarmee geheel in overeenstemming was. Set-Up pakte een 2-0 voorsprong en vervolgens ging de score via de side out tot aan 12-11 om en om. Op die stand serveerde Christie Wolt een ace en zorgde voor een verschil van twee punten.  Op 14-14 was het voordeel weg voor de thuisploeg, erger bij 16-18 na blokpunten van Anneke Ykema en een ace van Iris Reinders stonden ze er twee achter.

Set –Up kwam terug (19-18) en werd weer voorbijgestreefd (19-20). Zwolle deed zich daarna een beetje zelf de das om. Foutserve voor 20-20, ketser ace 21-20, aanvallende fout (uit) 22-20, waarop de time out van Strikwerda volgde. Aanvallende fout (in het net) 23-20, waarop weer een time out van Strikwerda volgde. Serve ace van Loes Engbers – Hollink, toen de dames bij Zwolle in het achterveld elkaar bleven aankijken terwijl de bal op de grond viel. (24-20) En als laatste scoorde dan nog het kill block van Kirsten Oude Luttikhuis. Totaal 15 eigen scores had Set-Up tegen 17 van Zwolle. De foutenlast zorgde voor de overige punten.

De gasten bouwden in de vierde set een 4-9 voorsprong op, die ze echter als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen  na een aantal persoonlijke fouten en twee blokpunten van Ilse Oude Luttikhuis (9-9).  Wat volgde was een foutenfestival aan Set-Up kant. Tot aan 13-17 scoorden ze 7 keer voor de bezoekers, pas daarna was de foutenlast weer onder controle en kon de inhaalrace beginnen. Daphne Giesselink pakte twee punten achter elkaar (15-17) en even later kon Kiki von Piekartz met een attente ‘dankjewel’ score de stand bij 18-18 gelijk trekken.

Zij zette Set-Up ook op een 20-19 voorsprong toen haar blok niet te passeren was, het ace van Daphne Giesselink maakte het verschil twee punten bij 21-19. Zwolle was niet aangeslagen en zeker niet verslagen. Opnieuw haalde Annelin Pasveer de ene na de andere bal van de vloer, waarop onder andere Manon Zeeboer Zwolle weer op voordeel kon zetten (21-22). Het lobje van Ilse Oude Luttikhuis maakte gelijk, de netfout gaf Zwolle voordeel en Christie Wolt, die zichtbaar heel blij was met haar score, trok de stand opnieuw gelijk.

Siska Hoekstra zette de gasten op set- en tiebreakpoint, even later dirigeerde ze de bal prachtig naar het uiterste hoekje voor de 26-26 gelijke stand. Het laatste woord was aan Kirsten Oude Luttikhuis, ze haalde hard en doeltreffend uit voor 27-26, een poging van Zwolle om dat ook te doen ging daarna buiten de lijnen voor 28-26.  Set-Up maakte 19 eigen punten, 12 gaven ze er weg.