Achtste finales op EK voor Bröring/ van Driel en Stam/ Schoon

VoV, 16-08-2024. 5:12 uur. Geen van de Nederlandse damesduo’s wist zich via poulewinst bij het EK rechtstreeks voor de achtste finales te plaatsen. Alle vier duo’s vervolgden het toernooi in de Round of 24, de tussenronde voor de achtste finale. Met zekerheid kon echter vooraf wel worden gesteld dat in ieder geval een tweetal wel tot de achtste finales zal doordringen, dit vanwege een Nederlands onderonsje.

In Den Haag speelden om 16.00 uur Bröring/van Driel vs. Konink/ Poiesz voor een plaats in de achtste finale. Het werd een mooi duel met lange en uitputtende rally’s, die in de verlenging van de tweede set werd beslist.

Konink/ Poiesz gaven in de eerste set te veel punten weg. Een foutenlast van 6 om 10 bij de eindscore van 21-18 drukte dus wel een erg zware stempel op de set. Maar het ging desalniettemin heel lang gelijk op. Konink/ Poiesz kwamen met 7-9 voor na een rake smash van Desy Poiesz, maar daarna met 10-9 achter waarop ze de time out ingingen. Bij 10-11 werd er alweer gerust.

Deze keer verplicht. Na die pauze pakten Bröring/ van Driel een 13-11 voorsprong, een lange rally, die met een superslim balletje van Desy Poiesz werd afgesloten zette de stand op 14-13. Op de side out bleef het verschil een puntje in het voordeel van Bröring/ van Driel tot 19-18, tot Mila Konink met een tweeslag de aansluitende treffer maakte. Kirsten Bröring scoorde de 20-18 en de uitgeslagen aanval van Desy Poiesz bepaalde daarna de eindstand.

In set twee waren de teams opnieuw erg aan elkaar gewaagd, zo erg dat ze geen beslissing konden forceren in de normale lengte van de set. Tussenstanden 3-6, 6-8, 12-11, 14-14 en 19-18 brachten de duo ‘s bij de dikke big points. Emi van Driel scoorde met een short shotje de 20-18.

Een tweede bal van Mila Konink en een smash van Desy Poiesz maakten gelijk bij 20-20. Daarna was het zenuwenspel op de wagen. Met match- en setpoints over en weer. Kirsten Bröring blokkeerde de 25-24 op het scorebord, na een ace van Mil Konink en Emi van Driel stond het 27-26. Een aanvallende fout besliste vervolgens de set met 28-26 en de wedstrijd met 2-0.

Hermannova/ Stochlova zijn de tegenstanders voor Bröring/ van Driel in de achtste finale.

Het zeer geroutineerde Duitse duo Laura Ludwig en Louise Lippmann waren de tegenstanders van Brecht Piersma en Wies Bekhuis. Het Duitse duo nam in de eerste set vlot afstand naar 7-2, 9-5 en 12-8. Piersma/ Bekhuis konden daarna in het spoor blijven, maar slaagden er niet in om het gaatje te dichten. Via 16-12 en 20-16 won Duitsland met 21-16.

De tweede set was via 3-7, 5-9 en 8-12 bijna een spiegelbeeld van de tussenstanden in de eerste set. Jammer dat daarna, vanaf 10-15, de vergelijking niet meer opging. Met een ace van Laura Ludwig en een blokpunt van Louise Lippmann kwam Duitsland op 16-16, waarna de teams elkaar tot 18-18 in evenwicht hielden. Met de 20-18 zette Ludwig Duitsland op matchpoint, na de side out van Brecht Piersma verzilverde Ludwig het matchpoint en met 21-19 en 2-0 ging Duitsland door naar de achtste finale.

Katja Stam en Raïsa Schoon hadden het in de eerste set tegen het Oostenrijkse duo Plesiutschnig/Schützenhöfer erg lastig. Zo ongeveer de hele eerste set keken ze tegen een achterstand aan. Alleen bij 10-10 was er even evenwicht. Daarna maakten de Oostenrijkse dames via 13-10, 16-12 en 18-14 duidelijk dat ze vol voor de winst gingen. Stam/ Schoon kwam in de setfinale nog terug naar 19-18 en 20-19, een uitgeslagen aanval van Nederland besliste de set met 21-19 voor Oostenrijk.

In set twee waren de rollen omgedraaid. Nu waren Stam/ Schoon na de eerste veldwissel (4-3) het dominante duo. Na de technische time out (9-12) liepen ze uit naar 10-17 en wonnen dik met 12-21.

Dus verlengen. Ook daarin waren Stam/ Schoon de betere ploeg. Meteen vanaf het begin (1-5) namen ze het heft in handen en gaven het niet meer af. Oostenrijk kon na 3-11 nog wat aan de achterstand doen, maar het verschil was veel te groot om het Nederlandse top duo nog in de problemen te brengen. Het werd 9-15 en dus 1-2 voor Nederland.

In de achtste finale zijn Hladun/ Lazarenko, de eerste tegenstanders uit de poulefase waarvan met 2-1 werd verloren, opnieuw de tegenstanders. Een mooie gelegenheid om revanche te nemen.