Afsluitende poule duels en de OS-kwartfinales.

VoV, 05-08-2024. 6:00 uur. In de Oranjepoule werd gistermorgen beslist welke ploeg er als koploper zou eindigen bij de clash tussen Italië (6 punten) en Turkije (5 punten). Dit was ook het duel tussen Egonu en Vargas, tussen de midspeelsters Danesi en Günes, tussen de passer lopers Bosetti en Baladin, maar vooral ook tussen trainer-coach Santarelli van Turkije en zijn echtgenote libero de Gennaro van Italië.

Italië vs. Turkije werd niet wat ervan verwacht mocht worden als twee topteams tegenover elkaar staan. Italië was in de eerste twee sets veel beter dan Turkije, dat een beetje een ongeïnspireerde indruk maakte. Italië pakte in de eerste set via 7-2 en 10-3 een voorsprong van tien punten bij 14-4. Egonu, Bosetti en Fahr hielden het verschil vast bij 21-11, Egonu sloeg de 25-14 op de borden.

In set twee ongeveer hetzelfde beeld, alleen kon Turkije nu tot 12-10 in het spoor blijven voordat Italië opschakelde en via 17-15 uitliep naar 20-15 en met een dikke 25-16 afsloot. Een Orro – Danesi combinatie op mid besliste de set.

In set drie had Italië meer moeite. Turkije kwam met 6-8, 10-13 en 12-15 voor, voordat Italië de rollen weer kon omdraaien bij de 19-18 via een blokpunt van Anna Danesi werd de set met 25-21 beslist. Eindstand dus 3-0 voor Italië.

Egonu won van Vargas met 20 om 13 punten. Italië scoorde 23 eigen punten meer dan Turkije, een overduidelijk verschil.

De eindstand in poule C werd Italië 3-9, Turkije 2-5, Dominicaanse Republiek 1-3 en Nederland 0-1.

Frankrijk vs. USA werd een 0-3 zege voor Team USA. Het kostte de Amerikaanse ploeg echter wel meer energie dan vooraf verwacht mocht worden. Met twee keer 27-29 kwamen ze op 0-2, daarna werd het verschil met 20-25 een stukje ruimer.

Bij USA werd Annie Drews met 15 punten de topscorer. USA scoorde een dozijn eigen punten meer dan Frankrijk.

China vs. Servië eindigde in een 3-1 zege voor China, dit ondanks de 39 (!!) punten die Boskovic voor Servië scoorde.

Servië kon de eerste set met 21-25 voor zich beslissen, vervolgens pakte de Chinese ploeg drie keer achter elkaar de winst. Via 25-20 en 25-22 werd het 1-2, de vierde set was op het eind een ware thriller ook omdat China bij 23-25 de winst meende binnen te hebben, maar dit punt zonder video challenge beelden na discussie alsnog aan Servië werd toegekend. Het werd uiteindelijk 27-29 voor China.

De eindstand in poule A werd China 3-8, USA 2-6, Servië 1-4 en laatste werd Frankrijk met 0-0.

Brazilië vs. Polen kende ook een thriller set. Je hebt thrillers en thrillers, maar die van Brazilië vs. Polen met 38-36 in de tweede doorgang was er een van het laatste genre. Daarvoor werd het 25-21 en daarna 25-14 voor de Braziliaanse ploeg, die dus met 3-0 wonnen.

Gabi werd met 21 punten topscorer, de eigen score eindigde op 71 om 58.

De eindstand in poule B is geworden Brazilië 3-9, Polen 2-6, Japan 1-3 en Kenia 0-0.

De koppeling voor de wedstrijden in de kwartfinales zijn inmiddels ook bekend. De mannen beginnen vandaag al met de play-offs. Slovenië vs. Polen, Italië vs. Japan, Frankrijk vs. Duitsland en USA vs. Brazilië staan er op het programma beginnend om 9:00 uur, dan volgen om 13:00 en 17:00 uur de volgende duels en de laatste partij is om 21:00 uur.

Bij de dames worden morgen de KO-wedstrijden gespeeld voor een plaatsje bij de laatste vier. China speelt tegen Turkije, Brazilië tegen de Dominicaanse Republiek, USA tegen Polen en Italië tegen Servië. Ze spelen op dezelfde tijdstippen als de mannen.