Alle NL-damesduo’s door naar KO-fase EK

VoV, 15-08-2024. 5:49 uur. Mila Konink en Desy Poiesz hadden hun eerste wedstrijd in poule A in Den Haag eergisteren overtuigend gewonnen van een Oostenrijks duo, gisteren moesten ze twee keer in actie komen.

Eerst tegen Leva Dumbauskaite/ Leva Vasiliauskaite uit Litouwen, de nummer 15 van de plaatsingslijst, die hun eerste duel met 2-0 hadden verloren. Het NL-duo kon het niet bolwerken tegen deze tegenstander. Tot 10-9 in de eerste set waren de teams aan elkaar gewaagd, vervolgens nam de ploeg uit Litouwen afstand naar 15-11 en 18-14 en won met 21-15. In set twee was wat de verschillen in tussenstanden betreft ongeveer hetzelfde beeld. Het stond 13-8 bij de technische time out, via 16-11 en 19-12 verloor Nederland met 21-13 en dus met 2-0.

Gisteravond was het Tsjechische duo Barbora Hermannova/ Marie-Sara Stochlova, de nummer 16 van de plaatsingslijst de tegenstander. Ook dit duel ging met 2-0 verloren. In de eerste set ging een 17-19 in de setfinale alsnog verloren en ging de set met 21-19 naar het Tsjechische duo. In set twee nam de tegenstander na 17-15 afstand naar 20-15 en won met 21-16.

Eindstand in de poule: Konink/ Poiesz eindigen als derde in de poule en gaan door naar de Round of 24. Daarin spelen ze een Nederlands onderonsje tegen Bröring/ van Driel.

Brecht Piersma en Wies Bekhuis leden in Arnhem in poule C een nipte 2-1 nederlaag bij hun eerste poulewedstrijd eergisteren. Zaak dus om het gisteren beter te doen. Maar met Tina Graudina en Anastasija Samoilova uit Letland troffen ze als eerste gisteren wel de nummer 2 van de plaatsingslijst, waarop ze zelf als 18de staan.

In de eerste set was er licht voordeel voor Nederland tot 10-12, vervolgens liepen de duo’s in de score gelijk op vanaf 12-12 tot en met 23-23, daarna ging de set met 25-23 naar Letland. In set twee nam Letland na de technische tie out bij 12-9 meer afstand (14-10, 16-12). Het Oranje duo kon het verschil tot op twee punten terugbrengen (17-15, 20-18) voordat Letland de winst met 21-28 en dus 2-0 pakte.

De dag werd afgesloten met het duel tegen het Franse tweetal Lézana Placette en Alexia Richard, die als nummer 29 op de plaatsingslijst staan. Dit werd een 2-1 zege voor het NL-duo.

De eerste set kregen ze setpoint op 22-21, Frankrijk pakte echter de set met 22-24 via drie punten op rij. Het omgekeerde was het geval in set twee, Frankrijk stond met 18-19 voor maar Piersma/ Bekhuis sloten nu met een driepunter af en wonnen met 21-19. In de beslissende tiebreak konden Bekhuis/ Piersma na 12-11 de beslissende punten maken voor de 14-11 voor matchpoint. Ze wonnen de set met 15-12.

Eindstand in de poule: Bekhuis/ Piersma worden derde in de poule en gaan door naar de Round of 24. Daarin spelen ze tegen Ludwig/ Lippman uit Duitsland.

Voor Katja Stam en Raïsa Schoon begon het EK heel teleurstellend met een 2-1 nederlaag tegen een duo uit Oekraïne. Gisteren speelden ze in poule B eerst in Apeldoorn en later in Arnhem.

In Apeldoorn was het Italiaanse duo Margherita Bianchin en Claudia Scampoli de tegenstander. Zij hadden net als Stam/ Schoon hun eerste duel verloren. Het BTN-duo was in de eerste set duidelijk de betere. Van 5-4 liepen ze uit naar 10-4 om via 14-7 met 21-9 te winnen. In de tweede set ging het niet zo makkelijk. Italië kwam na 7-3 achter terug tot een 11-10 stand bij de technische time out. Stam/ Schoon konden een beslissende marge maken bij 15-12 en op de side out hielden ze die drie punten verschil tot 21-18 vast voor de 2-0 zege.

In Arnhem stonden Stam/ Schoon tegenover het Duitse duo Sarah Schneider en Margareta Kozuch. Het werd een 0-2 nederlaag via de setstanden 16-21 en 20-22.

In de eerste set werd 8-7 voor een 8-13 achterstand, waarna het Duitse duo zich via 14-17 naar 16-21 winst speelde. In set twee kon Stam/ Schoon een 19-18 voorsprong niet verzilveren. Met 20-22 ging ook deze set naar het Duitse duo.

Eindstand in de poule: Stam/ Schoon worden derde in de poule en nemen het in de Round of 24 op tegen Plesiutschnig/ Schützenhöfer uit Oostenrijk.

Kirsten Bröring in Emi van Driel, die als nummer 24 op de plaatsingslijst staan speelden gisteren in poule H in Den Haag tegen een duo uit Litouwen en een duo uit Noorwegen.

Tegen Monika Paulikiene en Aine Raupelyte uit Litouwen, de nummer 8 van de plaatsingslijst, bood het BTN-duo sterk tegenstand. De eerste set ging na 5-7 voor Nederland en 12-7 voor Litouwen via 14-9 en 18-12 met 21-25 verloren. De tweede set leek ook een prooi voor Litouwen te worden toen ze met 19-15 aan de leiding gingen. Maar Bröring/ van Driel kwamen terug naar 19-19 en konden na 20-19 met drie scores op rij de 20-22 setwinst pakken.

In de tiebreak moest Nederland bij 6-1 achter in de achtervolging, Ze kwamen nog tot 7-6 en 10-8 terug, voordat Litouwen via o.a. een blokpunt en een ace naar 12-8 maakte en de set met 15-12 won. En de wedstrijd dus met 2-1.

Tegen Sunniva Helland-Hansen en Emilie Olimstad, de nummer 23 van de plaatsingslijst, werd overtuigend met 2-0 gewonnen. Via de setstanden 21-14 en 21-12. In de eerste set pakten de Nederlanders na de technische time out bij 12-9 een goede fase, die hen op 17-11 zette, met een blokpunt van Kirsten Bröring werd de set binnengehaald.

In set twee kende het BTN-duo een prima start (6-1) en via 10-4 werd bij 12-9 verplicht gerust. Na die pauze liep Nederland uit naar 19-12 en pakte de 2-0 winst via 21-12.

Einstand in de poule. Bröring/ van Driel sluiten de poulefase als de nummer 2 af. In de Round of 24 spelen ze het Nederlandse onderonsje tegen Konink/ Poiesz.

De nummers 1 gaan rechtstreeks door naar de achtste finale, de nummers 2 en 3 spelen een tussenronde om daarin uit te komen.