Alterno beëindigt bekerillusie Pollux
Gewaarschuwd door een bomvolle Alternohal van de avond ervoor en om vooral niets te missen, zaten we al op een tijdstip op de tribune dat de ploegen nog niet eens aan de warming up waren begonnen. Maar wel mooi op tijd voor Vaya Con Dios, dat via leadzangeres Dani Klein haar ney nah neh nah de zaal in donderde. Neh tegen Pollux of nah, nah tegen Alterno?
Overigens barst het in deze beker editie van de bijzondere historische feitjes bij Alterno. Want niet alleen de kwalificatie van de eerste twee damesteams voor de halve finale is een unicum, wat dacht u bijvoorbeeld van de speelsters Anne-Brit Kneijnsberg en Iris Zweet. Die staan gewoon in twee kwart finales in twee opeenvolgende dagen te spelen, woensdag bij Alterno2 tegen HSC en donderdag met Alterno1 tegen Pollux. Bij Alterno bleven Kathy Bonsen en Moniek Jansen wegens blessures in trainingspak vandaar de inzet van deze dames 2 speelsters.
Pollux had Kirsten Oude Luttikhuis niet op tijd fit, Laure Obelink startte in de basis en nam haar aanvallende taken prima over. Het moest bij Pollux toch van de buitenkant en diagonaal Antoinette Posthuma komen, via de midpositie werd slechts heel sporadisch aangevallen, laat staan gescoord. Bij Alterno was dat anders, daar kreeg met name mid Sanne Brandsma veel gelegenheid zich te manifesteren en zij rondde vele aanvallen doeltreffend af, de ene vaak nog mooier dan de andere. Alterno was aan het net een stuk effectiever en gevaarlijker dan de bezoekers. De aanvallende scores 16/7, 13/6 in de eerste twee sets staven dat. In de derde set lag dat voordeel met 10/13 bij de bezoekers, maar dat pré werd teniet gedaan door 4/1 aces en 7/9 directe punten voor de tegenstander.
Alterno nam een 5-3 voorsprong in de eerste set. Sanne Brandsma overhandigde meteen haar visitekaartje voor die avond aan de tegenover haar staande Pollux mid. Twee directe Alterno fouten brachten de gasten op gelijke hoogte en twee aces en een foutserve van Marlou Sommer zorgden voor 6-7. Pollux had goede serve druk, ook Antoinette Posthuma serveerde een ace en na een rake drie meter aanval van Laure Obelink had Pollux de voorsprong tot 8-11 uitgebouwd.
Met Carlijn Jans aan serve reageerde Alterno doeltreffend. Na vijf eigen scores, waaronder twee blokpunten van Ellen Krabben, lag het voordeel bij 13-11 bij de thuisploeg. Jan Berendsen had bij 12-11 de dames naar de kant geroepen, deed dat bij 17-13 opnieuw. Alterno nam afstand. Anne-Brit Kneijnsberg joeg ze ballen vanaf positie twee onhoudbaar tegen de vloer voor 17-13, 18-13 en 19-14. Bij 19-17, na twee scores van Antoinette Posthuma, ging Alterno rond hun coach staan. Anouk Molendijk maakte daarna vanaf de vier 20-17 en 21-18.
Op 21-20 waren er in de time out weer aanwijzingen van Ali Moghaddasian. Alterno liep uit naar 23-20, Pollux counterde tot 23-22. Quirine Oosterveld scoorde via de netband en Ellen Krabben maakte met een ace een eind aan de set. Alterno had de eigen effectiviteit nodig om de negen directe scores voor Pollux te compenseren.
In de tweede set had Alterno moeite met de hoogte van het net en de afmetingen van het veld. Zeven keer fout serveren, van de acht voor Pollux gescoorde punten, duidden daarop. Dat dit zonder consequenties bleef kwam ook door de zeven punten die Pollux voor Alterno maakte, waarbij de foutserve, maar ook de technische fout hoog scoorden. Tot 8-7 liepen teams gelijk op, daarna nam Alterno met Ellen Krabbe aan serve en Sanne Brandsma als afmaker afstand naar eerst 13-8 en later naar 16-9.
Op 19-12 kwam Alanna McDonald voor Susan Stevelink op de spelverdeelster positie maar ook zij kon het tij niet keren. Helemaal niet omdat Quirine Oosterveld juist vanaf die stand heel erg productief werd. Vanaf de vier sloeg ze er een stuk of vier keihard via het blok of diagonaal erlangs tegen de vloer. Sanne Brandsma besliste met een drukduel boven het net de set met 25-15 voor Alterno. Hele duidelijke zaak. Volgens de aantekeningen scoorde Pollux niet vanaf de midpositie, Alterno deed dat vijf keer. Midspeelster Jeanine Stoeten sloeg bij 5-4 nog wel en prachtige omloopbal snoeihard binnen.
In de derde set stond de midpositie bij Pollux opnieuw buitenspel. En de buitenaanval was het middelpunt van de aanvallende impulsen. Laure Obelink, Antoinette Posthuma en Ilse Oude Luttikhuis namen de scores voor hun rekening, mid Jeanine Stoeten pakte een blokpunt en een ace mee. Alterno liep snel uit naar 4-0, Pollux toonde veerkracht door keihard te counteren en bij 6-7 weer volop mee te doen. Een hele slordige Alterno periode, vier punten op rij voor Pollux, hield de gasten tot 9-11 aan de leiding.
Na drie aces van Carlijn Jans, twee midscores van Sanne Brandsma en technische fout van Pollux moest Jan Berendsen bij 16-13 wel een time out vragen. Alterno en Pollux pakten daarna hun punten op de side out en in de aanloop naar de twintig kwam Pollux bij 17-16 en 18-17 dichtbij, maar ‘erop en erover’ zat er niet in. Dat liet Alterno niet toe en dat kon Pollux niet afdwingen. Laure Obelink hield haar team bij 23-21 en 24-22 in de slipstream, Quirine Oosterveld zorgde ervoor dat Alterno als eerste bij 25-22 de finish passeerde.
Een door blessures geplaagd Pollux bleek veel kwetsbaarder dan de opponent aan de andere kant van het net, dat via haar dames 2 team, koploper in de B – League, wel over voldoende alternatieven beschikt als zich personele problemen voordoen. Daarnaast kwam de ploeg uit Oldenzaal gewoon binnen de lijnen kwaliteit tekort om het de thuisploeg echt moeilijk te maken. En dat is gezien de 9-0 nederlaag in sets uit de laatste drie wedstrijden geen uit de lucht gegrepen constatering.
( VoV wedstrijdverslag. Foto Jos Mulder Alterno, waarvoor dank)