Alweer tijd voor het buitenland

VoV, 26-04-2023. 6:10 uur. Op maandag en dinsdag werd er in Europa weer druk in de play-offs gevolleybald. En daarbij waren ook weer veel landgenoten betrokken.

Zoals in Tsjechië waar Stijn van Schie met Budejovice om de landstitel speelt tegen Prague. Maandag stonden ze voor het eerst in de ‘best of 5’ serie tegenover elkaar, waarbij Budejovice thuisvoordeel had. En dat maximaal benutte met een 3-0 zege via de setstanden 25-23, 25-21 en 25-19. Stijn van Schie werd met 16 punten topscorer van de partij.

Hyke Lyklema speelde met Liberec om de derde plaats bij de dames. Zij hebben Prostejov als tegenstander. Hun eerste onderlinge duel in deze play-offs eindigde in een 3-1 zege voor de ploeg van Hyke Lyklema, die in de eerste twee sets invalbeurten had en vanaf de derde in de basis stond. De sets eindigden met 20-25, 25-18, 25-23 en 25-22. Hyke Lyklema scoorde 4 keer, haar teamgenote Nicola Kvapilova werd met 31 punten de topscorer.

In Polen zijn voor Olsztyn (Robbert Andringa) en Warszawa ((Niels Klapwijk) de plaatsingswedstrijden bezig. Olsztyn verloor thuis met duidelijke cijfers van Stal Nysa. Met 0-3 via de setstanden 25-16, 25-17 en 25-14. Ook uit was al eerder verloren, zodat zij de strijd om de zevende plaats als verliezer afsluiten.  Andringa stond in de eerste set in de basis, daarna speelde hij niet meer. Hij scoorde niet.

De ploeg van Niels Klapwijk deed het beter met een 1-3 uitzege bij Gdansk. Met 21-25, 20-25, 25-18 en 25-27 namen zij in deze play-off serie een 1-0 voorsprong in wedstrijden voor de vijfde plaats. Niels Klapwijk had twee invalbeurten en scoorde 1 keer.

In Italië zijn de halve finales bij de mannen gisteravond met de vijfde onderlinge partij tussen de teams geeindigd. Bij beide partijen stond het 2-2 in wedstrijden, de vijfde partij bracht dus de beslissing.

Civitanova had thuisvoordeel tegen Milano van Oranje bondscoach Piazza. Voor 4.000 toeschouwers won Civitanova met 3-1 via de setstanden 27-25, 25-22, 23-25 en 27-25. Aan spanning in de set finales geen gebrek. Aleksander Nikolov van de thuisploeg werd met 21 punten topscorer, hij maakte er ééntje meer dan Yuki ishikawa van Milano.

Trentino speelde thuis tegen Piacenza van Freek de Weyer. Volgens het matchreport waren er 33.584 (!!!) toeschouwers, die de thuisploeg met 3-1 zagen winnen. De eerste set ging met 18-25 verloren, daarna pakte Trentino de winst via 25-20, 25-17 en 25-19. Allessandro Michielletto scoorde 14 keer voor de thuisploeg, bij de gasten werd Yuri Romana met 17 punten de topscorer. Freek de Weyer speelde niet bij Piacenza. De finale in Italië gaat dus tussen Civitanova en Trentino.

In Zweden speelde Hylte/ Halmstad, de ploeg van spelverdeelster Lotte Groninger, thuis tegen Engelholm. Haar team moest winnen om in de serie te blijven gezien de 2-1 achterstand in wedstrijden. Maar daarin slaagden ze niet. Het begin was goed met 25-16 setwinst in de eerste set, daarna waren de bezoekers met 21-25, 19-25 en 14-25 de betere ploeg. Het 53 om 44 punten aanvallende voordeel van de thuisploeg deden de gasten met 10 om 23 punten voor aces en blokpunten teniet. Ook speelden ze met een lagere foutenlast. Lotte Groninger, die invalbeurten had,  sluit dus in Zweden met zilver af.

In Griekenland is de strijd om de titel na twee wedstrijden tussen Olympiacos en PAOK van Gijs Jorna onbeslist (1-1). Bij de derde wedstrijd had Olympiacos weer thuisvoordeel en benutte dat middels een 3-2 zege. PAOK kwam via 32-34 en 20-25 met 0-2 voor, kon echter in het vervolg geen set meer winnen. De thuisploeg maakte via twee keer 25-21 gelijk en won de tiebreak daarna met 15-11. Bijna 2 uur en drie kwartier duurde de wedstrijd. Jorna scoorde 8 keer. Wedstrijd nummer vier is op 28 april.

Praia Clube van Anne Buijs, dat eigenlijk het hele reguliere seizoen in Brazilië onbetwist bovenaan stond, moest in de halve finale van de play-offs thuis tegen SESC-RJ een nederlaag incasseren en stond dus met 1-0 achter. Gisteravond speelden ze uit en was de opdracht duidelijk, namelijk winnen en dus gelijkmaken.

Voor Anne Buijs was er een scorende hoofdrol weggelegd, zij scoorde in de met 2-3 gewonnen wedstrijd 27 keer. Setstanden 22-25, 25-21, 19-25 en 25-22 tot aan de tiebreak. In de beslissende vijfde set kwam Praia Clube met 10-7 achter, kon vervolgens van 12-10 achter een 12-13 voorsprong maken en wist het matchpoint tegen op 14-13 te veranderen in 14-16 en dus 2-3 winst. De stand is nu 1-1 in wedstrijden.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort, Legavolley.it en Praia Clube.