Alweer winst in tiebreak Draisma Dynamo
Na de tumultueus verlopen bekerwedstrijd afgelopen woensdag stond er gisteren weer een lastige competitiewedstrijd op het programma voor Draisma Dynamo. In Veenendaal moest worden aangetreden tegen Prins/VCV, een ploeg die in 2014 nog niet had verloren. Met tegenstanders als Floorever/Reflex (competitie) en Peelpush (beker) was dat misschien niet verrassend, maar de 1-3 overwinning vorig weekeinde in Zwolle tegen koploper Landstede mag gerust als een bijzondere prestatie worden beoordeeld. De thuisploeg zat dus in een ‘flow’, en wedstrijden in sporthal West zijn niet zelden lastig voor de bezoekers. Onze mannen waren dus gewaarschuwd.
Trainer/coach Mark Roper werd vooraf geconfronteerd met een tegenvaller: passer/loper Freek Michel had te veel last van z’n knieën, zodat spelen niet verstandig zou zijn. Zeker gezien de drukke periode die nu aanbreekt was rust gewenst. Roper diende dus wijzigingen door te voeren in z’n team. Hugo Rijken, sinds kort speler van Draisma Dynamo en tot het begin van dit seizoen nog speler in Veenendaalse dienst, nam de plek van Michel in. Rijken vulde woensdag tegen Orion nog de libero – positie in, die plek werd vanavond overgenomen door Michiel Hagen (ook een speler met een VCV – verleden). Verder bleef de basis ongewijzigd ten opzichte van afgelopen woensdag, dus Frank Lubberts (spelverdeler), Jarik Niebeek en Renzo Verschuren (midden), Bas Swinkels (diagonaal) en Stefan Taanman (passer/loper) vulden de andere posities in.
Draisma Dynamo nam aan het begin van set één een kleine voorsprong, maar leverde die ook net zo gemakkelijk weer in. Op de stand 6-8 besloot Roper er toch maar een time-out aan op te offeren. De thuisploeg ging er echter ‘op en over’ en met 15-12 op het scorebord gebruikte Roper opnieuw z’n 30 seconden om z’n team aan te sporen. Vooral serverend lieten de mannen uit Apeldoorn veel steken vallen: aan het einde van de set stond de teller op tien foute opslagen! Daarom bracht Roper op 17-15 Jord Brethouwer in, en op zijn service werd het gat met één punt verkleind.
Even sloeg de vlam in de pan op 19-18. Na een merkwaardige beslissing van de arbitrage liet Kees Spil (!), die na z’n schouderoperatie als assistent-trainer op de bank had plaatsgenomen, z’n emoties even gaan hetgeen hem op een gele kaart kwam te staan. Op 20-20 haalde Roper diagonaal Swinkels even naar de kant om Dwin Brouwer te laten serveren. Het leverde niet het gewenste resultaat op, dus de middenspeler kon weer naar de kant. Toch kwamen de Apeldoorners wel op voorsprong. Met Freek Michel even binnen de lijnen om de blokkering te versterken (Rijken zat even op de bank) werd het zo waar 22-23. Natuurlijk was dat voor VCV – coach Ivo Martinovic het signaal zijn eerste time-out aan te vragen.
Het werd 23-23 en Michel werd weer vervangen door Rijken. Wie zou er het eerst op setpoint komen? Het werd de thuisploeg, en niet één keer maar drie keer op rij. Maar de 24-23, 25-24 en 26-25 konden niet in setwinst worden omgezet. Vervolgens kreeg Draisma Dynamo de kansen de set te winnen, maar ook zij kregen op 26-27, 27-28 en 28-29 de bal niet op de vloer bij de tegenstanders. Het zevende setpunt (30-29) ging weer naar VCV, maar leek door de gasten te worden weggewerkt (30-30). Leek, want de tweede scheidsrechter had tot ieders verbazing een fout (voetfout?) gezien. Het punt ging dus naar de thuisploeg: 31-29 en daarmee was de eerste set afgelopen.
Set twee was grotendeels identiek aan de set ervoor: eerst een voorsprong voor Draisma Dynamo, een terugknokkend VCV en een vroege time-out van Roper (9-7). Opnieuw wissels om Brouwer en Brethouwer te laten serveren, en opnieuw Michel even in het veld voor de blokkering. Pas op 21-22 werd het scenario van de eerste set losgelaten: het werd 21-23. Martinovic vroeg z’n tweede time-out aan nadat hij dat op 19-20 ook al een keer gedaan had. Draisma Dynamo kwam echter op setpoint (21-24) maar wist de eerste en tweede niet te verzilveren. Na een time-out van Roper op 23-24 sloeg diens ploeg wel toe: 23-25.
Ook aan set drie werd goed begonnen door Draisma Dynamo. Deze keer was het Martinovic die vroeg de time-out hanteerde (3-6). Met succes, want zijn ploeg kwam voor de zoveelste keer terug. Dus drukte Roper op 12-11 maar weer eens op de zoemer voor een onderbreking. Na een paar mindere acties van Swinkels mocht Johan Oosting het vanaf 13-11 proberen op de diagonaalpositie. Het verschil werd echter groter in plaats van kleiner en de Apeldoorners vochten meer tegen zichzelf dan tegen de tegenstander. Op 19-14 gebruikte Roper z’n tweede time-out, en op 20-14 wisselde hij twee andere basisspelers: Brethouwer kwam voor Lubberts en Brouwer voor Verschuren. Op 23-17 keerde Lubberts nog terug, Brouwer bleef staan. De set ging met 25-18 verloren.
Aan het begin van set vier keerde ook Swinkels weer terug, Brouwer was de enige mutatie nog ten opzichte van de basis. En ook deze set ging aanvankelijk als de voorgaande sets: voorsprong Draisma Dynamo, een terugkomend VCV, en een time-out van Roper. Deze keer op 10-8. Vanaf dat moment gingen alle vergelijkingen mank. De Apeldoorners kwamen weer gelijk (10-10) en namen een voorsprong (10-13). Time-out Martinovic. De gasten bleven nu echter goed serveren en lieten de thuisploeg de fouten maken. Weer een time-out van Martinovic (11-17), maar VCV zakte alleen maar verder weg. Draisma Dynamo won de set met speels gemak: 13-25.
Met het team waarmee Roper de vierde set eindigde begon hij ook aan de beslissende vijfde set. De thuisploeg was echter geen schim meer van de ploeg die het onze mannen in de eerste drie-en-een-halve set zo lastig maakte. In no-time stond het 1-5, en Martinovic kon niet anders doen dan maar weer een time-out aan te vragen. Halverwege de set, toen er van kant gewisseld moest worden, stond er 3-8 op het scorebord.
Verschuren mocht nog even serveren, en op diens opslag liep het verschil op naar 8 punten (3-11). Na een Veenendaals punt mocht Verschuren weer gaan zitten, en op 4-12 mocht Brethouwer nog even opslaan. Dit bleef echter zonder succes, maar het gat was geslagen. Met 7-15 werd de set gewonnen, en daarmee was de 2-3 eindstand een feit.
In de strijd om de tweede plaats op de ranglijst was het kostbaar puntverlies, maar na de 2-1 achterstand in sets had het gemakkelijk ook heel anders kunnen aflopen. Aanvoerder Niebeek was na afloop dan ook tevreden met het resultaat. De 2,06 meter lange middenman had alle reden om tevreden te zijn want hij speelde persoonlijk een zeer goede partij. Lange tijd stond de captain op een scoringspercentage van 100%, maar een uitgeslagen en een afgeblokte bal weerhielden hem van de perfecte score. Met een score van 80%, 8 gescoorde aanvalspunten, 1 ace en 8 blokpunten was er reden tot tevredenheid. Topscorer werd Stefan Taanman met 22 aanvalspunten (69%). Ook Swinkels en Rijken sloegen heel wat punten binnen, beide 16 stuks.
Roper zal toch wel kritisch kijken naar het enorme aantal foute opslagen: maar liefst 24 punten (!) gingen direct naar de tegenstander doordat een service in het net op buiten het speelveld belandde. Daarentegen kan de oefenmeester wel tevreden zijn over het aantal gemaakte punten uit de blokkering: 18 punten.
Ondanks het puntverlies in Veenendaal is Draisma Dynamo toch gestegen naar de tweede plaats in de stand. Volgend weekeinde reist Draisma Dynamo af naar Barneveld voor een duel tegen SSS, de eerstvolgende thuiswedstrijd is de topper op 8 februari tegen Rivo Rijssen. Maar voor het zover is moeten onze mannen eerst aanstaande woensdag aantreden in Doetinchem tegen Orion voor de return in de kwartfinale van het bekertoernooi.
De wedstrijd begint om 19.30 uur. Kom op tijd want, omdat het de laatste wedstrijd in Sporthal Rozengaarde is zijn er diverse activiteiten georganiseerd en zal de hal waarschijnlijk bijzonder vol worden!
(Bron website Draisma Dynamo, Foto Jan van den Noort)