Apollo 8 wint Set-Up ’65 toernooi (II)

Mooi zo’n toernooidag. Vele bekenden uit de sociale media, die je dan ook eens live de hand kunt schudden. Vele ‘oude’ bekenden zien elkaar weer en praten bij. Zo’n dag is eigenlijk net iets meer dan een volleybaldag, bijpraten, herinneringen ophalen en elkaar informeren hoe het er bijstaat. En belangrijk voor de talrijke fans, bij enkele wedstrijden was het compleet ‘uitverkocht’, om te zien hoe hun favorieten ervoor staan. Dat zijn wel hele mooie  neveneffecten van een groot toernooi, maar iets waarvoor de organisatie ook verantwoordelijk is.

In Ootmarsum waren 12 teams aanwezig, waaronder twee topploegen uit de Duitse 2de Bundesliga (SCU Emlichheim en VFL Oythe), drie Eredivisieteams (VC Sneek, New Nexus Apps Lycurgus en Springendal Set-Up ’65), vier Topdivisie ploegen (VC Zwolle, Dynamo Tubbergen, Ecare Apollo 8 en Krekkers), en drie teams die op 1ste divisieniveau uitkomen (Reggefiber DeVoKo, Captains***Kangeroe, VC Sneek2). In de loop van het artikel komt de indeling van de drie poules met de vier teams voorbij, waarbij we de sponsornamen van de teams voor het gemak even weglaten.

In de eerste ronde van de poulefase DeVoKo tegen VC Zwolle (poule B), Krekkers tegen Apollo 8 (poule C) en Set-Up ’65 tegen Dynamo (poule A). VC Zwolle, met de van Donitas overgekomen Paula Veldman in de ploeg, was meer dan een maatje te groot voor DeVoKo. Met 12-25 en 14-25 won de ploeg uit Zwolle. Topdivisie debutant Krekkers ging met 0-2 via 16-25 en 19-25 onderuit tegen Apollo 8. En Set-Up ’65 had het in de eerste set even lastig met Dynamo. De time out van Brahim Abchir op 10-10 gaf de ploeg, waarin tijdens het toernooi bij enkele wedstrijden drie zusjes Oude Luttikhuis in het veld stonden, de push naar een 15-11 voorsprong, waarop Raymond Keemers zijn team naar de kant haalde. Dynamo kwam tot 22-20 terug, maar moest met 25-21 capituleren. De tweede set was Set-Up ’65 oppermachtig. Via 7-2, 16-6 en 21-7 werd de 25-10 zege gepakt.

In de tweede ronde van de poulefase speelde Kangeroe tegen SCU Emlichheim Poule A), VC Sneek tegen VFL Oythe (poule B) en Lycurgus tegen VC Sneek2 (poule C) . SCU won via twee keer 17-25 van Kangeroe, en de noordelijke strijd tussen Lycurgus en Sneek2 ging met 2-0 (25-21 en 25-16) naar de Eredivisionist.  VFL Oythe, met Melissa Maat in de ploeg, speelde met 1-1 gelijk tegen VC Sneek. Tot 7-7 ging het in de eerste set gelijk op, bij 9-13 achter nam Oythe trainster coach Danuta Brinkmann haar eerste time out. Sneek liep uit naar 12-22 en won de set met 21-25. Een 2-4 achterstand maakte Oythe in de tweede set goed en dwong de ploeg van Petra Groenland bij 6-6 in de time out. Melissa Maat zette Oythe op 11-8, een voorsprong die naar het eind van de set via 19-14 en 22-16 tot 25-17 werd uitgebouwd.

In de derde ronde van de poulefase won Set-Up ’65 met 2-0 van Kangeroe (25-16, 25-18), verloor DeVoKo met 16-25 en 22-25 van VC Sneek en moest Krekkers het tegen Lycurgus opnemen. De ploeg uit Maria Parochie bood prima weerstand in de eerste set. Had op een gegeven moment zelfs een 17-14 voorsprong, maar keek niet lang daarna door teveel uitgeslagen aanvallen tegen een 18-21 achterstand aan.  Ze kwamen nog terug tot 21-22, moesten echter de zege met 22-25 aan Lycurgus laten. In de tweede set was het verschil aanzienlijk groter. De ploeg van Erik Noordijk, met Annelien Alons als veel scorende mid, nam een 1-7 voorsprong, zag Krekkers zich tot 11-14 terugknokken, maar nam daarna beslissend afstand tot 13-21 en 15-25.

In de vierde ronde van de poulefase won Dynamo Tubbergen met 2-0 van SCU Emlichheim ( 26-24, 25-22), speelde Apollo 8 gelijk tegen VC Sneek2 ( 25-23, 16-25) en stonden de Topdivisionist VC Zwolle en de 2de Bundesliga vereniging VFL Oythe tegenover elkaar. Zwolle perste er in de eerste set een serie uit, die een 3-7 achterstand omboog in een 17-8 voorsprong. Vervolgens maakten ze het met 25-13, het laatste punt sloeg Paula Veldman binnen, af. In de volgende set waren de teams beter aan elkaar gewaagd. Bij 15-18 haalde trainer coach Ferry de Jong zijn ploeg naar de kant. Bij 21-21 was er evenwicht en op 24-23, na  een 2de bal score, kwam Zwolle op set- en matchpoint, dat ook maar meteen werd benut.

In de vijfde en de laatste ronde van de poulefase verloor DeVoKo van Oythe en won VC Sneek2 van Krekkers. Set-Up ’65 trof SCU Emlichheim als tegenstander. Een partij die met 23-25 en 22-25 naar de Duitse ploeg ging. In de laatste poule wedstrijden won Dynamo met 2-0 van  Kangeroe (15-25, 22-25) en speelde VC Zwolle gelijk tegen VC Sneek (setstanden 27-29 voor Sneek, en 25-12).  Apollo 8 nam het tegen Lycurgus op. In een qua scores merkwaardige wedstrijd nam Apollo 8 een 24-20 voorsprong in de eerste set, om nipt met 27-25 te winnen, waarna Lycurgus dubbelhard terugsloeg en met 8-25 wel heel erg fors uithaalde.

Na deze brei van uitslagen en setstanden plaatsten zich Set-Up ’65, VC Zwolle en Apollo 8 voor de strijd om de podiumplaatsen. VC Zwolle moest helaas afhaken in deze driekamp nadat ze met 22-25 en 15-25 van Set-Up ’65 hadden verloren. Dit betekende automatisch de derde plek voor hen. Het ging in de wedstrijd tussen Set-Up ’65 en Apollo 8 dus om toernooiwinst.

De eerste set pakte Set-Up ’65 met 21-25, nadat ze bij 18-24 al op setpoint stonden. De inhaalrace van Apollo 8 eindigde toen Marleen van Benthem rechtdoor het setpoint binnensloeg. In de tweede set nam Apollo 8 na een 6-8 achterstand het initiatief over. De time out op 14-12 leverde Set-Up ’65 niet de gehoopte ommekeer op. Via 16-13, 18-15 en 25-17 en de 1-1 uitslag kwam er een eind aan de lange toernooidag. Het puntenvoordeel lag bij Apollo 8, hetgeen toernooiwinst inhield.