AVV Keistad D1 ontsnapt aan puntenverlies in Den Dungen

VoV, 22-01-2024. 1:55 uur.  Na twee competitienederlagen op rij stond zaterdagavond de eerste uitwedstrijd van 2024 op het programma voor de dames van Keistad. In Den Dungen was promovendus Donki Sjot de tegenstander. Een overwinning tegen de nummer 10 op de ranglijst zou normaal gesproken een zekerheidje moeten zijn voor de koploper. De overwinning kwam er uiteindelijk, met 1-3, maar het had ook heel anders af kunnen lopen in Brabant.

Coach Jasper de Wijs begon met Yara, Pip, Rianne, Yfke, Jessica, Mae en libero Jasmijn. Twee keer een blok bracht de stand op 2-0 voor de bezoekers. We waren begonnen. Maar net als tegen Ledûb vorige week gaf Keistad ook in deze eerste set niet thuis. Yfke sloeg nog wel een paar mooie punten binnen, maar Keistad had het moeilijk, 15-10. Na de time-out van Jasper werd het 16-14, maar ook de time-out van de thuisploeg had effect, 20-16.

Maar ineens, en dat zou niet de eerste keer zijn deze wedstrijd, kreeg Keistad de geest en was er geen houden meer aan. Via een ace van Pip kwam Keistad voor de eerste keer in deze set langszij, 23-23. Twee rake opslagen van Rianne zorgde uiteindelijk voor 24-26 en 0-1 in sets.

De tweede set werd een kopie van de eerste, maar dan andersom. Begrijpt u het nog? Nu was het Keistad dat meteen de leiding nam en uitliep naar 5-11. Met Esmee en Meru in de dubbele wissel voor Pip en Yara stokte het even bij Keistad. De pass werd minder, waardoor Donki Sjot langzaam terugkwam, 10-13. Ondanks de dubbele wissel terug rook de thuisploeg kansen en waren beide ploegen bij 16-16 weer terug bij af.

Aan de hand van Rianne nam Keistad een kleine voorsprong, maar bij 23-23 was alles weer mogelijk. Een blok van Donki Sjot en een mislukte aanval van Keistad betekende niet veel later 25-23 en dus 1-1 in sets.

Met Annemarieke, die in de tweede set was ingevallen, nog steeds op het midden, moest Keistad toezien hoe de thuisploeg beter begon, 6-3. Dit was het sein voor Jasper om Jorien op de liberopositie in te brengen. Keistad herpakte zich en vocht zich naar 7-8. Lang kon er niet worden genoten van deze voorsprong want vanaf dat moment nam Donki Sjot weer het initiatief. Het werd 16-12 en niet veel later gaf het scorebord 20-16 aan. Keistad stond op de rand van puntverlies.

Maar toen kwamen de minuten van Rianne vanachter de achterlijn. Haar sprongservice bracht Donki Sjot in problemen. 20-16 werd 20-21 en alles was weer mogelijk. De thuisploeg maakte nog 21-21, maar zag Keistad vervolgens 2 punten op rij scoren. Bij 22-23 vond Pip het welletjes. Zij scoorde twee keer op rij en won met haar ploeg set 3. Na deze 22-25 was het 1-2 in sets.

Vanaf het begin van set 4 liet Keistad er geen gras over groeien, 0-4.  Ook een time-out voor Donki Sjot bij 3-7 leverde niet het gewenste resultaat op. Leonie kwam nog even in het veld voor Yfke. Het werd 4-12, maar bij 8-13 nam Jasper voor de zekerheid toch even een time-out om de boel weer scherp te krijgen. En dat hielp.

Met Yfke weer in actie en mooie punten van Rianne en Mae liep Keistad steeds verder uit. Via 10-17 en 12-20 werd het 18-24 en waren de eerste matchpoints een feit. De eerste werd direct benut, 18-25 en dus een zwaarbevochten 1-3 overwinning. Complimenten voor Donki Sjot voor het vertoonde spel. Jullie hebben het de dames van Keistad knap lastig gemaakt.

Aanstaande donderdag 25 januari staat er voor Keistad dames 1 een prachtige ontmoeting op het programma. Eén die je niet vaak speelt als Topdivisionist. In de achtste finale van het nationale bekertoernooi is de huidige nummer twee van de eredivisie, Apollo 8 uit Borne, de tegenstander in sporthal de Amerena in Amersfoort. De wedstrijd begint om 20.15 uur. U bent van harte welkom. De toegang is gratis.

gh @ VoV, verslag en foto van Edwin Koene, AVV Keistad.