Bezien uit een ander perspectief
VoV, 07-02-2023. 15:00 uur. Het gaat over (om) geld
(Welk team komt uit Nederland?………………………..)
Of gaat het over loskoppelen?
Entree in Nederland voor een Eredivisiewedstrijd dames (willekeurig) euro 5,50. In België (liga A) 10 euro. In Duitsland 14,50 euro. Gewoon opgezocht op Google (dus ook willekeurig)!
Dus gaat het toch om geld?
Of was loskoppelen wel een goed idee?
In de VoV 14-12-2020 staat het volgende citaat;
“In het open systeem is er een minimum van acht teams per lijn, het maximum staat open. Teams die voldoen aan de kritische voorwaarden kunnen toegang tot de Eredivisie krijgen. Zie voor verdere uitleg en context 5.2.5 in het Eredivisieplan 2021+. Samen met de werkgroep Flexibilisering competitie is het voorstel uitgewerkt om op diverse niveaus in de competitiepiramide horizontale instroom mogelijk te maken. Voor de regionale competitie is hier al invulling aan gegeven. Voor de Eredivisie is dit eigenlijk een automatisme, voortvloeiend uit diverse aspecten van dit plan.”
Gezien de laatste ontwikkelingen lijkt het een minder geslaagde poging om het volleybal in Nederland op een hoger peil te brengen. Lukt het niet de negatieve spiraal te doorbreken dan vraag ik me af of het minimum van acht wel gehaald wordt in de toekomst. Vermoedelijk gaan we dan (gelukkig) toch naar een BeNe-league.
Maar….. dan gaat het dus toch weer over geld, want dat kost nogal wat ☹.
Het is allemaal wel heel jammer. Een goede (ere)divisie op het hoogste niveau zorgt voor aantrekkingskracht van de sport.
Er is nog meer sneu. De teams die gestopt zijn, spelen volgend jaar gewoon weer mee. Door de mogelijkheden kan dat zelfs op Topdivisie niveau zijn. Hoe eerlijk is dat? Betekent dit dat een team uit de 1e divisie niet kan promoveren omdat die plaats is ingenomen door een eredivisie team dat niet kan degraderen? De Pyramide klopt dan niet meer, de basis wordt zanderig. De fundering moet verstevigd, anders eindigen we als de Pyramide van Meidum.
gh @ VoV, ingezonden column.