Bijna stunt Jong Oranje tegen koploper Turkije bij EK U20

VoV, 09-08-2024. 16:00 uur. Na de rustdag wachtte de Jong Oranje meidenploeg van bondscoach Marko Klok een zware klus tegen het nog ongeslagen Turkije. De Jong Turkije ploeg had drie keer een 3-0 zege gescoord tegen respectievelijk België, Spanje en Slovenië.

Op de voorhand mocht je ervanuit gaan dat het dus een hele lastige opgave voor Jong Oranje zou worden om een positief resultaat te behalen. Turkije staat op de CEV-ranking voor deze leeftijdsgroep op de tweede plaats achter Servië, Nederland is de nummer 8 in de stand.

Turkije had een aantal makkelijk scorende midspeelsters in de eerste drie wedstrijden en ook diagonaal Beren Yesilirmak kan de bal goed raken. Maar hun zeer lage foutenlast (29 punten voor de tegenstanders in drie wedstrijden) is wel een van hun belangrijkste wapens.

Echter na twee sets stond Oranje via 21-25 en 12-25 met 0-2 voor. De derde set ging met 25-21 verloren, in de vierde boekte Turkije met dezelfde cijfers de zege voor de 2-2. Waarna de tiebreak met 15-10 naar de koploper ging. Jong Oranje had keihard gevochten maar kwam net tekort om na de 0-2 voorsprong van een bijna stunt een echte stunt te maken.

In de openingsset sloegen Wies Smits en Emma Wijnbergen (ace) Oranje naar een 3-6 voorsprong. Turkije deed er alles aan om dat verschil in te lopen, maar moest keer op keer Nederlandse punten incasseren. Zo blokkeerde Luna Strikwerda de stand op 5-9, sloeg Suus Gerritsen de 7-12 via een snelle midaanval, haar visitekaartje voor deze middag, binnen en gaf Turkije het puntje voor de 9-15 weg, waarop ze heel vlot de time out ingingen.

Dat werkte, met Bilge Pasa aan serve maakten ze van 9-15 achter een 16-15 voorsprong, Jong Oranje toonde zich echter onverzettelijk en veerkrachtig en met scores van Maaike Heilig en Yfke Jelsma pakten ze bij 16-19 de koppositie weer terug. Turkije kwam met een kill block van Begüm Kacmaz op 20-20, daarna maakten punten van Sjakkie Donkers, aanvallende fouten van Turkije en een score van Suus Gerritsen er 20-24 van. Oranje pakte de set met 21-25.

Turkije moet behoorlijk geschrokken zijn van de Nederlandse prestatiedrang, want in de tweede set waren ze behoorlijk aangeslagen. Dat bleek o.a. uit drie opstellingsfouten, die Oranje gratis punten gaven. Na 6-6 liep Oranje met Noa Krikhaar aan serve (2 aces in deze serie) in sneltreinvaart uit naar 6-13, bij 8-18 na een score van Wies Smits was het verschil al tien punten. Sjakkie Donkers maakte er 11 van bij 11-22, Oranje gaf nog een puntje weg, voordat ze de set met 12-25 uitmaakten.

Turkije stond met de rug tegen de muur, maar herpakte zich in de derde set na een 4-6 achterstand, nam de leidding over met 10-8, maar Oranje gaf zich niet over en vocht voor winst in drie sets. Ook de 14-11 achterstand kon Oranje met scores van Suus Gerritsen en Sjakkie Donkers wegwerken (14-14), Yfke Jelsma scoorde de 15-15, Turkije gaf met een foutserve het punt voor 116 cadeau aan Oranje.

De foutserve van Oranje (17-16) stond aan de basis van een serie van Turkije naar 20-16, en op de side out ging de score vervolgens naar 22-19. Liza Safronova zette de Turkse ploeg met 24-19 op setpoint, waarna Marko Klok de ploeg naar de kant haalde. Luna Strikwerda scoorde met een tweede bal, Roos Wessels serveerde een ace (24-21) en toen de fans dachten dat het nog spannend kon worden maakte Turkije de set met 25-21 uit.

In set vier nam Turkje vlot een ruime voorsprong (6-2, 9-3) en moest Jong Oranje in de achtervolging. Ondanks scores van Roos Wessels, Suus Gerritsen, Wies Smits en Sjakkie Donkers bleef het verschil een punt of vier à vijf. Bij bijvoorbeeld 14-9, 17-12 en 20-16. Toen Oranje een overpass koelbloedig afmaakte voor 20-17 ging Turkije naar de kant, en kwam met een serie van drie punten via o.a. teamcaptain Beren Yesilirmak op 23-17. De foutseve van Nederland zette Turkije op setpoint bij 24-18, Roos Wessels hield de spanning erin met een aantal scores op rij (24-21), na de Turkse time out op die stand maakten ze 25-21 en 2-2.

In de beslissende vijfde set ging het tot 6-7 gelijk op. Met 8-7 werd van kant gewisseld, na de veldwissel scoorde Turkije ook de eerste twee punten (10-7), waarmee het gaatje geslagen was. Opnieuw had hun teamcaptain succes met de 12-8, op 12-10 ging Turkije de time out in en na die pauze scoorden ze zelf nog één keer en kregen ze nog twee puntjes van Nederland cadeau voor de 15-10 eindstand.

Nederland scoorde meer eigen punten dan Turkije (63 om 77), maar had ook een beduidend hogere foutenlast (22 om 32). Suus Gerritsen werd met 18 punten topscorer bij Nederland, Wies Smits maakte er 15. En verder scoorden Yfke Jelsma (10), Roos Wessels (7), Sjakkie Donkers (7), Maaike Heilig (6), Luna Strikwerda (6), Noa Krikhaar (4) en Emma Wijnbergen (4) de tussen haakjes staand aantal keren.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Remco Strikwerda, waarvoor dank.