Brons voor duo Lisa Luini/ Desy Poiesz in Spanje

VoV, 21-09-2024. 18:52 uur. Het beachduo Lisa Luini/ Desy Poiesz is er niet in geslaagd om door te dringen tot de finale van het CEV Future toernooi in Castellón in Spanje. Tegen het Franse duo Elsa Descamps/ Romane Sobezalz, waarvan in de poulefase nog heel overtuigend was gewonnen, werd in de halve finale een 1-2 nederlaag geleden. Via 24-22, 18-21 en 13-15.

Na de tweede veldwissel in de eerste set bij 7-7 scoorde Lisa Luini vier keer, Desy Poiesz maakte één punt en het duo kreeg er eentje van Frankrijk, waarmee de tussenstand op 13-7 kwam. Na 14-8 serveerde Sobezalz vier aces achter elkaar, na de derde ace ging Oranje de time out in, zonder succes. Frankrijk kwam met 14-15 voor. Het derde ace van Desy Poiesz in deze set zorgde voor de 18-16, het kill-block van Lisa Luini zette Nederland even later op setpoint bij 20-18, waarop Frankrijk de time out inging. Ze maakten gelijk (20-20), echter moesten ze na de 22-22 de winst met 24-22 aan Nederland laten.

In de tweede set toen de beeldverbinding in een knipperlicht uitzending veranderde met wel beeld, geen beeld, wel beeld, beeld op zwart, een punt, beeld op zwart, wel beeld, beeld op zwart etc. etc. bleef Nederland tot 16-11, na de tussenstanden 6-3, 10-5 en 12-8, de ploeg die het initiatief had. De serie naar 16-16 veranderde dat. Frankrijk nam de regie over en sloot met 18-21 winnend af.

Ook in de derde set had het Franse duo vooreerst het initiatief. Via 1-4 en 2-6. Oranje kwam met o.a. twee scores van Desy Poiesz terug naar 8-8 en na een lange rally met een aantal reddingen van Poiesz in het achterveld scoorde ze ook de 9-8. Na de 1-0 ging Oranje voor de tweede keer in de set aan de leiding en bij 10-9 voor de derde keer. De foutserve maakte 10-10, de ace die daarop volgde 10-11 en vervolgens liep Frankrijk uit naar 10-14. Lisa Luini, twee scores, en Desy Poiesz, één score, kwamen terug naar 13-14, waarop Frankrijk de time out inging. Daarna maakten ze een eind aan de wedstrijd.

In de strijd om het brons waren Bentele/ Bossart uit Zwitserland de tegenstanders, zij hadden met 2-1 verloren van het Amerikaanse duo May/ Anderson.

De eerste set ging met ruim verschil naar het Zwitserse duo. De 14-21 sprak duidelijke taal over de verschillen. Dat deed de 21-16 in de tweede set ook. Maar dan in Nederlands voordeel. Het ging lang gelijk op (7-7, 13-13), maar na de 17-16 sloeg het NL-duo keihard toe. Lisa Luini en Desy Poiesz scoorden en daarnaast kregen ze nog twee gratis punten aangereikt van Zwitserland waarmee de eindstand dus 21-16 werd.

In de beslissende tiebreak liep het NL-duo al vlot uit naar een mooie 2-6 voorsprong, waarop de Zwitserse dames de time out ingingen. Het verschil bleef ruim (4-10) en nadat Zwitserland een paar punten van die achterstand af had gehaald (8-11) gaven ze opnieuw middels een foutserve en een aanvallende fout er een paar weg voor de 8-13 stand. Met een mooi kill-block maakte Lisa Luini na 9-14 het beslissende punt voor de bronzen plak.

In Turkije leed het duo Prins/ van Diepen in de verliezersronde van de poule een 2-1 nederlaag tegen Bisgaard/ Hauge. Via 18-21, 21-14 en 17-15 werden ze uitgeschakeld in dit CEV Future toernooi.