Brons voor Stam/ Schoon, Immers/ van de Velde naast podium

VoV, 26-05-2024. 16:10 uur. Het BTN-beachduo Stam/ Schoon heeft in Espinho de bronzen medaille gewonnen. Het was hun tweede podiumplaats deze zomer in een Elite 16 toernooi.

Tegenstander Alvarez/ Mendoza waren niet opgewassen tegen het Nederlandse duo. In de eerste set had Nederland bij 14-10 en 16-12 een geruststellende voorsprong van vier punten. Bij de vijfde veldwissel waren dat er nog drie (19-16), en het Spaanse duo kwam na de wisseling van speelhelft via Alvarez nog op 20-18, waarna Nederland de time out inging. Raïsa Schoon zette daarna het winnende punt voor 21-18 op het scorebord.

In set twee nam het NL-duo een 6-1 en 11-4 voorsprong en daarna kwam de setzege geen moment meer in gevaar. Het verschil bleef via rake klappen van Katja Stam en sterk verdedigen van Raïsa Schoon een punt of zes à zeven (12-6, 15-8, 17-10) en de Spaanse dames leken zich toen al bij het verlies te hebben neergelegd.

Katja Stam scoorde de 19-11, blokkeerde de 20-11 tegen het Portugese zandstrand en na de side out maakte ze met een tweede bal score de 21-12 en 2-0 winst perfect. Een podiumplaats was de beloning voor een sterk gespeeld toernooi van Stam/ Schoon, waarin slechts één keer werd verloren.

Bij de mannen ging de strijd om het brons tussen de duo’s van de Velde/ Immers en George/ Andre uit Brazilië. Tegen dit duo hadden de Nederlanders een positieve balans. Drie keer waren van de Velde/ Immers, waarvan de laatste twee keer dit jaar, met 2-1 te sterk geweest voor deze tegenstander.

Na drie scores voor Brazilië tot aan de 1-5 stand ging Nederland de time out in. De marge bleef een punt of drie, vier. Bij onder andere de tussenstand 3-6 en 5-9. Immers scoorde de 8-10, van de Velde de 10-11 bij de technische time out. Een paar Nederlandse uitgeslagen aanvallen maakten er na de pauze 11-15 van. André blokkeerde Brazilië naar 13-18 en 14-20. Met 15-21 was de nederlaag van Oranje ruim.

In de tweede set was het in de finale razend spannend. Teams deden gedurende de set weinig voor elkaar onder, werd er door Brazilië een verschil gemaakt (8-10, 12-14) dan maakten Immers/ van de Velde het ongedaan bij bv. 12-12 en 14-14.

Nederland kreeg na 19-19 drie setpoints tot aan 22-21 en daarmee de kans op de tiebreak, daarna gingen de matchpoints naar Brazilië. De een na de ander maakten Immers/ van de Velde onschadelijk, waarbij wel gezegd moet worden dat Oranje met foutieve opslagen Brazilië ook een aantal keren op matchpoint zette. Tot aan 28-29 ging het goed voor Immers/ van de Velde, daarna maakte een blok van André op de smash van Matthew Immers een eind aan de set en de wedstrijd.