Canada blijft kandidaat voor OS-ticket na 3-2 zege vs. Japan

VoV, 13-06-2024. 14:55 uur. Nadat Nederland vanmorgen vroeg van USA had verloren en het verschil in ranking punten tussen Oranje en Canada met 7,29 was afgenomen tot 10,48 punten in Nederlands voordeel, was de wedstrijd tussen Japan en Canada een van het hoogste belang voor zowel Canada als Nederland. En daarom er even apart aandacht voor.

In die wedstrijd kon Canada 12,69 (bij 3-0), 10,19 (bij 3-1) of 7,69 (bij 3-2) punten verdienen als ze de tussen haakjes genoemde winst behaalden, maar ook 7,31 (0-3), 4,81 (1-3) en 2,31 (2-3) punten in mindering krijgen bij de tussen haakjes genoemde nederlaag.

Het verschil van 10,48 in Nederlands voordeel kon dus een voordeel worden van 17,79 punten bij 0-3 verlies van Canada of een nadeel van 2,21 bij 3-0 winst van de Canadese ploeg. Met daartussen nog 4 opties bij verlies of winst in vier of vijf sets.

Japan heeft het OS-ticket al binnen, stond voor begin van de wedstrijd op de zesde plaats in de World Ranking en in de VNL-ranglijst zijn ze vierde met zeven zeges en twee nederlagen. En wat niet onbelangrijk is, ze spelen een thuiswedstrijd en ze willen uiteraard voor hun eigen fans niet verliezen.

In de openingsset moest Japan bij 3-6 achter de time out in, na de 8-10 sloeg Ishikawa de thuisploeg naar een 11-10 voorsprong, Canada kwam van een 13-11 achterstand terug naar 13-13. Kiera van Ryk en Alexa Gray sloegen hard raak en Canada nam bij 18-19 de leiding over.

Vier punten van Ishikawa en een treffer van Gray maakten er 22-20 van, Canada kon bij 22-22 nogmaals op gelijke hoogte komen. Op setpoint (24-22) kon van Ryk verlies voorkomen, maar in de volgende rally maakte Hayashi de set uit (25-23). Dus 0-3 voor Canada en 12,69 OS-punten voor hen was niet meer mogelijk!

In de tweede set pakte Japan meteen het initiatief (4-1, 8-3), maar kwam Canada via scores van mid Maglio en een ace van Gray terug naar 8-7. Bij 11-12 na twee Japanse kadootjes ging Canada aan de leiding, bij 17-14 had Japan de rollen weer omgedraaid. Canada ging voluit en wist bij 18-17 weer aan te klampen. Na twee scores van Alexa Gray (een blokpunt en een verzilverde overpass) was de spanning bij 23-22 volledig terug. Japan nam de tweede time out op, en daarna scoorde mid Airi en een blokpunt de 25-22 en de 2-0. Dus 1-3 voor Canada en 10,19 ranking punten voor hen was ook niet meer mogelijk.

In de derde set moest Japan bij 2-5 de time out in, Canada was niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven. Ze bleven in de eerste helft van de set op een (geringe) voorsprong zoals bij 7-9, 11-13, 13-15. Bij 16-16 maakte Koga gelijk, maar Gray en van Ryk sloegen Canada na de time out op 16-16 meteen weer naar twee punten verschil (16-18), Maglio maakte 17-19, Japan kwam bij 19-19 weer op gelijke hoogte. Een serie van vijf punten zette Canada daarna op setpoint, de foutserve maakte 20-24, waarna Alexa Gray de 20-25 tegen de vloer sloeg. Dus 2-1 en een 3-0 zege voor Japan en 7,31 punten in mindering bij Canada was dus niet meer mogelijk.

In de vierde set bereikte de spanning aan het eind van de set het toppunt. Canada had na 8-9 een voorsprong genomen van zes punten bij 8-14. Canada bleef ver voor bij 14-21 en 16-23 en daarna werd het spannend. Japan kwam terug, ondanks een time out van Canada, naar 20-23. En met een geweldige rally met spectaculaire aanvallen en reddingen aan beide kanten van het net werd het 20-24 na een rake klap van Kiera van Ryk. Alexa Gray maakte de set met 21-25 af voor de 2-2  stand. Nu kon het alleen nog 3-2 of 2-3 worden, waarbij Canada 2,31 punten verloorbij 3-2 nederlaag of 7,69 punt won bij een 2-3 zege.

Onvoorstelbaar, werkelijk hoe kon het gebeuren. Tot 11-9 in de vijfde set ging Japan aan de leiding. Gray en van Ryk maakten met hun 29ste en 25ste punt van de wedstrijd gelijk en Canada blokkeerde zich vervolgens naar 11-12.  Canada kwam op matchpoint bij 13-14, Koga sloeg het van het scorebord, van Ryk zette het tweede matchpoint er weer op. Japan nam nog een time out, daarna serveerde Johnson Canada met een ace naar 14-16 en 2-3 winst. Gray scoorde 30 punten, van Ryk 27.

Canada verdient dus 7,69 punten voor de OS-ranking en daarmee wordt Nederland vs. Canada waarschijnlijk een ‘do or die’ duel. Nederland staat nog 3,19 punten voor op Canada.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.