De eerste EK-duels van de NL-mannenduo’s

VoV, 15-08-2024. 6:15 uur. Bij het EK in eigen land was het gisteren de beurt aan de mannenduo’s voor hun eerste poulewedstrijden. Nederland neemt met zes (!) duo’s aan dit toernooi deel.

Mees Sengers en Dirk Boehlé speelden hun eerste wedstrijd tegen Samuele Cottafava/ Paolo Nicolai, de Olympiërs uit Italië. De Nederlanders verloren met 2-0 via 21-14 en 21-18. Tussenstanden in de eerste set 9-2, 13-8, en 18-13.  Met een ace via de netband kwam Italië bij 20-13 op setpoint, dat via de side out werd verzilverd.

In de tweede set ging het langer gelijk op, bij 11-10 was er de verplichte pauze met veldwissel en tot 20-18 konden Sengers/ Boehlé op de side het verschil op twee punten houden. Daarna maakte Italië de set uit voor de 2-0 winst.

Ruben Penninga en Thijmen Heemskerk openden hun toernooi met het duel tegen Nils Ehlers/ Clemens Wickler, die in Parijs de zilveren medaille wonnen en als nummer 1 bij het EK geplaats zijn.

De Nederlanders speelden een uitstekende partij en maakten het de Duitsers knap lastig. In de eerste set kwam Oranje na een gelijk opgaande strijd met 13-16 voor, Ehlers blokkeerde Duitsland naar 16-16 en Wickler kon op 19-18 een breakpoint voor 20-18 scoren, waarna Ehlers de set uitmaakte.

In de tweede set eenzelfde spelbeeld, met bij 12-14 en 13-15 voordeel voor Nederland. Na 18-17 kon Ehlers met een aantal blokkeeracties op rij het punt voor de 19-17 binnenhalen, een technische fout bij Nederland maakt 20-17, waarop de set weer met 21-18 naar Duitsland ging voor de 2-0 winst.

Steven van de Velde en Matthew Immers, de nummer 2 in de ranking, hadden ook een Duitse tegenstander met het duo Paul Henning/ Maximillian Just. Maar zij kwamen niet in de problemen en via 21-15 en 21-17 boekten ze een 2-0 zege.

In beide sets werd er bij 12-9 verplicht gerust, in de eerste set konden van de Velde/ Immers daarna uitlopen naar 16-12 en 19-14. In de tweede set kwam Duitsland nog terug tot 15-15, de serie naar 18-15 maakte vervolgens het verschil voor de nog duidelijke setzege.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen moesten het opnemen tegen de ingevallen reserves Jakub Sepka/ Jiri Sedlak uit Tsjechië.

Na een geslaagde inhaalrace in de eerste set, ze maakten van 14-18 achter bij 20-20 gelijk, slaagden Brouwer/ Meeuwsen erin om ook het Tsjechische setpoint op 20-21 onschadelijk te maken en zelf na drie gemiste kansen bij 25-24 wel de wist te pakken. In set twee was Tsjechië de bovenliggende partij. Via 4-10, 11-16 en 14-20 maakten ze met 16-21 de 1-1 in sets.

Brouwer/ Meeuwsen hadden in de tiebreak de winst voor het grijpen toen te na 8-7, 12-10 en 14-12 op matchpoint kwamen. Vier scores op rij van Tsjechië maakten dat Brouwer/ Meeuwsen naast de winst grepen en dus met 1-2 verloren.

Leon Luini en Christiaan Varenhorst troffen als eerste in hun poule het duo Sergiy Popov/ Eduard Reznik uit Oekraïne. Pas in de eindfase van de eerste set kon het Nederlandse duo het verschil maken, nadat hun tegenstander achterstanden bij 9-12 en 12-15 met 12-12 en 15-15 had ingelopen. Na de 18-19 scoorde het NL-duo de laatste twee punten voor de setwinst. In set twee ging het via de tussenstanden 5-10 en 11-16 naar de hele ruime 11-21 setwinst voor de 0-2.

Stefan Boermans en Yorick de Groot, die als derde geplaatst zijn, stonden aan het net tegenover Piotr Janiak/ Jedrzej Brozyniak uit Polen. In de eerste set werd 8-11 achter een 12-11 voorsprong. De 16-16 konden Boermans/ de Groot veranderen in 19-16 en 21-17 winst. In de tweede set was er vlot een 9-2 voorsprong, waarna de setwinst niet meer in gevaar kwam. Via 12-6 en 16-9 werd het 21-13.