De sportzomer van Oranje teams en duo’s.

VoV, 20-08-2024, 6:19 uur. Een overzicht van wat de dames, heren, meisjes en jongens deze internationale sportzomer als de Oranje zaalteams en beachduo’s presteerden. We kunnen in ieder geval concluderen dat het qua volleybal een hele drukke zomer was.

Oranje Dames:

Oefenwedstrijden in de aanloop naar de VNL waren er tegen Roemenië (3-2 winst, 0-3 verlies) en Polen (5-0 verlies, 2-3 winst). Voor het Olympisch toernooi in Frankrijk werd drie keer geoefend in de VS tegen USA (3-2, 4-0 en 3-1 verlies) en in de uitzwaaiwedstrijd was Zwitserland twee keer de tegenstander. (Twee keer 4-0 winst)

Volleybal Nations League: Nederland eindigde op de 9de plaats in de eindrangschikking van de zestien deelnemende landen. Goud was er voor Italië, zilver voor Japan en brons voor Polen. De VNL leverde Oranje door de uiterst belangrijke zege op Canada wel het deelnameticket aan de Olympische Spelen op, hetgeen realisatie van de doelstelling was.

Olympische Spelen: Het toernooi kreeg na drie verloren wedstrijden in de poulefase een voortijdig einde voor Oranje. In de eindrangschilling werd de ploeg van Koslowski 10de van het dozijn deelnemers. Goud was er voor Italië, zilver voor de USA en brons voor Brazilië.

Nederland sluit 2024 op de vierde plaats van de CEV-ranking af en is de nummer negen in de FIVB-ranking.

Oranje Heren:

Oefenwedstrijden waren er als voorbereiding op de VNL tegen Japan (0-4 en 1-3 verlies) en Frankrijk (twee keer 4-0 verlies)

Volleybal Nations League: Oranje sloot de VNL als 13de af en slaagde er niet in het OS-ticket te bemachtigen. Het podium bestond uit Frankrijk, Japan en Polen. De Oranje mannen staan na het internationale seizoen op de tiende plaats in de CEV- en op de dertiende plaats in de FIVB-ranking.

Oranje Jeugdteams:

U20 meiden: Via 2de plaatsen in de poule in de eerste (WEVZA in januari) en tweede voorronde (in april) plaatste de U20 selectie zich voor de eindronde in Bulgarije. Daar behaalden ze uit zeven wedstrijden twee zeges en van de 16 deelnemende teams eindigde Nederland op 12de plaats. De Oranje U20 selectie sluit het seizoen op de achtste plaats van de CEV-ranking af.

Turkije eigende zich via een zege op Italië het goud toe, België werd derde en won dus het brons.

U18 meiden: De eindronde in Roemenië werd met één zege uit zeven wedstrijden afgesloten. Oranje werd dertiende in de lijst van zestien deelnemers. De Oranjeselectie had zich via het WEVZA-toernooi (2de in de poule, 4de in de eindstand) en via ongeslagen poulewinst in de tweede ronde in Servië voor de eindstrijd geplaatst. Nederland sluit het jaar af als 10de op de CEV-ranking. De titel ging naar Bulgarije, dat de finale won van België. Derde werd Italië.

U22 mannen: Acht teams streden in twee poules van vier in Apeldoorn en Groningen voor een plaats in de halve finale. Nederland speelde de halve finale tegen Frankrijk (3-0 verlies)  en kwam in de strijd om het brons ook tekort tegen Polen. Zij werden dus vierde.

U20 mannen: In de tweede ronde van de kwalificaties werd Oranje tweede in de poule, maar behoorde niet tot de beste nummers twee die naar de eindstrijd gingen.

U18 mannen: De Oranje ploeg U18 verloor in de tweede kwalificatieronde voor deelname aan het EK drie keer op rij. Met 3-0 van Spanje en Oekraïne en met 3-1 van Duitsland. Ze werden laatste in de poule en plaatsten zich dus niet voor de eindstrijd.:

Beachen Oranje duo’s

Olympische Spelen: Oranje was middels het duo Katja Stam/ Raïsa Schoon bij de dames vertegenwoordigd in Parijs. Zij behaalden daar de negende plaats. Bij de mannen werden Boermans/ de Groot vijfde en van de Velde/ Immers sloten het toernooi als negende af. Wellicht was er meer verwacht, maar kwam die verwachting helaas niet uit.

EK  Beach Dames. Katja Stam/ Raïsa Schoon sloten het EK in eigen land als vijfde af, Bröring/ van Driel werden negende, Mila Konink/ Desy Poiesz en Brecht Piersma/ Wies Bekhuis eindigden als zeventiende in de eindrangschikking.

EK Beach Heren: Een derde plaats en dus brons was er voor het duo Steven van de Velde/ Matthew Immers. Leon Luini/ Christiaan Varenhorst werden vijfde, Brouwer Meeuwsen en Boermans/ de Groot sloten het toernooi als negende af, Penninga/ Heemskerk eindigden op de zeventiende plaats en Sengers/ Boehlé werden vierentwintigste.

Nations Cup Dames: Nederland won de Nations Cup. Daarvoor zorgden de duo’s Piersma/ Bekhuis en Bröring/ Bekhuis. De teleurstelling kwam achteraf toen deze winst vanwege strengere NOC/ NSF eisen geen startbewijs voor de Spelen in Parijs opleverde.

Tijdens de FIVB Elite 16 toernooien dit jaar waren er podium plaatsen voor Stam/ Schoon in Espinho (3de) en Tepic (2de). Boermans/ de Groot wonnen in Doha en werden 2de in Espinho en van de Velde/ Immers sloten in Brasilia met een zilveren plak af. Stam/ Schoon zijn 5de op de FIIVB-ranking, Boermans/ de Groot 4de en van de Velde/ Immers 7de.

Bij de FIVB Challenge toernooien was er o.a. een derde plaats voor Boermans/ de Groot in Polen.

De CEV Future toernooien leverden onder andere successen op voor Brecht Piersma en Wies Bekhuis in Zwitserland (goud) en Bulgarije (zilver). Lisa Luini en Desy Poiesz wonnen zilver in Leuven, Mees Sengers/ Dirk Boehlé sloten in Messina en Sveti Vlas in Bulgarije met zilver af.

EK Beach Jeugdteams:

EK U22 in Turkije: Het meiden duo Mila Konink en Desy Poiesz werd daar vijfde, bij de mannen eindigden Yvo Lunsink/ Luuk de Groot op de negende plaats.

EK U20 in Polen. Een negende plaats was er voor het duo Noa Sonneville/ Mila Konink bij de meiden en bij de jongens eindigden Tom Sonneville/ Bram van der Wel op de zeventiende plaats in de eindstand.

EK U18 in Georgië: Het meiden duo Esmée Witjes/ Marit Eekhof legde beslag op de zevende plaats. Bij de jongens werden Tom Sonneville en Bram van der Wel vijfde.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV/ FIVB

Noot: We probeerden volledig te zijn, maar kunnen niet garanderen dat dit ook is gelukt.