De VoV weekend Top 10 (en meer)
VoV, 11-02-2017. 5:43 uur. Kent u als speler / speelster / coach precies de regels over het kaartgebruik door de scheidsen. Wanneer geven ze die kaarten nu wel en wanneer niet! Toch wel belangrijk, want als je dat niet weet kun je ook nooit gefundeerd reclameren in het geval dat je het er niet mee eens bent. Op Nevobo.nl gaf de bond deze week nog maar eens weer nadere uitleg over de belangrijke vragen, die bij het uitdelen van kaarten aan de orde komen.
Een van de eerste regels in de spelregels met betrekking tot wangedrag is:”Het is de taak van de 1e scheidsrechter te voorkomen dat er aan de teams maatregelen moeten worden opgelegd”. Dat kan bijvoorbeeld door op het juiste moment oogcontact te hebben met degene die bepaald gedrag vertoont waarvan de scheids vindt dat dit niet is toegestaan in die situatie. Ook kan dat met een berispend of kalmerend handgebaar duidelijk worden gemaakt. Maar soms is dat niet afdoende en moeten er passende maatregelen worden genomen.
Wanneer een kaart voor wangedrag of voor spel ophouden? Het geven van een kaart moet “water op vuur” zijn en geen “benzine op vuur” tot gevolg hebben. Dit betekent dat wanneer de scheidsrechter te vroeg is met het geven van een kaart, dat dit in het verdere verloop van de wedstrijd tot gevolg kan hebben dat de scheidsrechter de wedstrijd uit de hand laat lopen. Hij moet dan een steeds zwaardere straf uit de tabel van maatregelen toepassen omdat die tabel altijd een oplopende straf vereist bij eenzelfde speler die zich tijdens deze wedstrijd niet juist gedraagt. Is de scheidsrechter te laat met het geven van een kaart, dan kan hij dat niet meer herstellen en is mogelijk de wedstrijd al uit de hand gelopen.
Het moment waarop je als scheidsrechter met strafmaatregelen begint, is mede afhankelijk van ieders persoonlijke instelling. En geen enkele situatie is hetzelfde. Gelukkig zijn we allemaal individuen met een persoonlijke reactie op de diverse situaties die zich kunnen voordoen. Wat voor de ene scheidsrechter een gewone en acceptabele opmerking is “Hé scheids, die bal was toch echt uit hoor!”, voelt dit voor een andere scheidsrechter als een aanval op zijn waarneming.
Hier zit nu precies het probleem. Wat de ene scheidsrechter een normale reactie vindt, beschouwt een andere scheidsrechter als “onbehoorlijk gedrag”. Of sterker nog, wat de ene scheidsrechter als “onbehoorlijk” kwalificeert, kan door een andere scheidsrechter zelfs als “beledigend” worden ervaren. Dit blijft subjectief en het is persoonsgebonden hoe je reageert op het gedrag van een ander.
Welke kaart hoort bij een bepaalde situatie? Bij hele duidelijke situaties met wangedrag zal dit niet veel twijfel opleveren. Bijvoorbeeld: iemand zegt een drie- of vierletterwoord tegen een van de officials. Daar móét een sanctie op volgen. Dat is een “rode kaart” als de 1e scheidsrechter vindt dat dit “onbehoorlijk gedrag” is en een “rode en gele kaart in één hand” als de 1e scheidsrechter vindt dat dit “beledigend gedrag” is. Daar komt nog bij dat de 1e scheidsrechter bij het bepalen van de zwaarte van de straf ook nog rekening moet houden met in welke context iets wordt gezegd of gedaan.
Als aanbeveling voor de scheidsrechter staat dit in het commentaar bij de betreffende spelregel: “De scheidsrechter heeft begrip voor emotioneel gedrag zoals het direct reageren op een beslissing (zonder dat hierbij sprake is van een belediging o.i.d.). Hij kan dit afdoen met een gebaar of vermaning. Doorgaan na die vermaning met doelbewust gedrag als provocatie of om te kwetsen, dient daarbij onderkend en bestraft te worden volgens de tabel van maatregelen’.
in de spelregels staat geen lijstje met woorden of gedragingen waarachter vermeld staat “hier hoort een rode kaart bij” of “hier horen andere sancties bij”. Alleen bij “agressief gedrag” staat duidelijk vermeld wat daar onder verstaan wordt: “lichamelijk geweld of een dreigende houding aannemen”.
De coach, of bij diens afwezigheid de aanvoerder, mag een spelerwissel en/of time-out als spelonderbreking aanvragen. Wanneer de coach of de aanvoerder dat niet volgens de spelregels doet, dan geldt dat als een “onjuist verzoek” en dan moet de 1e of 2e scheidsrechter hier tegen optreden. Ieder herhaald “onjuist verzoek” in dezelfde wedstrijd door hetzelfde team is een vorm van spel ophouden.
Ook onjuist gedrag van een team waardoor het spel wordt vertraagd, wordt beschouwd als spel ophouden door dat team. De maatregelen “waarschuwing voor spel ophouden” en “bestraffing voor spel ophouden”, gelden dan ook voor dát team.
De eerste keer spel ophouden, veroorzaakt door welk lid van dat team dan ook, in de wedstrijd leidt tot een “waarschuwing voor spel ophouden”, aangeduid met een gele kaart aan de pols. De tweede en volgende keren spel ophouden in deze wedstrijd worden beschouwd als een fout en leiden tot een “bestraffing wegens spel ophouden”, aangeduid met een rode kaart aan de pols en dat heeft een punt en het recht van service voor de tegenstander tot gevolg.
Is men consequent bij het toepassen van kaartgebruik? Als een lid van het team al een maatregel voor wangedrag heeft gehad van de 1e scheidsrechter, dan moet de volgende maatregel voor wangedrag, veroorzaakt door diezelfde speler, altijd een volgende stap in de tabel van maatregelen zijn.
Dus na een gele kaart (wat geldt als een officiële waarschuwing voor het hele team), zal bij een volgende gelijksoortige overtreding voor gedrag door één van de leden van dat team, de sanctie een “rode kaart” moeten zijn. Daarop volgt een “rode en gele kaart in één hand” en tot slot volgt nog een “rode en gele kaart in twee handen apart”. Dat is de volgorde die geldt bij het vertonen van een gelijke overtreding. Bijvoorbeeld bij het vertonen van “onbehoorlijk gedrag” door dezelfde speler in die wedstrijd.
Als een speler of teamstaflid van een team direct een “rode kaart” of een “rode en gele kaart tegelijk” heeft gekregen, is het altijd nog mogelijk om dat team middels een “gele kaart” een officiële waarschuwing voor wangedrag te geven.
Alle huidige eredivisionisten dienden een aanvraag voor een nieuwe licentie in, een expertpanel buigt zich over het toekennen van de licenties. Vanaf het seizoen 2017-2018 start de nieuwe opzet van de Eredivisie. De nieuwe opzet moet ertoe leiden dat talenten langer in Nederland blijven, (ex)-internationals terugkeren in de Nederlandse competitie, de aandacht van de media groeit en dat de sportieve resultaten, de publieke belangstelling en het aantal sponsoren toeneemt.
Voor 1 februari dienden alle huidige eredivisionisten (heren en dames) een licentieaanvraag in voor de ‘Eredivisie 2016+’. Het onlangs geïnstalleerde expertpanel beoordeelt de aanvragen en brengt advies uit aan de directie van de Nevobo over het al dan niet toekennen van de licenties.
De komende periode worden de aanvragen beoordeeld door het expertpanel en geanalyseerd aan de hand van de licentievoorwaarden. Het expertpanel brengt advies uit aan de directie van de Nevobo. De directie neemt vervolgens het definitieve besluit over het al dan niet verstrekken van de licentie. De Eredivisieorganisaties worden uiterlijk 15 april geïnformeerd of de licentie wordt toegekend.
Op 1 februari 2017 is het expertpanel geïnstalleerd. Dit expertpanel bestaat uit de volgende leden: Jaap Boom, Bert Janssen, Boudewijn Maas, Joris Meegdes, Fokko Spoelstra, Rene Strijbosch. Naast deze zes leden hebben eveneens de manager wedstrijdwezen en de financieel manager van de Nevobo zitting in het expertpanel.
In de strategie die gevolgd wordt, staat het verhogen van kwaliteit en eenduidigheid met een duurzaam karakter centraal. Dit is vertaald in het nieuwe licentiesysteem dat een gefaseerde invoering kent en zowel financiële, organisatorische als sportieve criteria bevat.
De komende tijd wordt er veel aandacht besteed aan de marketingvisie voor de Eredivisie. Gezamenlijk met de Eredivisieorganisaties wordt eenduidig evenementen-, media- en marketingwaarde gecreëerd om aantrekkelijk te zijn voor spelers, publiek en partners. (Bron Nevobo)
Afgelopen week waren de dames weer aan de beurt met hun Europese wedstrijden. In de Champions League was er succes voor Modena (Yvon Beliën), Fenerbahce (Maret Balkenstein – Grothues) en VakifBank (Lonneke Sloetjes). Robin de Kruijf (Conegliano) verloor met 2-3 van Chemik Police en Myrthe Schoot was met Dresden de verliezende tegenstander bij VakifBank. In de CEV Cup won MTV Stuttgart (Deborah van Daelen, Kim Renkema) makkelijk met 3-0 van Agel Prostejov.
Nog even een uitslag uit de Franse bekercompetitie. Daar plaatste Nantes Rezé van Overbeeke, Diefenbach en van Rekom zich deze week voor de bekerfinale.
Een ding willen we verder nog kwijt, namelijk dat gespeculeer over wie de nieuwe bondscoach bij de Oranje dames wordt. “Ik kan niets vertellen, we zijn nog pratende.” Wat belangrijk zeg, wat interessant! Wordt het Jantje op Pietje? “Daar kan ik nog geen uitsluitsel over geven, rustig afwachten! We zijn in onderhandeling. Het kan in ons nadeel werken als we nu al de naam bekend maken.” Staat Klaasje ook op de short list? “Kan ik niet bevestigen, zou kunnen!” Maar je kent de short list toch wel? “Jawel, maar daar wil ik niets over kwijt!” Waarom dan niet? “Zoals gezegd, wellicht en misschien is het nu niet het juiste moment om met een naam naar buiten te komen. We hebben het nog niet helemaal rond” Wel bijna, dus? Met wie dan? “Zodra het definitief is maken we er melding van via een persbericht” Maar wij willen het graag als eerste naar buiten brengen, wij willen de primeur! “Dan krijgt u het persbericht een uurtje eerder dan de anderen.”
Een ding is zeker, namelijk dat Gianni Caprara, de Italiaan die successen boekte met de Russische damesploeg, het niet wordt. Hij was in Nederland, sprak met de Nevobo, maar kreeg daarna bericht dat de keuze niet op hem gevallen was. Dat zei hij zelf tegen een Telesport verslaggever. Wie dan wel? We denken het te weten, maar publiceren er iets over. U weet wel, het hoeft niet voordelig te zijn als de naam nu al bekend wordt. Kan in het nadeel zijn van de Nevobo? En wie wil de Nevobo nu een nadeel bezorgen? Wij doen er het zwijgen toe en wachten het persbericht af, al zal dat bij ons wel een uurtje later binnenkomen, als het überhaupt komt.
Zullen we maar weer overstappen naar de Top 10. Deze week weer een eredivisiewedstrijd op de eerste plek. Dat kan ook eigenlijk niet anders, het is de titanenstrijd uit het vaderlandse mannenvolleybal van dit seizoen. Groningen vs Apeldoorn!
1> Abiant Lycurgus vs Draisma Dynamo. Eredivisie mannen. De absolute topper van dit weekend. Voor Dynamo de aftrap van een volleybalintensieve week waarin het zowel nationaal als internationaal zeer belangrijke wedstrijden voor de deur staan. In de competitie, en daar gaat het bij de nominatie op de eerste plaats toch om, gaat het om de koppositie, om de beste uitgangspositie te verkrijgen voor de play-offs en om Orion, de nummer drie voor te blijven. Thuis verloor Dynamo met 2-3 na met 2-0 voor te hebben gestaan. Voor de beker werd in Groningen met 1-3 gewonnen. Kan het alle kanten op, ja het kan alle kanten op!
2> Coolen Alterno vs Sliedrecht Sport. Eredivisie dames. Handhaaft Sliedrecht Sport zich als koploper door Coolen Alterno de baas te blijven of lukt het Alterno na de winst tegen Set-Up ook om Sliedrecht in Apeldoorn te verrassen. Zou een mooie opsteker zijn voor de wedstrijden in de kampioenspoule. En zou zeer welkom zijn als er bij Flamingo’s vs Eurosped een voor Alterno gunstige uitslag uit de bus komt. Bijvoorbeeld 2-3 voor de Almeloërs.
3> Sliedrecht Sport vs Next Volley Dordrecht. Topdivisie heren. El Clásico. Need I to say more? Of is dat voldoende. Al vinden we wel dat de strijd gezien de stand (Sliedrecht koploper 15-34 en Next Volley voorlaatste 14-12) een beetje gedevalueerd is. Misschien tot een semi El Clásico? Sliedrecht zou zich moeten schamen als ze deze Drechtsteden derby niet in hun voordeel beslissen. Meer willen we er niet van zeggen.
4> Flamingo’s vs Eurosped. Eredivisie dames. Gaat Flamingo’s als de nummer vier van Nederland naar de Kampioenspoule en krijgt het een startbonus mee van 2 punten of kan Eurosped de Roze Vogels beletten naar deze hoogte te stijgen, c.q. op deze hoogte te blijven want daar staan ze inmiddels al. Als de Roze Vogols drie punten onder hun vleugels houden zijn ze volledig op eigen kracht vierde. En dat is toch voor een debutant in de eredivisie een prachtig resultaat. Directe handhaving!
5> Webton vs Zaanstad. Topdivisie heren. De virtuele nummer één (Zaanstad 11-24) en de actuele nummer twee (Webton 15-31) zouden er baat bij hebben als Next Volley zou gaan stunten en Sliedrecht zich moet gaan schamen. Kan Webton de winstserie van vijf wedstrijden met eentje verlengen of is Zaanstad spelbreker?
6> Seesing Personeel Orion vs PrismaWorx VC Weert. Topdivisie dames. Koploper Weert kan op een warme ontvangst rekenen in Doetinchem. Met één wedstrijd minder heeft Orion vijf punten achterstand op Weert, het thuisduel is er dan bij uitstek voor geschikt om daar wat aan te doen. In Weert was Orion de beste, benieuwd of de rollen nu omgedraaid zijn. Orion heeft na de 3-0 vorige week bij Alterno II nog wel wat recht te zetten denken we. US (15-29) en Donitas (13-27) zien met belangstelling uit naar de uitslag.
7> VC Velden vs Inter Rijswijk en Fysiotherapie Scheepjeshof / VCV vs Zaanstad. Eerste divisie A dames. De duels van de onderste vier uit deze divisie. Voor alle vier teams kan gerust gesteld worden dat ze dit weekend de punten moeten pakken.
8> Emmen ’95 vs van Weering Brainconsultant Donitas II. Eerste divisie A dames. De twee teams op de degradatieplaatsen in 1A tegen elkaar. Emmen moet winnen, liefst zo duidelijk mogelijk en Donitas II kan zich helemaal niet permitteren om weer te verliezen. Dat levert dus een mooie sportieve botsing op.
9> Imoco Volley Conegliano vs Pomi Casalmaggiore. Italiaanse Serie A1. De nummer één (15-37) thuis tegen de nummer twee (15-36). Met Robin de Kruijf bij de nummer één op mid.
10>Knack Roeselare vs Noliko Maaseik. De finale van de Belgische beker. Aanstaande zondag staan deze eeuwige rivalen in België weer tegenover elkaar. In de competitie heeft Noliko Maaseik op dit moment de betere papieren en lijkt Roeselare in een dipje te zitten. Maar voor de beker is allles anders, zeggen ze. Net als bij en derby, zeggen ze. Ze zeggen zoveel!
Dat was ’t. Hier laten we het bij voor deze week, mooi zo voor deze editie. Maak er een mooi volleybal weekend van en zorg ervoor dat u ongeschonden uit de strijd komt, zodat u volgende week weer fris en fruitig met volleybal aan de slag kunt. We gaan u zondag informeren over de afloop. Uiteraard zijn uw wedstrijdverslagen dan ook weer hartstikke welkom.
gh @ Vizier op Volleybal.