Derde verlies Jeugd Oranje Jongens bij WEVZA

VoV, 27-06-2024. 5:36 uur. De derde poulewedstrijd van Jeugd Oranje Jongens bij het WEVZA  toernooi in Palencia in Spanje ging tegen het thuisland. Nederland had de voorgaande twee duels in deze WEVZA-vierkamp met 3-0 verloren, Spanje daarentegen won met 3-1 van Duitsland en met 3-0 van Portugal. Dat zou dus een zware dobber worden voor Oranje, tenminste dat mocht je verwachten.

Nederland speelde een stuk beter dan in de eerste twee wedstrijden, waarbij nu de foutenlast van de Oranje jongens beduidend lager lag dan voorheen. Dat resulteerde in een spannend duel, dat pas in de vijfde set beslist werd.

In de openingsset bleef Oranje tot aan 9-11 een gering voordeel houden, de Spaanse serie naar 14-11 veranderde dat. Oranje ging de time out in, kwam met een ace, een eerste tempo aanval en een kill-block terug naar 16-16 en nam de koppositie bij 18-20 weer over, waarop Spanje de time out inging.

De thuisploeg had de achterstand bij 22-22 ongedaan gemaakt, kreeg echter bij 22-24, na een Nederlandse scorende aanval en een kill-block setpoint tegen, waarop ze hun tweede time out opnamen. De Nederlandse foutserve hield het even spannend, voordat Oranje de set met 23-25 besliste.

In set twee blokkeerde Nederland zich middels o.a. drie kill-blocks na een 10-7 achterstand naar een 10-13 voorsprong. De Spaanse time out in die serie had geen effect. Tot 13-15 kon Oranje een beslissend verschil op de borden houden, daarna wisselden de teams regelmatig van koppositie (16-15, 17-18, 20-19). Nederland ging bij 20-19 en 23-21 naar de zijlijn, kwam terug naar 23-23, maar moest door o.a. drie kadootjes op rij de winst met 26-24 aan Spanje laten.

De derde set ging met overmacht naar Oranje. Al vlot stonden er drie punten voordeel op het scorebord (2-5) en in het verdere verloop van de set bouwde Oranje dat steeds verder uit. De serie van 11-14 naar 11-20 was beslissend. Spanje krabbelde nog wat tegen, maar kwam niet verder dan 13-22 en 16-24, waarna ze de set met 16-25 verloren. Nederland stond op 1-2 in sets.

In de vierde set sloeg Spanje zich van een verschil van één puntje bij 9-8 naar een marge van een handvol punten bij 14-9. Oranje kwam nog terug naar 16-13, maar zag de tegenstander daarna weer afstand nemen naar 21-15. Bij 21-17 ging Spanje voor goede raad naar de zijlijn, daarna beslisten ze de set met 25-19 in hun voordeel.

In de beslissende vijfde set had Oranje een prima start (1-4) en profiteerde van een aantal Spaanse fouten door met 4-8 van speelveld te wisselen. Daarna liep het even niet goed bij Nederland en met een 6 om 1 score kon Spanje van de 4-8 achterstand een 10-9 voorsprong maken. Arne Hendriks nam bij die stand  zijn eerste time out in de set op. Oranje kwam van 12-10 achter terug naar 12-12, nam een 12-13 voorsprong en kreeg op 14-13 matchpoint tegen. Spanje sloeg zich vervolgens naar de 15-13 en 3-2 zege.

Nederland speelt vandaag tegen Duitsland voor plaats drie. Spanje en Portugal gaan voor de hoogste podiumplaats.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto CEV.