DeVoKo pakt puntje van koploper Veracles.

VoV, 03-03-2024. 7:55 uur. “Maar dat hadden er ook zomaar twee of drie kunnen zijn” vertelde trainer/ coach Johan Booyink na afloop van de door zijn ploeg met 2-3 verloren wedstrijd. Paul Oosterhof van Veracles gaf zijn ploeg een dik compliment. Voor de derde keer op rij hadden de Veracles dames een 1-2 achterstand in sets omgebogen naar een 3-2 zege. Dat verdient een compliment.”

Hebt de voorbeschouwing van gisteren op deze topper gelezen? Neen? Toch even doen, dan weet u wat eraan voorafging en kunnen we nu meteen doorschakelen naar de wedstrijd.

DeVoKo begon niet goed, bij 0-4 achter in de openingsset haalde Johan Booyink de ploeg al naar de zijlijn. Daniek Scholten en Guusje Leus brachten het verschil terug naar één puntje bij 10-11, met sterke aanvallende punten van Ilse Sinnige en Anlène van der Meer pakte Veracles een 10-15 voorsprong, die vervolgens met een blokpunt van Noortje Klein Willink en een ace van Ruth Eppink weer werd ingelopen tot 13-15. Maar ook in het laatste deel van de set liep het niet echt lekker bij de thuisploeg, veel fouten verstoorden het ritme en na 17-23 en 19-23 kon Sanne de Ruiter de gasten bij 19-24 op setpoint zetten. De bal in het net besliste de set.

DeVoKo scoorde 14 eigen punten, Veracles had 18 keer succes. Aanvallend en blokkerend maakten ze voornamelijk het verschil met 12 om 17 punten.

DeVoKo had met Guusje Leus en Iris Kok in de scorende hoofdrollen een bliksemstart in de tweede set. Beide namen tot aan 11-3 drie punten voor hun rekening, DeVoKo kreeg er ook drie van Veracles tot die stand. Ondanks het feit dat DeVoKo gul was voor Veracles, wisten ze met eigen scores die kadootjes weer ongedaan te maken en de tussenstand via 17-10 naar 21-12 te tillen. Libero Iris Blokhuis stond geweldig te verdedigen en voorkwam menig puntje van de bezoekers. Veracles scoorde nog een aantal side out punten, net als DeVoKo tot aan de 23-15. Guusje Leus zette de thuisploeg met een ‘blok-uit’ bal op 24-17, de aanvallende fout van Veracles zorgde voor het laatste puntje.

DeVoKo scoorde 16 eigen punten in deze set, Veracles bleef op 7 steken.

In de derde set had DeVoKo met Ruth Eppink aan serve ook de betere start (3-0) en kon dat verschil van drie punten tot aan 9-6 vasthouden. Bij Veracles waren Anlène van der Meer en Carmen Haak in de eerste helft van de set maar heel moeilijk af te stoppen. Van der Meer sloeg vanaf rechtsvoor alles raak, Haak had serverend met een aantal aces succes. Van 9-6 achter maakte Veracles 9-11 en 11-13 voor.

Iris Kok haalde de serve terug (12-13) en vervolgens ging Veracles drie keer in de fout, met daartussen een killing blok van Liv Bosch, die daarvan volop stond te genieten! In de voorbeschouwing staat waarom!

Veracles klampte aan (16-15) maar in de finale van de set was het nu de nummer 7 van DeVoKo (Daniek Scholten) in plaats van de nummer 7 van Veracles (Anlène van der Meer) die de beslissende klappen uitdeelde. Daniek (3 punten), Guusje Leus en Iris Kok sloegen DeVoKo naar 22-19. En met een kill- blok, ook daar stond Liv Bosch van te genieten, van Daniek en Noortje Klein Willink werd het 24-20. Veracles kon verlies één keer uitstellen, voordat een duoblok van Noortje en Daniek de set in het slot gooide.

DeVoKo scoorde 17 eigen punten in deze set, waarvan 6 blokkerend.  Veracles maakte er 14 zelf en gaf er 8 weg. DeVoKo beperkte de foutenlast tot de helft daarvan.

In de vierde set volgde de ommekeer in de wedstrijd na de 8-8 gelijke stand. In drie servebeurten liepen de gasten uit Groningen via een drie-, vijf- en een vierpunter uit naar 10-20. Iris Kok en Guusje Leus hadden in het begin van de set nog voor belangrijke eigen punten gezorgd, maar de bijzonder lage foutenlast in deze set van Veracles en de vele scores van Ilse Sinnige en Sanne de Ruiter waren te veel van het goede voor de thuisploeg na 8-8.

De servedruk viel weg, de pass liep niet meer zoals voorheen en Veracles walste stevig door naar het ruime verschil bij 10-20. De site out door Noortje Klein Willink en de daaropvolgende scores van Daniek Scholten en opnieuw een kill- block van Liv Bosch (genieten!) voor 16-24 zorgden nog voor een kleine opleving bij de thuisploeg maar het verschil was gewoon te groot om nog potten te kunnen breken. Het werd 17-25 voor Veracles.

DeVoKo scoorde 15 eigen punten en gaf er 8 weg. Veracles maakte er 17 zelf en gaf er 2 weg.

In de vijfde set serveerde Carmen Haak Veracles naar een overrompelende 0-8 stand, stevig geholpen door Ilse Sinnige, die blokkerend met 5 blokpunten aan het net alles tegenhield tot aan de veldwissel. Daarna lukte het DeVoKo weer de draad op te pakken en met scores van o.a. Iris Kok, Daniek Scholten (2 aces), Liv Bosch en Guusje Leus werd de tweede helft van de vijfde set met 8-7 gewonnen. Alleen jammer dat dat niet telt. De tiebreak ging dus met 8-15 naar de bezoekers uit Groningen.

DeVoKo scoorde 6 eigen punten in de vijfde set, Veracles 13 met als aanvallende uitblinker Sanne de Ruiter.

Waarmee hun onderlinge twee wedstrijden met twee keer 2-3 werd afgesloten. DeVoKo pakte dus totaal vijf sets en drie punten tegen de koploper, die op haar beurt drie punten en vijf sets van DeVoKo pakte.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto’s  Jan van den Noort.