Donitas (m) klopt Olhaco in vijfsetter

Selectie Donitas Heren 1 Op zaterdag 22 februari was het eindelijk zover voor Boost/Donitas. Nu doel ik niet op de zeer belangrijke wedstrijd tegen Olhaco die op het programma stond, maar op iets anders. Deze zaterdag waren namelijk alle mannen die in het verleden bij Donitas Heren 1 aangesloten zijn geweest, uitgenodigd voor de Oud-Heren 1 dag. Vanaf 15:00 uur kwamen dan ook vele bekende en ook minder bekende gezichten binnen druppelen op de ACLO. Met koffie en cake werd de dag begonnen en de sterke verhalen kwamen al snel boven tafel. Echter kon de huidige lichting van Heren 1 daar niet al te lang van genieten aangezien iemand zich opeens herinnerde dat er nog een wedstrijd op het programma stond.

Met de verhalen over volleybal op blote voeten en geblokkeerde services nog nagalmend in de oren werd begonnen met de warming-up. Olhaco stond slechts één puntje hoger dus winst op deze dag zou sowieso zijn impact hebben op de ranglijst. Nadat de nestors zich op de tribune nestelden met een biertje in de hand kon de wedstrijd beginnen.

Het begin van die wedstrijd was ongekend. Waar de studenten bij Donitas nog wel eens zogezegd ‘langzaam op gang komen’, keek Olhaco binnen no time tegen een achterstand van 5 punten op. Door een sterke service en gedegen spel leek de set een simpele te worden voor Donitas. Echter werd het door een haperende pass en gebrek aan doortastendheid in de aanval nog spannend aan het einde. Het dubbeltje viel (uiteraard verdiend) de goede kant op en de eerste set eindigde in 25-23.

De tweede set gebeurde hetzelfde in het begin. Al snel liep Donitas uit en deze set werd het niet eens meer spannend. De oude mannen op de tribune konden goedkeurend gade slaan dat door een tweede set van 25-19 de stand van 2-0 was bereikt.

Met 2-0 voor, niets leek in de weg te staan voor een grote overwinning op de Drentse concurrent. De hoop daarop verdween echter als sneeuw voor de zon in de derde set. Nu was het Donitas die niet goed uit de startblokken kwam. Het goede spel was verdwenen en dat werd gedurende de gehele derde en vierde set niet meer teruggevonden. Via 20-25 en 19-25 trakteerden de studenten onbedoeld hun voorgangers op de tribune op een vijfsetter. In die vijfde set stelde Donitas orde op zaken. Met volleybal waar wel trots op gewezen mocht worden gingen de set en de wedstrijd via 15-8 naar Donitas. 3-2 in de streekderby tussen Groningen en Drenthe.

De Oud-Heren 1 dag werd met een klein biertje afgesloten in het aloude Havenzicht van Bé. Daar konden zwart-witte foto’s van mannen met veel en lang haar gelinkt worden aan personen die daadwerkelijk in levende lijve aanwezig waren, overigens met iets minder lang haar. Prachtige verhalen werden beluisterd, rondjes werden gegeven, bier vloeide rijkelijk. Over vijf jaar hopen we zelf te worden uitgenodigd.

( Wedstrijdverslag door Jurriaan Vink, Boost / Donitas heren 1)