Dresden (Myrthe Schoot) wint in Rusland
Gistermiddag werd de heenronde voor de halve finales van de CEV Cup voor dames gespeeld. Myrthe Schoot hield daarin de Nederlandse eer hoog, zij speelde met Dresdner SC bij Uralochka NTMK in Rusland, de nummer vijf van de Russische Super League. De tweede halve finale partij ging tussen Fenerbahce Istanbul en Azeryol Baku. Wij zagen voor u de wedstrijd van Myrthe Schoot.
Een ding was wel zeker, blokkeren (16 / 17 blokpunten ) en fout serveren ( 13 / 18 keer ) konden beide teams als de beste. Een groot deel van de punten kwam via die acties op het scorebord. In de openingsset lag het voordeel eigenlijk constant bij de thuisploeg. Dresden kon bij 9-9 (na 9-6 achter) gelijk komen, maar zag daarop de tegenstander naar 18-12 uitlopen. Het leek een bekeken race, maar waarschijnlijk weten ze in Rusland niet zo goed dat er van Duitsers pas is gewonnen, als ze onder de douche staan of nog beter als ze in de bus of het vliegtuig zitten.
Uralochka had bij 19-15 nog een geruststellend verschil op de bordjes staan, dat werd anders toen Stefanie Karg met aces de punten nummer 18 en 19 liet aantekenen. De tweede time out brak de serie, datzelfde kunstje haalde de Duitse coach uit op 22-19, de foutserve maakte er 22-20 van, waarop opnieuw onder andere door een foutserve de 24-21 tot stand kwam. Pas als het laatste punt in de set gemaakt is, heb je gewonnen c.q. verloren en dat duurde na 24-21 nog even. Met een via het blok uitgeslagen aanval en twee knoeperds van blokpunten werd het 24-24. Op 26-26 pakte Dresden de volgende twee punten en dus de 26-28 winst.
Over de tweede set kunnen we heel kort zijn. Dresden kwam er niet meer aan te pas. Stond bij 1-1 nog gelijk maar kreeg toen de ene serie na de andere om de oren. Via 9-2 ging het naar 12-3 en 16-4. Bij de stand van 20-8 gingen ze weer meedoen. Scoorden zelf weer punten en kregen er een aantal kado. Maar dat was uiteraard veel te laat om het nog spannend te maken. De 25-15 was overduidelijk. Setstand 1-1.
De daarop volgende set liep het weer even anders. Dresden nam en 1-5 voorsprong. Na hun blokpunt voor 3-7 scoorden de Russinnen drie keer blokkerend achter elkaar (6-7), waarop de time out volgde. Bij 6-8 stonden de teams verplicht aan de zijlijn. Dresden stond in die fase prima te spelen, Myrthe Schoot hield de ballen van de vloer en zorgde voor mooie passjes naar spelverdeelster Mareen Apitz, die Rebecca Perry en Stefanie Karg keer op keer in stelling bracht. Dresden liep uit naar 13-17, had bij 15-19 dat verschil nog steeds op de bordjes staan en maakte de set via 16-22 met 20-25 af. Setstand 1-2.
In de vierde set ging het constant gelijk op. Één of twee punten voordelig verschil werden net zo snel weer een nadelig verschil. Dat liep tot 18-18 zo. Beide spelverdeelsters scoorden vervolgens via een 2de bal, op de 19-20 nam de Russische coach Nikolai Karpol een time out. Tsjonge, wat kan die man foeteren in de time out, zeg! We verstonden het niet, maar als je dat gezicht zag tijdens zijn donderspeech. Het werd 19-21, bij 21-21 was de schade gerepareerd. Dresden pakte de 21-22, maar had geen antwoord op de vier punten op rij, waaronder twee blokpunten die volgden. Een snelle midaanval maakte er 25-22 en 2-2 van. Verlengen!
Dresden had opnieuw de betere start. Ze liepen uit naar 0-4, time out Karpol, en wisselden na een mooi weggelegde ‘dankjewel bal’ van speelhelft op 3-8. Dresdens coach Alexander Waibl haalde de ploeg op 6-9 naar de kant, twee foutserves en een afgedwaalde pass maakten dat noodzakelijk. En dat bleek ook nuttig, want Dresden scoorde vijf punten op rij, waarmee het op 6-14 kwam. Nog één maal kon de thuisploeg het verlies uitstellen (7-14), de rake klap via het blok had vervolgens een Duits rondedansje in Kozakkenstijl tot gevolg. Dresden won met 2-3 en kan in de return zaterdag aanstaande de klus afmaken. Maar dat kan nog een heel karwei worden.
In de andere halve finale won Fenerbahce Istanbul thuis in drie sets van Azeryol Baku. De thuisploeg maakte met 25-14, 25-12 en 25-16 korte metten met de bezoekers. De sterrenploeg uit Istanbul, met onder andere Alisha Glass, Yeon-Koung Kim en Fernanda Garay waren alleen blokkerend (4/9) niet oppermachtig. Aanvallend en serverend (50/19) kwamen de gasten er helemaal niet aan te pas. Ook qua foutenlast (14/21) sloeg de weegschaal ver naar de kant van de ploeg uit Baku door. Ook hier is zaterdag de return.
gh @ Vizier op Volleybal. Foto Volleypictures.nl. Myrthe Schoot had (bijna) alle ballen.