Drie keer winst voor bezoekers in Eredivisie Heren.

VoV, 13-10-2024. 5:49 uur. Het was een minder succesvolle dag voor de gisteren thuisspelende teams in de Eredivisie bij de heren. ZVH wist wel de eerste set van het seizoen te winnen, maar verloor met 1-3, Sliedrecht Sport en SV Dynamo leden op eigen veld een nederlaag via de tiebreak. Met 12-15 in Sliedrecht en 14-16 in Apeldoorn. Vandaag staat nog de topper Orion Stars vs. Lycurgus op het programma.

Sliedrecht Sport vs. SSS: uitslag 2-3 via 25-23, 21-25, 31-29, 23-25 en 12-15.

Sliedrecht kende een prima start in de openingsset (4-0), kon daarna de 6-5 voorsprong uitbouwen naar 10-6 maar zag SSS na 13-13 de leiding bij 14-15 overnemen. De 19-17 stand maakte het beslissende verschil, op de side out kon Sliedrecht dit verschil tot 25-23 vasthouden.

In set 2 sloeg SSS na 20-21 toe met een serie naar 20-24, in de derde set maakte Sliedrecht van 21-23 achter een 24-23 voorsprong, maar pas na 28-29 konden ze met drie punten op rij de 2-1 voorsprong in sets pakken.

SSS dwong de tiebreak af door de 20-19 met een side out en breakpoint om te buigen naar 20-21 en op 22-22 dit nogmaals te herhalen waarna op 22-24 twee side outs de set beslisten. In de beslissende vijfde set werd met 7-8 van speelhelft gewisseld, SSS maakte het verschil daarna naar 8-11 en liet zich niet meer verrassen.

Bram Berger van SSS werd met 25 punten de topscorer van de partij. Zijn collega Stijn de Ruijter scoorde 24 keer. Bij Sliedrecht maakte Youri Ebbelaar de meeste punten, totaal 22.

SV Dynamo vs. PDK Huizen: uitslag 2-3 via 25-22, 25-18, 22-25, 23-25 en 14-16

SV Dynamo zag het tegenovergestelde van vorige week gebeuren. Toen veranderden ze bij Sliedrecht Sport een 2-0 achterstand in sets in een 2-3 zege, nu zagen ze hun 2-0 voorsprong in een 2-3 nederlaag eindigen.

Na 20-19 in de eerste set nam SV Dynamo het voortouw voor de winst door naar 22-19 uit te lopen en de marge van drie punten vast te houden. In set 2 waren 15-9 en 19-10 duidelijke verschillen in het voordeel van de thuisploeg, die daarna ook de setzege opeiste.

PDK knokte zich in set 3 steeds naar een minimale voorsprong (5-6, 8-9, 13-14) maar sloeg toe door met 17-20 afstand te nemen. SV Dynamo kwam nog terug naar 21-22 en 22-23 voordat de winst naar de bezoekers ging. In set 4 nam SV Dynamo na een lang durende achterstand vanaf 0-1 tot 17-18 bij 19-18 de leiding over. PDK reageerde (19-20) en kon op 22-23 het beslissende verschil naar 22-24 maken voor de 23-25 setwinst.

De tiebreak kenmerkte zich door een perfect side out spel vanaf de 0-1 met een interruptie naar 4-3 en 4-5. PDK bleef dat puntje voor op de side out tot aan 14-15 behouden, daarna pakten ze een breakpoint voor de 14-16 en 2-3.

Topscorer werd Robin van Weerd van Dynamo met 24 punten. Rik van Solkema scoorde voor PDK 19 keer. Met 78 om 79 eigen punten had PDK minimaal voordeel.

ZVH vs. VC Limax: uitslag 1-3 via 21-25, 25-20, 17-25 en 27-29

ZVH kon een 10-14 achterstand in de openingsset bij 14-14 gelijktrekken, maar slaagde er niet in om daarna de twee punten achterstand (14-16) opnieuw in te lopen. Na 20-22 ging de winst via 20-24 naar de bezoekers. In set 2 behaalde ZVH de eerste winst van het seizoen. Het verschil maakten ze met een serie van 12-14 naar 15-14 en vervolgens naar 18-15. Dus een 6 om 1 score. ZVH hield stand en pakte na 23-18 de setwinst met een handvol punten voor.

Met een serie van acht punten van 15-16 naar 15-24 velde VC Limax in de derde set de beslissing en in set 4 kwamen ze met 18-12 achter, hadden bij 22-21 die achterstand bijna ongedaan gemaakt, zetten bij 24-24 de gelijke stand op het scorebord en wisten na 27-27 de beslissende punten voor de winst te laten noteren.

Brian Melgarejo van VC Limax werd met 19 punten topscorer. Yoran Koezema liet er 13 voor ZVH noteren.

In de stand staat SSS (nog) bovenaan met 4-9, Orion en Lycurgus hebben 2-6. Onderin staat Sliedrecht Sport op 3-1 en ZVH op 4-0.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Hans van Dijk.