Duitsland klopt Japan, Italië verslaat Brazilië

VoV, 28-07-2024. 6:25 uur. Het Olympische toernooi bij de mannen begon in poule C met een echte thriller. Met het duel Japan vs. Duitsland. Met name in de vierde set werd het nagelbijtend (voor de Japanners en Duitsers, niet voor onpartijdige kijkers) spannend.

Duitsland won de eerste set met 17-25 (na 2-9, 10-17 en 17-22), maar verloor daarna set twee (25-23) en set drie (25-20). In set twee ging een 21-22 voorsprong verloren en trok Japan de winst na 23-23 naar zich toe. Set drie was duidelijk voor de Aziatische ploeg na 14-10 en 21-16.

In set 4 gingen de teams met een tussenstand van 19-21 de big points in. Japan maakte gelijk 21-21 en leek bij 25-24 op matchpoint te komen. De Video Challenge registreerde echter een (minimale) netfout, maar ook minimale netfouten zijn netfouten, dus 24-25. Japan leek bij 26-25 opnieuw op matchpoint te komen, maar opnieuw gaf de Video Challenge het punt aan Duitsland. De antenne was bij de blokkeeractie even aangeraakt door Japan, dus 25-26. Japan kwam bij 28-27 wel op matchpoint en deze keer werd het niet afgekeurd. Reichert van Duitsland maakte het ongedaan, een Duits kill-block en een uitgeslagen Japanse aanval maakten er daarna 28-30 en 2-2 van.

In de tiebreak zorgden een ace, dat eerst op de netrand stuiterende, en een kill-block van Grozer voor de 0-2. Japan moest in de achtervolging maar slaagde er niet meer in naast Duitsland te komen. Bij 4-8 werd er van speelhelft gewisseld, bij 7-8 ging Duitsland de time out in. Japan bleef in de schaduw volgen (9-10, 11-12), waarna een foutserve en een gestolen bal de 11-14 op het scorebord zetten. Na de side out scoorde Duitsland met een leep lobje de winnende treffer voor 12-15 en 2-3.

De afsluitende wedstrijd in de C poule ging tussen USA en Argentinië. Team USA boekte een 3-0 zege via de setstanden 25-20, 25-19 en 25-16. In de eerste set liep USA na 12-12 uit naar 16-12 en 21-15, in de tweede maakten ze van 9-10 achter een 14-10 voorsprong en pakten na de side out op 18-14 nog een breakpoint mee. In de derde set bouwden ze een 13-7 en 19-10 voorsprong op, die na de ruime marge bij 22-13 ook dik werd gewonnen.

De 8 om 0 aces en de 19 om 23 foutenlast waren belangrijke scores voor de winst. Russell werd met 16 treffers topscorer.

In de B poule stond er met Italië vs. Brazilië als eerste duel ook meteen een geweldige topper op het programma. Italië won met 3-1 via de setstanden 25-23, 27-25, 18-25 en 25-21.

In de eerste set kwamen de teams na aanvankelijk voordeel voor Brazilië (8-12, 14-17) bij 19-19 na een blokpunt van Galassi van Italië op gelijke hoogte. Showman Darlan sloeg de 21-21 op de borden, Romano maakte met heel wat minder bombarie na zijn score er 22-22 van. Na het setpoint op 24-23 maakte Lavia blokkerend de setwinst perfect.

In set twee kwam Italië bij 24-21 op setpoint nadat ze de hele set (5-1, 10-7, 18-13) een mooie voorsprong hadden gehad en gehouden. Op 24-21 liet Italië de kansen op setwinst onbenut, Lucarelli en Italiaanse fouten zorgden voor de 24-25 stand. Maar ook Brazilië verzuimde de winst te pakken. De foutserve van Flavio, het Italiaanse blok en de rake klap van Michieletto zorgden vervolgens voor de 27-25 Italiaanse winst.

Set drie was voor Brazilië, met een hele ruime marge, die ze o.a. in de set bij 7-12, 10-16 en 15-20 ook op de borden hadden staan. Een Italiaanse foutserve en een score van Leal bepaalden de eindstand op 18-25.

In de vierde set sloeg Italië het gaatje van drie punten naar 11-8 via twee aces van Romano en een blokpunt van Galassi. Time-outs waren er bij 15-13 voor Italië en bij 19-15 voor Brazilië. Na 23-20 maakten drie foutieve opslagen een eind aan de set.

De andere wedstrijd in de B poule tussen Polen en Egypte eindigde in een 3-0 zege voor Polen. Setstanden 25-21, 25-19 en 25-13. Dola van Egypte werd met 14 punten topscorer, Leon van Polen bleef er eentje bij hem achter. De eigen score van 56 om 34 punten was heel ruim in Pools voordeel.

In de eerste set sloeg Polen een gaatje naar 10-7, hield het verschil vast (14-10) en kon ook in de setfinale na 19-17 aan de goede kant van de score blijven. In de tweede set maakten ze na 13-13 het verschil. Via 17-13 en 21-18 pakten ze de 2-0 voorsprong. En in de derde set zag Egypte een 5-7 voorsprong verloren gaan. Polen nam de leiding over en via 13-7 en 19-13 werd met een lange serie naar 25-13 de strijd beslist.