Ecare Apollo 8 (m) is de baas in Arnhem

1617heren1

VoV, 3-10-2016. 6:07 uur. Na de verloren vijfsetter van vorige week, waar veel vechtlust getoond werd, moesten de mannen van Ecare Apollo 8 afreizen naar Arnhem. Tegenstander Arvevo was de competitie slecht begonnen met een 4-0 nederlaag, en zou tegen ons waarschijnlijk graag de eerste punten bij willen schrijven. Dit zou er uiteindelijk één worden, waardoor wij er vier mee konden nemen, waar we vooraf zeker voor getekend zouden hebben. Door de afwezigheid van Rob Smienk waren we namelijk gedwongen te improviseren. Erwin Wes moest hierdoor zijn spelverdelers kwaliteiten weer uit de kast toveren.

De starting six van Ecare Apollo 8 waren daardoor Erwin Wes, Bas Haar, Rob Sauer, Stefan Boermans, Jelle Clemens en Niek Waanders. Net als vorige week werd er meteen fel gestart. Met name Niek Waanders en Rob Sauer teisterden de passlijn van Arvevo, waardoor onze blokkering het een stuk makkelijker kreeg. En waar tegenstanders normaal gesproken nog wel eens over onze spelverdeler heen kunnen slaan, werd dat deze wedstrijd een stuk lastiger. Ook Stefan Boermans pakte de nodige blokpunten mee, en de meeste ballen die de blokkering passeerden werden ook goed verwerkt. Het verzorgde spel zorgde voor enorm veel energie aan onze kant, en de eerste set werd dan ook met 13-25 gewonnen.

De tweede set kende ongeveer hetzelfde verloop. Weer veel servicedruk, weer een sterke blokkering en weer werd er veel direct gescoord. Iedereen was bereid voor elkaar te werken en het gemis van de spelverdeler op te lossen. Eigenlijk leek het erop alsof Erwin Wes nooit wat anders deed dan spelverdelen; hij wist zijn aanvallers vaak vrij te spelen, waardoor hij bij vlagen zelfs zijn eigen aanvallers verraste! Dit mooie aanvalsspel werd ook mogelijk gemaakt door een goede pass. Met name in de eerste drie sets hadden Bas Haar en Rob Sauer alles onder controle, waardoor Erwin Wes het een stuk makkelijker kreeg dan Rob Smienk het had in de vorige wedstrijd. Ook deze set denderden we dus over Arvevo heen, deze keer met 15-25.

Het belangrijkste was nu om zo door te blijven gaan. Arvevo, dat inmiddels wat gewisseld had, kwam beter in de wedstrijd, en onze servicedruk begon wat af te nemen. Er slopen wat meer fouten in ons spel, met name van achter de servicelijn, en ook de passing begon af en toe wat scheurtjes te vertonen. Al met al was het side-out en rallyspel nog goed genoeg om een voorsprong te pakken in de derde set, maar Arvevo kwam op 14-14 weer langszij. Nu was het belangrijk om niet in te zakken en die belangrijke derde set te pakken. Gelukkig wist iedereen deze realisatie om te zetten in daden, en pakten we al snel weer een voorsprong van drie a vier punten. Deze voorsprong was genoeg om op de side-out de set uit te spelen, en zo werd de wedstrijd gewonnen na de 20-25.

Gezien het spelbeeld tot dan toe wilden we toch ook die vierde set binnenslepen, maar het pakte anders uit. Of het aan vermoeidheid, een onbewust verlies van concentratie of aan het verbeterde spel van Arvevo lag zal niemand weten. Feit is wel dat het aantal fouten bij ons opliep. De passing kwam minder vaak goed bij de spelverdeler, de servicedruk viel nog meer weg en ook de side-outs werden minder vaak (direct) gescoord. Door time-outs en enkele wissels probeerde Theo Peters hier nog verandering in te brengen, maar het mocht allemaal niet baten. Uiteindelijk won Arvevo zijn eerste punt met 25-17.

De sfeer was er bij ons na de wedstrijd in ieder geval niet minder op. Zo’n goed spel laten zien zonder een echte spelverdeler had eigenlijk niemand verwacht, maar door hoge servicedruk, een ijzersterke blokkering en een oerdegelijke side-out kwamen we de eerste drie sets nauwelijks in de problemen. De vierde set was jammer, maar er moet toch nog wat overblijven om te verbeteren.

Onze volgende wedstrijd is op zaterdag 8 oktober, thuis in de Veste, op Super Saturday. Na een aantal jaar spelen wij de eerste wedstrijd, om 17:00 uur, tegen Avior, dat tot nu toe de maximale score heeft. Wij gaan proberen deze huidige koploper met de strijdlust uit de eerste wedstrijd en het verzorgde spel van deze wedstrijd te onttronen. Het belooft een prachtige avond te worden!

gh @ Vizier op Volleybal. Verslag Bas Haar Ecare Apollo heren 1. Foto website Apollo 8.