Eerste dag op het EK voor de NL-damesduo’s

VoV, 14-08-2024. 1:40 uur. Gisteren was het lady’s day bij het EK Beachvolleybal in Nederland. De eerste dag kwamen er uitsluitend dames duo’s in actie. Hieronder een overzicht van de prestaties van de deelnemende Nederlandse tweetallen.

In poule H in Den Haag: speelden Kirsten Bröring/ Emi van Driel vs. Dorina en Ronja Klinger uit Oostenrijk. Het NL-duo kwam in de eerste set vlot met 6-1 achter, bij 10-10 was de schade hersteld en vervolgens gingen de teams in de score gelijk op, met 15-13 en 18-16 was er nog beslissend voordeel voor de Oostenrijkse dames. Na een prikbal van Emi van Driel kwam Oranje bij 19-20 op setpoint, bij 22-23 kon Kirsten Bröring met een ace de set beslissen.

In set twee had Oostenrijk bij 12-9, technische time out, en 14-11 nog ruim voordeel, maar vanaf 15-15 kantelde dat naar Nederland met tussenstanden 15-17 en 16-18. Oranje kreeg matchpoint op 19-20. Oostenrijk setpoint op 21-20. Opnieuw besliste een ace de set, van Driel scoorde de 21-23 voor de 0-2.

Ook in Den Haag, maar dan in poule A later op de avond namen Mila Konink/ Desy Poiesz het op tegen Franziska Friedl/ Anja Trailovic uit Oostenrijk. Het NL-duo was de baas binnen de lijnen en won overtuigend met 0-2. Via 12-21 en 16-21.

In de eerste set werd via 3-10, 8-15 en 12-18 meteen veel afstand genomen. In de tweede set werd een ruim verschil bij 8-14 nog gehalveerd (13-16, 15-18), maar aan het eind was het verschil met een handvol punten opnieuw duidelijk in Nederlands voordeel

In poule B in Apeldoorn hadden Katja Stam/ Raïsa Schoon als tegenstander het duo Maryna Hladun/ Tetiana Lazarenko uit Oekraïne. Stam/ Schoon staan vierde op de CEV-ranking, hun tegenstanders 31ste. Deze verschillen werden in de eerste set ook in de score uitgedrukt. Veldwissels waren er bij 5-2, 10-4, 13-8 en 17-11. Soeverein en zonder problemen ging de set daarna via drie treffers van Katja Stam op het eind met 21-14 naar Nederland.

In de tweede set werd het allemaal anders en niet beter voor Nederland na de 10-11 tussenstand bij de technische time out. De dames uit Oekraïne gooiden alle schroom en aanvankelijke plankenkoorts van zich af en beslisten met sterk verdedigen en goede aanvallen de volgende rally’s. Na 12-16, time out Nederland, kon Katja Stam nog 13-16 scoren, daarna was het Lazarenko die met haar scores belangrijk was voor de 13-21 setzege en de 1-1 stand.

Het duo Stam/ Schoon was daarna geen schim meer van zoals we ze kennen. Via 1-8 werd het in de tiebreak bij de derde veldwissel nog 5-10, Stam scoorde met een tweeslag de 8-13, bij 10-14 ging Oekraïne de time out in en met een scorende pass, de eerste bal viel pardoes in, werd het 11-15. Een wel erg teleurstellend begin, waarbij iedereen de officiële openingswedstrijd van het toernooi vooraf wel een andere uitslag had meegegeven.

In poule C in Arnhem: kwamen Brecht Piersma/ Wies Bekhuis vanwege onweer later in actie dan gepland tegen Jagoda Sliwka/ Aleksandra Wachowicz uit Polen.

De twee punten voorsprong bij 15-17 van het Nederlandse duo in de eerste set maakten de Poolse dames op het nippertje bij 20-20 ongedaan.  Echter was het eindschot voor Piersma/ Bekhuis die de set met 20-22 wonnen.

In de tweede set werd bij 11-10 verplicht gerust en daarna bleven de duo’s in de score tot 18-17 bij elkaar. Daarna maakte Polen de laatste drie punten voor de 21-17 setwinst en 1-1 stand.

In de beslissende derde set konden de Poolse dames na 10-10 doordrukken. Met de serie naar 13-10 maakten ze het beslissende verschil voor de 15-12 setzege en de 2-1 wedstrijdwinst.

Vandaag begint het toernooi ook voor de mannen. Totaal zes Nederlandse duo’s spelen hun eerste wedstrijd. Daarnaast staan er ook nog zeven wedstrijden van de Nederlandse damesduo’s gepland. Een drukke dag dus.

gh @ Vizier op Volleybal. (archief) foto’s CEV.