EK Beach: Twee NL-duo’s naar kwartfinale bij de mannen

VoV, 04-08-2023. 19:35 uur. Na de poulefase waren alle drie mannenduo’s verzekerd van een verdere deelname aan het EK, twee op basis van poulewinst, de derde op basis van een gewonnen wedstrijd.

Leon Luini/ Yorick de Groot plaatsen zich met die gewonnen wedstrijd voor de ‘Round of 24’, de tussenronde voor de achtste finale. Daarin speelden ze tegen Sepka/ Semerad, die eerder in het toernooi van Brouwer/ Meeuwsen hadden verloren.

In de openingsset werd er bij 3-4, 7-7 en 11-10 van speelhelft gewisseld. Na de technische time out op die laatste tussenstand bevocht het Oranje duo voordeel. Via 14-11 en 16-12 was er bij setpoint op 20-16 een zeer geruststellende marge om met winst af te sluiten. Met 21-16 verzilverde het NL-duo de kans op setwinst.

In de tweede set was tot aan de technische time wat de score betreft een copy van de eerste set met tussenstanden 3-4, 7-7 en 11-10 bij de veldwissels. Daarna kon de vergelijking met de eerste set overboord. Via 14-14 en 17-17 gingen de duo’s op de finish af. Bij 17-18 nog een veldwissel, Nederland kwam met 19-18 voor, kreeg setpoint tegen op 19-20. Aan het nagelbijten kwam met 26-24 en 2-0 een eind. Luini/ de Groot gingen daarmee als derde NL-mannen duo naar de ‘Round of 16’

Daarin waren de Oostenrijkers Hörl/ Horst de tegenstanders. Een 10-6, 15-10 en 16-12 achterstand in de eerste set verandereden Luini/ de Groot met een indrukwekkende serie naar 16-16, waarna ze bij 17-18 de leiding in de eerste set overnamen. Bij 19-19 slaagden ze erin om op setpoint te komen en bij eerste gelegenheid verzilverden ze het voor de 19-21 setwinst.

In de tweede set sloegen de Nederlanders zich opnieuw vlot naar een voorsprong van vier punten (6-10), die ze met sterk verdedigen en slim aanvallen verdedigden tot o.a. 10-14 en 12-16, waarna de kwartfinale steeds dichterbij kwam. Bij 12-17 waren ze er nog vier punten af, bij 13-19 nog twee en bij 13-21 was het ticket binnen.

Bij plaatsing van dit artikel was de tegenstander in de kwartfinale nog niet bekend.

Immers/ van de Velde speelden in de ‘Round of 16’ tegen Ranghieri/ Carambula, die eerder in het toernooi van een Nederlands duo hadden verloren. In de openingsset leiden de Nederlanders al vanaf vrij vroeg in de set. Bij 8-4 bedroeg het verschil al vier punten en het werd daarna alleen maar meer. Via 13-8 ging het naar 18-10 en 21-11.

In set twee nam Immers/ van de Velde een aantal keren een punt of drie voorsprong (12-9, 17-14), maar het Italiaanse duo slaagde erin om dat verschil tot één puntje terug te brengen bij 18-17. Het matchpoint op 20-18 werd bij eerste gelegenheid door Immers/ van de Velde benut en zij pakten daarmee het startbewijs voor de kwartfinale waarin Cottafava/ Nicolai de tegenstanders zijn.

Brouwer/ Meeuwsen namen het in de ‘Round of 16’ op tegen Bello/ Bello uit Engeland. De Engelsen maakten van 3-1 achter in de openingsset een 3-6 voorsprong, die Brouwer/ Meeuwsen bij 8-8 weer helemaal ingelopen hadden. Echter na 12-13 pakten de Engelsen met een serie van drie punten opnieuw een ruime voorsprong (12-16) en konden het verschil daarna zelfs naar een handvol punten verhogen bij 15-20. Met 16-21 ging de eerste set naar Engeland.

In set twee liepen Brouwer/ Meeuwsen al vlot een achterstand op (3-4) en dat minimale verschil werd twee punten bij 6-8 en het dubbele daarvan bij 9-13, nadat met 9-12 verplicht gerust was. De Engelsen hielden met sterk side out spel het verschil op vier punten bij 12-16, de tussenstand bij de vierde veldwissel, en voegden er vervolgens nog een paar breakpoints aan toe.

De 12-18 zette hen in een zetel voor de winst, die bij matchpoint op 15-20, een rake klap verwijderd was. Drie keer konden Brouwer/ Meeuwsen verlies uitstellen (18-20), daarna viel de beslissing. Via 18-21 en 0-2 ging Engeland door naar de kwartfinale en eindigde het EK voor Brouwer/ Meeuwsen op de negende plaats.