EK brons voor van de Velde/ Immers.

VoV, 18-08-2024. 15:14 uur. In de halve finale gingen van de Velde/ Immers met 2-0 onderuit tegen Martins Plavins en Kristians Fokerots uit Letland, waardoor ze doorgingen naar de strijd om het brons. In de andere halve finale verloren Cottafava/ Nicolai uit Italië met 2-1 van de Duitsers Ehlers/ Wickler, zodat de strijd om het brons tussen de Nederlanders en de Italianen ging.

Tegen Plavins/ Fokerots werd een 5-8 voorsprong voor Nederland door de Letten bij 8-8 ongedaan gemaakt, na de technische time out kantelde het voordeel naar Letland (15-12). Nederland kwam na 17-15 nog terug naar 19-18, Letland maakte de set na 20-19 uit.

In set twee zag Nederland een 1-4 voorsprong bij 6-6 verloren gaan. Bij 10-11 werd verplicht gerust, waarna Nederland afstand kon nemen door een aantal Letse gratis punten (11-16). Bij 17-16 was dat forse voordeel weer weg, de Letten liepen uit naar 20-17 en beslisten de set opnieuw met 21-19 voor zich.

In de strijd om het brons ging Italië een aantal keren te vaak in de fout in de eerste set (1 om 8 scores voor elkaar), mede daardoor kon Oranje de set met 21-17 naar zich toehalen. Van de Velde blokkeerde de 19-15 op het scorebord, de 20-16 en 21-17 liet Immers noteren.

In set twee herpakten de Italianen zich. Na 8-9 liepen ze uit naar 8-13 door o.a. drie blokpunten van Nicolai op rij. Oranje gaf tot 10-16 nog een aantal punten weg, maar kreeg er ook veel voor retour. Punt 13, 14, 15 en 16 kwamen via Italiaanse foutserves of een technische fout op het scorebord. Maar met name Nicolai zorgde ervoor dat deze niet tot achterstand of een gelijke stand leiden. Het werd 17-21 voor Italië en dus 1-1 in sets.

In de beslissende derde set ging het na aanvankelijk voordeel voor Italië (1-3, 4-6, 6-8) vanaf 8-8 tot 10-10 gelijk op. Nicolai forceerde een twee punten voorsprong bij 10-12, die tot 12-14 in stand bleef. Immers scoorde 13-14, van de Velde blokkeerde de 14-14 tegen het zand en daarna maakte een aanvallende fout van Italië 15-14. De set werd beslist via de video challenge, die liet zien dat Nicolai een minimale netfout maakte, maar ook die tellen als netfout. Het werd dus 16-14 voor Nederland en 2-1, waarmee het brons naar van de Velde/ Immers ging.