EK: ‘Hakken over de sloot’ zege voor Oranje

VoV, 22-08-2023. 20:16 uur. In de oranjepoule in Estland stond bij het EK de topper tussen Nederland en Frankrijk vandaag op het programma. Beide teams waren nog ongeslagen, Frankrijk had uit vier wedstrijden 11 punten bij elkaar geslagen, Nederland uit drie negen punten, zonder setverlies. Als Oranje won zou het de poulefase als winnaar afsluiten.

Bij Oranje begon bondscoach Koslowski met de volgende basis:

• Spelverdeling: Sarah van Aalen
  • Libero: Florien Reesink
  • Diagonaal: Celeste Plak
  • Passer Lopers: Nika Daalderop en Jolien Knollema
  • Midspeelsters: Juliët Lohuis en Indy Baijens.

In de loop van de wedstrijd was er ook speeltijd voor Nova Marring. Marrit Jasper had een aantal erg belangrijke invalbeurten en Eline Timmerman een aantal servebeurten. De wissels maakten in grote lijnen het verschil, vooral Jasper had daarin een heel erg belangrijk aandeel.

Oranje wist in drie sets een achterstand in de big point te veranderen in een zege. In de eerste werd 20-22 een 25-23 eindstand, de tweede ging via 21-23 en via 24-24 naar 27-25 en in de vierde veranderde Oranje 18-22 in 24-23 en 26-24. Alleen in de derde set lukte dat kunststukje niet. Toen maakte Frankrijk van 18-20 een 21-25 zege.

Oranje ging in de eerste set met 10-7 aan de leiding, waarna Helena Cazaute zichzelf aan de serve bracht en vervolgens drie aces achter elkaar liet noteren voor de 10-11 tussenstand. Teams bleven scorend bij elkaar in de buurt, waarbij de blokpunten belangrijk waren voor beide kanten.

Jolien Knollema en Celeste Plak maakten een 20-22 achterstand ongedaan, Indy Baijens scoorde de 23-23. Marrit Jasper kwam er voor de serve in en liet meteen een ace noteren, na de time out op 24-23 sloeg Frankrijk uit. De eigen score in deze set was 21 om 21 punten.

In set twee een scoreverloop waarbij de teams elkaar weinig toegaven. Frankrijk had de beste start (3-6, 5-8), Nederland kwam met de big points in zicht bij 14-18 sterk opzetten middels scores van Celeste Plak. Jolien Knollema blokkeerde na een lange rally de 18-18 tegen de vloer.

Bij 19-22 ging Oranje de time out in, Celeste Plak zette Oranje met twee scores op 21-22 en op 22-23. Op die stand kwam Marrit Jasper er weer voor de serve in en serveerde een ace voor de gelijke 23-23 stand. Na de 25-25 maakte een bal in het net en een ace van Sarah van Aalen de set uit. 27-25 voor oranje en 2-0.

In de derde set leed Oranje de eerste nederlaag van dit toernooi. Deze keer liet Frankrijk zich in de slotfase niet de kaas van het brood eten. Een vroege 6-10 voorsprong (na 6-5 achter) zagen ze nog verloren gaan. Bij 16-16 had Oranje e schade hersteld. Na een geweldig lange rally scoorde Cazaute de 16-18, bij 20-20 ging Frankrijk de time out in

Op 21-21 kwam Marrit Jasper erin, deze keer lukte het niet om de stand naar Nederlands voordeel om te draaien. Integendeel Frankrijk maakte de set met vier eigen scores in een keer uit. Eindstand 21-25 en dus 2-1.

In de vierde set waren de teams opnieuw erg aan elkaar gewaagd blijkens ook de tussenstanden 6-6, 10-10 en 15-15. Frankrijk nam rond de twintig puntengrens afstand naar 17-21. Lucille Cicquel en Cristina Bauer power maakten er 17-21 van, waarop Oranje de time out inging. Nika Daalderop werd daarna belangrijk met o.a. twee aces.

Marrit Jasper sloeg vanaf de buitenkant raak voor de 21-21 stand. Frankrijk kwam op 22-23, de foutserve maakte gelijk waarna Marrit Jasper Nederland naar 24-23 blokkeerde, waarop Frankrijk de time out inging. Een dankjewel dunk van Sylves maakte gelijk, Celeste Plak en Marrit Jasper lieten de laatste twee punten voor Nederland voor de 26-24 winst noteren.

Topscorer bij Oranje werd Celeste Plak met 22 punten. Nika Daalderop maakte er 17. Bij Frankrijk waren Cazaute met 19 en Gicquel met 17 punten de meest scorende speelsters.

Door Deze zege wordt Nederland eerste in de poule.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV/ FIVB.