EK U16: Pré Jeugd Oranje wordt vijfde

NlvsTurkije

VoV, 29-07-2017. 13:38 uur.  Na de wedstrijd tegen Roemenië gaf trainer coach Eelco Beijl aan dat hij blij was met het resultaat, een 3-1 winst.  “In de eerste twee sets leken we niet te verslaan, daarna lieten we de tegenstander door onze hoge foutenlast weer in de wedstrijd komen. Maar de meiden hebben keihard voor de zege gevochten en we zien uit naar het duel met Turkije voor de vijfde plek.”

Turkije boekte een relatief eenvoudige zege op Griekenland (25-12, 25-18 en 25-16). “Nederland heeft een gedisciplineerd spelend sterk team”, blikte de Turkse coach vooruit. “Het is voor ons de finale van dit toernooi, dus gaan we er alles aan doen om te winnen.”

Bondscoach Beijl begon tegen Turkije met het succesvolle team van gisteren. De volgende starting seven kwamen bij de eerste set binnen de lijnen: Kim Klein Lankhorst, libero Romy Brokking, Iris Vos, Anneclaire ter Brugge, Anna Zijl, Jette Kuipers en Jolijn de Haan. In het verdere verloop kregen Annemarie Venema,  Jolien Knollema, Mirte van der Sluis, Hyke Lyklema en Annika de Goede ook speeltijd.

De talenten hadden een goede start en kwamen vlot met 6-2 voor. Turkije kwam terug naar 6-5 en kon via een lange serve serie van Pelin Eroktay vervolgens naar 7-12 uitlopen. De U16 ploeg kwam met Kim Klein Lankhorst aan de opslag terug in de wedstrijd, het verschil bij 11-13 was overbrugbaar, maar de counter van Turkije mocht er ook zijn (11-16).

Oranje kreeg er nu, mede omdat het aanvallend scoren niet echt wilde lukken (scoringspercentage 17%),  niet meer voor elkaar om nogmaals in te lopen. De achterstand bleef bij 18-22 vier punten, met drie punten op rij maakte Turkije de set uit. De talenten scoorden 9 keer voor zich zelf en 9 keer voor Turkije.

De tweede set, er werd met dezelfde basis begonnen, gaf een soortgelijk verloop in het begin te zien. Nu kwam Turkije met 0-2 voor. Kwam met 7-3 achter en had de schade tot 8-7 hersteld toen de eerste verplichte time out inging. In het middendeel van de set jojode de leiding heen en weer (9-11, 12-14, 16-15 en 17-18) voordat beide teams aan een uiterst spannende eindfase begonnen.

Turkije kwam op 21-23 en 22-24. Bij 24-24 was Oranje ernaast. Setpoints voor Turkije (24-25, 26-27), setpoints voor Oranje (26-25, 28-27). De laatste rake klap kwam van Oranje. Via 29-27 werd het 1-1 in sets. Anna Zijl had het vizier scherp staan in deze set, ze scoorde 8 keer. Oranje maakte 17 eigen punten en gaf er 8 aan Turkije.

In de derde set begon Mirte van der Sluis voor Iris Vos in de basis en Oranje had werkelijk een voortreffelijke start. Via 4-0 naar 11-3 voor. Daarna slonk de voorsprong wel wat punten (17-12, 20-17) maar bij het begin van de big points had de ploeg van Beijl toch nog steeds voldoende punten voor om de set naar zich toe te trekken. Gewoon vier keer de side out scoren op 21-18 en het is gepiept. Of op eigen serve punten maken. Zo gezegd, zo gedaan, via 23-19 ging het naar 25-20 en een 2-1 stand in het voordeel van Oranje. Oranje scoorde 13 eigen punten en liet er ook 13 voor Turkije noteren. Gelukkig gaf Turkije er 12 terug.

Turkije kwam in de vierde set op een 1-4 voorsprong en wist na de 5-5 voor een tweede keer het initiatief naar zich toe te trekken (5-8). Maar Oranje had ook nu weer het juiste wapen en nam de leiding bij 10-9 over. Om het niet meer af te geven. Turkije werd na de 12-12 tussenstand naar een 19-13 achterstand gespeeld, Oranje had koers gezet richting de vijfde plek en was niet van plan zich die nog te laten afpakken. Via 22-17 werd het een ruime 25-18 setzege. En dus 3-1.

De Nederlandse punten werden gescoorde door Kim Klein Lankhorst 3, Iris Vos 2, Anneclaire ter Brugge 14, Anna Zijl 17, Jette Kuipers 5 en Jolijn de Haan 8, Mirte van der Sluis 3, en Annika de Goede 1. Met de serve werd weer veel gescoord. Aces 13 om 17, foutserves 10 om 15. Het blok was met 6 om 7 één puntje beter voor Turkije. En de aanval twee punten beter voor Nederland (34 om 32). De totale foutenlast (inclusief foutserves) bedroeg 34 om 44. Deze 10 punten verschil in Oranje voordeel waren uiteindelijk belangrijk voor de winst.

Nederland sluit het EK U16 dus als vijfde af.