Er is veel te weinig gekwalificeerd technisch kader!
VoV, 27-05-2021. 4:41 uur. De Nederlandse Vereniging van Volleybal Oefenmeesters (NVVO) maakt zich ernstig zorgen over het ontbreken van acties c.q. beleid van de NEVOBO betreffende het grote gebrek aan gekwalificeerde trainers in de volleybalsport. Een situatie die zich al jaren over de gehele linie manifesteert en voor wat betreft de landelijke top (2e t/m eredivisie) in ieder geval als ruim onvoldoende kan worden gekenschetst.
De NVVO baseert zich daarbij op de feiten en de analyse van Joris Meegdes in het artikel in Volley Techno nr.1 – maart 2020, waarin dit met als conclusie ‘het is één over twaalf’ duidelijk naar voren komt. Dit met alle consequenties van dien in de zin van dat er op dit moment gewoonweg onvoldoende gekwalificeerde trainers op dit topniveau actief moeten zijn. En voor zover dit trainerschap grofweg op ervaring berust, maakt dit nog niet vakbekwaam!
Op weg naar morgen: Echter ook voor de komende jaren zijn op dit vlak de vooruitzichten helaas niet tot weinig rooskleurig. De opleiding Volleybaltrainer 4 stroomt de afgelopen jaren moeilijk vol en die van Volleybaltrainer 5 – van oorsprong toch de eis om eredivisie- en/of nationaalteamtrainer te kunnen zijn – is vooralsnog opgeschort. Dit betekent onder meer dat het voorgenomen beleid van de NEVOBO 2021+ alleen al op basis van de bevindingen in het genoemde artikel gewoonweg als weinig realistisch kan worden beschouwd.
De professionalisering van verenigingen wordt hierin immers toch als een belangrijk speerpunt genoemd, maar in technische zin moet dit aanbod er dan natuurlijk wel zijn. Bovendien is er de vraag naar de capaciteiten van de huidige ‘professional(s)’ bij deze verenigingen om zowel organisatorisch als specifiek volleybal technisch bij te dragen aan de ontwikkeling van deze ook wel aangeduide ‘superclubs’.
In geval van meer gekwalificeerde trainers is er immers juist aan het tweede genoemde aspect meer specifieke behoefte, aldus signalen die wij in de praktijk veelvuldig horen. Dit vraagt dus bijvoorbeeld ook om een goede herkenbare positionering en zichtbaarheid van de VolleybalACADEMIE.
Samen op weg: Al met al dus meer dan genoeg reden voor de NVVO om een halt aan deze voor eenieder ongewenste situatie te roepen en naar wegen te zoeken om het tij te keren. Daartoe is aan de NEVOBO een aanbod gedaan om in samenwerking naar deze wegen te zoeken, doch tot op heden is dit beperkt gebleven tot helaas een eerste contact zonder verder vervolg. Dit laatste ondanks veelvuldige verzoeken daaromtrent. Dit wekt op z’n zachts gezegd de indruk dat onze bijdrage en samenwerking niet op prijs wordt gesteld, terwijl de inbreng van trainers en derhalve de NVVO op dit dossier juist een belangrijke meerwaarde kan zijn resp. vervullen. In ieder geval blijven wij ons als NVVO inzetten op deze verbetering met inachtneming van ieders verantwoordelijkheid.
gh @ VoV, artikel NVVO. Foto Jan van den Noort.