Espinho: Twee zeges Stam/ Schoon, verlies en winst voor de mannen

VoV, 24-05-2024. 3:05 uur. Nadat er door Brouwer/ Meeuwsen en Luini/ Varenhorst in de kwalificatieronden geen startbewijs was bemachtigd voor het hoofdtoernooi van Espinho in Portugal bestond de Nederlandse deelname uit Stam/ Schoon. Boermans/ de Groot en Immers/ van de Velde.  Van dit drietal duo’s kwamen Stam/ Schoon gisteren twee keer in actie, de andere twee tweetallen één keer.

Stam/ Schoon speelden in hun eerste partij tegen Beatriz Pinheiro/ Ines Castro uit Portugal. Dit duo was geen partij voor Nederland, met twee keer 21-11 werden ze met 2-0 verslagen. Vooral op de servepass kwamen Pinheiro/ Casro veel tekort om de opslagen van het BTN-duo te kunnen verwerken. Maar liefst 9 aces, 7 van Raïsa en 2 van Katja, werden er genoteerd.

Katja Stam nam in de eerste set na 2-1 die twee aces voor haar rekening (naar 4-1), de serveserie van Raïsa Schoon naar 11-4 stond aan de basis voor de dikke setwinst. Via 13-8, technische time out, en 17-9 werd met het laatste punt in de set door Katja Stam met 21-11 gewonnen.

In set twee kon Portugal iets langer in de schaduw blijven volgen, al was er bij 5-2, 7-4 en 9-6 al vlot een mooi Nederlands voordeel. Opnieuw werd er bij 13-8 verplicht gerust, na de 15-11 maakten o.a. een drietal aces van Raïsa Schoon er 19-11 van en twee punten van haar daarna bepaalden de eindstand op 21-11 en 2-0.

In hun tweede wedstrijd was het Amerikaanse duo Nuss/ Kloth de te kloppen tegenstander. Een klus die gezien hun ranking een stuk lastiger beloofde te worden. In April hadden Stam/ Schoon in Tepic met 2-0 van hen gewonnen, in de World Tour Finals in december 2023 werd met 0-2 verloren.

Het werd een driesetter, waarin de wind op het strand van Espinho een woordje meesprak. In de eerste set ging het tot 7-7 gelijk op, daarna nam USA met een 1 om 9 serie afstand naar 8-15. Het BTN-duo knokte zich nog naar een marge van drie punten bij 15-18, moest echter de eerste set met 17-21 aan de USA laten.

In set twee pakt Oranje het initiatief middels een aantal punten van Raïsa Schoon en een blokpunt van Katja Stam. Op 10-8 probeerde USA  Oranje te verrassen met een eerste bal score, maar Raïsa Schoon retourneerde die eerste bal ook meteen weer en verraste het Amerikaanse duo daarmee. Zo werd het 11-8. Met een tweede eerste bal score maakte Raïsa Schoon 18-15, USA kwam op 18-17 maar een Oranje ace op de lijn zorgde bij 20-17 voor setpoint. USA  kwam bij 20-20 op gelijke hoogte, Katja Stam scoorde de 22-21 en een aanvallende fout van USA besliste daarna de set.

In de tiebreak werd bij 8-5 van kant gewisseld, twee Nederlandse fouten maakten het weer spannend (8-7), maar vervolgens was Katja Stam niet af te stoppen. Vier keer op rij scoorde ze en bracht de stand op 12-7. Die voorsprong liet Stam/ Schoon zich niet meer afpakken en met 15-9 boekten ze de 2-1 zege.

Bij de mannen kwamen Boermans/ de Groot in actie tegen Bryl/ Łosiak. Twee sets werden met twee punten verschil beslist. In de eerste kwamen de Nederlanders van 3-8 via 12-14 en 17-18 bij 19-19 op gelijke hoogte, daarna maakte de tegenstander de set uit (19-21).

In de tweede set was het opnieuw erg spannend in de setfinale, Boermans/ de Groot gingen met 18-17 en 19-18 aan de leiding bij de big points. Bryl/ Losiak namen de leiding over bij 19-20, de Groot kon verlies voorkomen (20-20) en ook de 20-21 kregen de Nederlanders nog van de borden, echter op 21-22 volgde een aanvallende fout waardoor de set en de wedstrijd verloren ging.

Immers/ van de Velde speelden tegen Mol/ Berntsen, die via winst in het het kwalificatietoernooi tegen o.a. Varenhorst/ Luini een plaatsje in het hoofdtoernooi hadden bemachtigd.

Met een sterk blokkerende van de Velde wist Oranje een 8-12 achterstand om te buigen naar 12-12 en na 14-14 scoorde van de Velde opnieuw blokkerend Nederland op voorsprong bij 15-14. Daarop volgden nog twee breakpoints (17-14) en Oranje leek bij 19-16 op setwinst af te koersen.

Op setpoint bij 20-18 slaagde het BTN-duo er niet in de trekker over te halen, Noorwegen kwam met 20-21 voor, een tweede bal score van Immers kon in eerste instantie verlies voorkomen, maar op 21-22 velde een uitgeslagen Nederlandse aanval de beslissing voor 21-23 verlies.

In de tweede set hadden Immers/ van de Velde bij 9-4 een handvol punten voor, Noorwegen bracht de marge terug naar twee punten bij 11-9 en 15-13, bij 18-17 was het verschil nog maar een puntje. Met een blokpunt en een tweede bal score kon Steven van de Velde de 20-17 en 21-18 voor de 1-1 stand laten noteren.

In de derde set maakte Nederland het winnende verschil na 8-7. Met een serie van vijf punten met daarin een ace van Matthew Immers en twee blokpunten van Steven van de Velde werd de stand naar 13-7 getild, met als eindstand kort daarna 15-12. Dus 2-1 winst voor Nederland.