Vizier op volleybal

 

Eurosped de beste in derby met Set-Up

EuroSetupploffRSZ

Veel publiek had de weg op zondagmiddag naar de IISPA in Almelo gevonden. De tribunes aan één lange en één korte kant van de hal zaten vol. Toch wel een 500 fans al met al. Er was sfeer, stemming, verwachting maar ook wel ‘spanning’ voor de Twentse derby op Eredivisie niveau tussen de damesteams van Eurosped TVT en Springendal Set-Up ’65. Set-Up had twee prima thuiswedstrijden (Sliedrecht en Peelpush) achter de rug en deze winnend weten af te sluiten, Eurosped was nog ongeslagen in de kampioenspoule, dat schepte dus verwachtingen bij alle fans. De ‘Apache roffels’ van de Eurosped trommelaars en het ‘Heya Set-Up’ als antwoord galmden al ver voor begin van de wedstrijd door de hal. De fans hadden er zin in, dat was wel duidelijk.

De dames die de ‘show’ moesten gaan opvoeren waren aan Eurosped kant spelverdeelster Britt Bongaerts, libero Danielle Nouwen, diagonaal Lea van Rooijen, passer lopers Antoinette Posthuma en Kate Morrell en midspeelsters Jeanine Stoeten en Juliet Lohuis. Aan de Set – Up kant werden die posities in dezelfde volgorde ingenomen door Sandra Berger, Judith Kamphuis, Carmen Oude Luttikhuis, Kirsten en Ilse Oude Luttikhuis en verder maakten Ilse Kamphuis en Merle Kamphuis het zevental compleet.

Scheids Bloemhard floot aan, Sandra Berger begon met de serve. Uit de daarop volgende rally scoorde Lea van Rooijen het eerste punt. Het lobje van Carmen Oude Luttikhuis zorgde voor 1-1. Zus Ilse maakte 1-2 en een knoeperd van een kill – block van Merle Kamphuis op Antoinette Posthuma zette 1-3 op het scorebord. Set-Up had de betere start, het eerste gewin. De score via de korte omloopbal van Juliet Lohuis maakte het verschil weer één bij 2-3.

Eurosped kwam na een uitgeslagen Set-Up aanval op 6-5. Kirsten Oude Luttikhuis maakte gelijk, een gemiste ‘dankjewel’ bal, opnieuw een uitgeslagen aanval en een punt van Kate Morell via het blok dwongen Brahim Abchir zijn ploeg op 9-6 naar de kant te halen. De 10-6 nam Lea van Rooijen voor haar rekening, de 11-6 was het gevolg van miscommunicatie tussen Sandra Berger en Ilse Kamphuis.

Eurosped had de betere start van Set-Up weggewerkt en had, door een viertal gekregen punten, en omdat ze zelf nog niets hadden weggegeven, de leiding met een handvol punten voorsprong overgenomen. In het verdere verloop van de set scoorden de teams tot 17-13 afwisselend, via een touché raak geslagen bal bracht Kirsten Oude Luttikhuis zich zelf aan de opslag bij 17-14.

Karakteristiek, bal op palm van de hand, deze laten draaien, hoog opgooien en via een knallende sprongserve een projectiel naar de andere kant van het net versturen. Eurosped had er geen antwoord op. Servedruk tegenover passend vermogen. Set-Up liep in naar 17-16. En weer legde Kirsten voor de volgende aan. Pats boem! Ace sir!!  De lijnrechter wees direct zelfbewust en gedecideerd met de punt van de vlaggenstok  naar de vloer. Ace sir. Ook Jan Berendsen, die in de regel een scherp oog voor lijnrechterlijke beslissingen heeft, had het gezien. Time out! Bij 17-17. Een ace dwong de ploeg naar de kant.

Na de pauze wees scheids Bloemhard echter ineens voor de opslag naar de Eurosped kant. Dus niks ace sir! ‘Sir’ Bloemhard had het anders gezien. Uit, de bal was uit geweest! Ik ben nog even gaan staan om te zien of er bel – Chinezen in de zaal zaten, niks te zien! De 500 toeschouwers op de tribune snapten het niet, Set-Up ging vragen hoe het zat! Uit! Dus niks ace sir! “Bewaar dat soort grappen voor je Europacup wedstrijden”  hoorde ik een fan roepen. Zal wel een Set-Up supporter geweest zijn.

Een puntje, maakt dat nou het verschil? In plaats van 17-17 nu ineens 18-16. Het blokpunt van Mayke Schutte (gerechtigheid?) en de uitgeslagen bal van Kate Morell (dubbele gerechtigheid) zorgden voor 18-18. De foutserve van Ilse Kamphuis gaf Eurosped weer een puntje voordeel (19-18). En vervolgens serveerde Lea van Rooijen vanaf de opslaglijn het gat naar 23-18, Set Up ging te vaak en te gemakkelijk in de fout. De foutserve van Lea zette de stand op 23-19, twee aces van Sandra Berger (op Danielle Nouwen en Antoinette Posthuma) brachten de spanning bij 23-21 terug. Juliet Lohuis scoorde via de omloopbal, op 24-22 serveerde Set-Up de eindstand 25-22 op het scorebord.

Een waterval aan fouten aan Set-Up kant beslisten de tweede set al heel vroeg. Ilse Oude Luttikhuis, zussen Carmen en Kirsten alsmede Ilse Kamphuis konden voor de ploeg uit Ootmarsum vijf keer scoren tot aan de 13-5 stand. Daarentegen gaf Set – Up acht punten kado aan Eurosped, en blokkeerde de thuisploeg middels Britt Bongaerts, Jeanine Stoeten en Antoinette Posthuma er drie tegen de vloer. Daarbij kwamen ook nog een paar aanvallende scores.

Bij 13-5 was de race eigenlijk wel gelopen, Eurosped hield het verschil vast, ook al ging de ploeg bij tijd en wijle erg slordig spelen. Na 13-5 scoorden ze nog negen keer voor Set-Up, kregen ook de nodige puntjes kado, maar wat belangrijker was, ze bleven via Morell, Lohuis en Posthuma ook zelf scoren. Brahim Abchir wisselde veel, Sandra Berger en Mayke Schutte wisselden van plek, net als Carmen Oude Luttikhuis en Marleen van Benthem. Eurosped liep uit naar 18-8, Set –Up kwam via een ‘ace sir’  op 18-11 maar lag te ver achter om de thuisploeg nog in problemen te brengen. Er werd nog even stevig gewisseld en Eurosped kwam op 22-14 na het twaalfde kadootje van Set-Up in deze set.

Jeanine Stoeten voerde met de handen de bijna vermaarde Wiel Coerver methode van de ‘kappen en draaien’ techniek uit het voetbal op. Alleen doet zij het in omgekeerde volgorde ‘draaien en kappen’, maar het succes en resultaat was er niet minder om. Het blok werd voor de zoveelste keer omzeild met de 23-14 score. Set-Up kreeg nog twee punten, scoorde er via Ilse Kamphuis nog een en kwam op 23-17. Morell sloeg vervolgens dwars door het Berger -Kamphuis blok raak en Juliet Loohuis blokkeerde een driemeter aanval van Set-Up  naar de 25-18 setwinst.      

Leone Wiersma mocht in de derde set na de 1-0 door Morell al het veld in voor Ilse Kamphuis. Een geslaagd kill – block was haar eerste actie, een tweede balscore van Sandra Berger maakte er 1-2 van.  Antoinette Posthuma en Set-Up fouten gaven de score een ander aanzien. Eurosped liep naar 5-3 en 8-5. Op 12-7 liet Brahim de time out zoemer zijn werk doen.

Via over en weer punten ging de stand naar 16-10 en 19-14. De 19-15 sloeg Kirsten via een ‘blok uit’ bal op het bord. Ze was zelf aan de beurt om te serveren. En dan weet je wat er gaat gebeuren. Arm vooruit, bal op handpalm, hoog omhoog gooien en lanceren. Eurosped was even gul, bij 19-17 nam Jan Berendsen een time out, bij 19-19 weer, nadat Leone Wiersma en Sandra Berger een ondoordringbaar blok hadden gevormd. Zou het dan toch nog gebeuren?

Vanaf 19-19 was de hoofdrol voor Antoinette Posthuma. Ze scoorde 20-19, 22-20, 24-20 en 25-21. Eurosped had met 3-0 de winnende reeks van de laatste weken weten vast te houden, Set – Up kon niet in de buurt komen van de prestatie die ze eerder in de thuiswedstrijden leverden.

Waar zat in grote lijnen het verschil? Ten eerste op de spelverdeling. Jan Berendsen stuurde Jiska Kamphuis alleen voor een paar serveerbeurten het veld in, Brahim Abchir was blijkbaar niet steeds tevreden met de prestaties van Sandra Berger en Mayke Schutte. Zij liepen, om een beetje te overdrijven, in en uit het veld. Verder hadden de diagonalen bij Set-Up in de personen van Carmen Oude Luttikhuis (3 punten uit elf set ups) en Marleen van Benthem (3 punten uit negen set ups) niet hun beste dag. En over het geheel genomen maakte Eurosped als team een sterkere indruk dan Set-Up.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Herman Zandhuis.