Vizier op volleybal

 

Experiment noodlottig voor Donitas H1

VoV, 20-03-2019. 6:40 uur. Afgelopen zaterdag stond de wedstrijd VCN tegen Donitas op het programma. De wedstrijd werd in Capelle aan de IJssel afgewerkt. Dit is een pittoresk plekje in het zuiden van Nederland. Het was voor de mannen uit Groningen dus een aardig stuk rijden. Deze afstand leg je als ploeg af om een kraker te spelen. Om te laten zien wat je in huis hebt.

Helaas besloot de Nevobo zonder afspraak een experiment met het nieuwe reglement te doen. Ze huurde hiervoor een scheidsrechter in die ‘autoritair’ over moest komen. Belangrijk was dat deze man het niet was, maar alleen over moest laten komen. Tijdens de wedstrijd werden een aantal nieuwe regels getest.

  1. De doe je dat thuis ook regel.
  2. Evenredig aan de bank regel.
  3. Juichen mag louter achter de bank regel.

Voor veel spelers die het spel volleybal beoefenen, zullen deze regels nieuw zijn. Dat klopt ook, want dit was het eerste weekend waarin deze regels getest werden. De regels lijken simpel, maar zijn interpretabel. De regels zullen omschreven worden en daarna met voorbeeld uitgelegd worden.

Regel 1: ‘De doe je dat thuis ook regel’.

Uitleg regel: Deze regel geldt voor spelers die het nodig vinden om dingen op of naast het volleybalveld te doen die zij thuis niet doen. Mocht de scheidsrechter twijfelen of de speler dit thuis ook doet, kan hij vragen: “Doe je dat thuis ook?”. Antwoordt de speler met ‘Ja’ dan is er niks aan de hand. Antwoordt de speler met ‘nee’, dan wordt er dwingend verzocht deze actie te staken.

Voorbeeld: Speler A stond met zijn voet op de bank op een ontspannen manier naar zijn team te kijken. De scheids deed dit thuis niet en vroeg dus: “Doe je dit thuis ook?”. De speler antwoorde met: “Nee, maar jij hebt thuis toch ook geen fluit in je mond? Waarop de scheidsrechter dwingend keek en de opmerking negeerde.

Regel 2: ‘Evenredig aan de bank regel.

Uitleg regel: Als er geen boarding/reclameborden in de zaal staan, dan is deze regel al bekend. Spelers moeten achter of evenredig aan de bank staan. Vanaf dit moment is deze regel ook van toepassing als er boarding is. Dit heeft te maken met mogelijk spastische aanvallen van spelers, waardoor de boarding in tweeën wordt getrapt.

Voorbeeld: De spelers juichen en komen uit enthousiasme met één voet voor de bank. De scheidsrechter kijkt dwingend noch boos naar de kant en geeft het evenredig aan de bank teken. Dit teken is te herkennen aan een boze blik met een wijzende vinger. Deze beweging gaat net zo lang door, totdat de spelers evenredig aan de bank (achter de boarding) staan.

Regel 3: ‘Juichen mag louter achter de bank regel’.

Uitleg regel: Deze regel geldt voor spelers die op de bank zitten. De spelers die ervoor kiezen niet evenredig aan de bank te staan en rustig willen zitten, mogen alleen op of achter de bank juichen. Dit is vooral om het spel dood te laten bloeden en zo min mogelijk emotie in het spel te leggen. ‘Sport is (Lex) immers geen emotie’. Mocht de speler toch juichend van de bank komen, dan krijgt hij 1 waarschuwing.

Voorbeeld: Speler B ziet dat zijn team een punt maakt en springt juichend op. Hij krijgt hiervoor een waarschuwing zoals hierboven uitgelegd. Bij het volgende punt springt de speler als een ervaren turner achter de bank en begint al overhellend ACHTER de bank te juichen. De scheidsechter heeft helaas thuis geen bank en valt terug op regel 1. Hierdoor krijgt de juichende achter de bank speler een rode kaart.

Door dit experiment was Donitas van slag en haalde het geen moment zijn niveau. Wat triest is, aangezien je wel al die kilometers hebt afgelegd. De jongens uit Groningen werden met een 3-0 nederlaag de kleedkamer ingestuurd om vervolgens de regels uitgelegd te krijgen.

Voor alle volleyballers, neem deze regels goed door. Dit kan je punten kosten. THUNDER!

gh @ VoV, verslag Donitas Heren 1. Foto Jan van den Noort.