Frankrijk en Japan finalisten bij VNL-mannen

VoV, 30-06-2024. 3:30 uur. Frankrijk en Japan hebben zich gisteren via zeges op Polen en Slovenië geplaatst voor de finale van de VNL 2024 bij de mannen. Frankrijk versloeg gastland Polen met 2-3, Japan won met 0-3 van Slovenië, dat als eerste in de stand de poulefase had afgesloten.

Polen vs. Frankrijk was voor 11:000 toeschouwers spektakel van de bovenste plank met geweldige rally’s en prachtige scores. En spannende ontknopingen na gelijk opgaande sets.

In de eerste set kwam Frankrijk via Patry bij 12-13 voor het eerst aan de leiding. Polen nam over (15-13, 18-17, 22-18), maar had bij 23-22 na een foutserve en een netfout nog maar één puntje verschil op de boden staan. Na de time out op die stand scoorde de thuisploeg de punten voor de 25-22 winst.

In set twee, waarin veel werd fout geserveerd, kwam Polen via 7-3 op een 13-10 en 17-12 voorsprong. Na 19-16 maakten Le Goff en Clevenot gelijk (19-19), de verzilverde overpass zette Frankrijk bij 20-22 op voordeel. Tot 22-23 bleef het verschil één puntje, via de video challenge, waarin een lijnfout te zien was, maakte Frankrijk er 22-25 en 1-1 van.

Frankrijk kwam in de derde set op een 1-2 voorsprong. Time-outs waren er voor Polen op de tussenstanden 14-17 en 16-20, Frankrijk ging bij 20-22 en 22-22 naar de zijlijn, waarna er opnieuw een spannende setfinale volgde. De foutserve en de score van Louati maakten 22-24, Polen blokkeerde zich naar 23-24, waarna Clevenot met een 3 meter score de set besliste.

In de vierde set kon Polen de tiebreak afdwingen. Na 12-12 liepen ze eerst uit naar 14-12, de 15-13 werd door een aantal scores van Fornal omgezet in een 19-13 voorsprong.  Op 20-16 nam Polen nog een time out en zonder verder in de problemen te komen pakten ze daarna de set met 25-20 voor de 2-2 stand.

In de beslissende vijfde set was het in het begin uitlopen en inhalen.  Zo werd het na de 0-2 nog 2-2, daarna 2-4 en 4-4 en vervolgens 6-6 en 8-6, de tussenstand bij de veldwissel. Polen liep uit naar 11-8, scores van Clevenot en Le Goff maakten bij 12-12 gelijk. Via Bednorz kwam Polen bij 14-13 op matchpoint. Fornal zette de thuisploeg bij 15-14 weer op matchpoint. Een ace van Brizard draaide de gang van zaken om bij 15-16 en Faure sloeg Frankrijk na 16-17 naar de finale.

Frankrijk scoorde 12 eigen punten meer, maar had met 29 om 42 scores voor de tegenstander ook de veel hogere foutenlast. Louati werd met 21 punten topscorer.

Slovenië vs. Japan werd in drie sets beslist. Via de setstanden 21-25, 25-27 en 29-31. De verschillen waren klein, Japan scoorde 2 eigen punten meer (56 om 58) en had een lagere foutenlast van 6 punten (25 om 19). Ishikawa werd met 21 treffers de topscorer. Bij Slovenië maakte T. Stern de meeste punten, ééntje minder dan Ishikawa.

Slovenië kon in de openingsset een 9-12 achterstand ombuigen naar 13-12, maar moest bij 16-17 weer in de achtervolging. Zonder succes, met de tussenstanden 19-22 en 21-23 bleef Japan een beslissende voorsprong houden die ze met 21-25 ook in setwinst omzetten.

In de tweede set kwam Japan met 0-5 voor, bij 15-15 had Slovenië die achterstand helemaal weggewerkt. En op de drempel van de bigpoints (19-17) hadden ze een mogelijk beslissend verschil als voordeel, dat Japan echter bij 20-21 weer ongedaan had gemaakt. Slovenië kwam bij 24-23 op setpoint, kon dat niet verzilveren.  Ook Japan slaagde er niet in om bij eerste gelegenheid het setpoint bij 24-25 te benutten, maar bij 25-26 lukte dat wel.

In de derde set was het voor de Japanse fans onder de 5.200 toeschouwers nagelbijten in de finale. Voor de Sloveense overigens ook.  Slovenië kon een 18-20 achterstand veranderen in een 23-20 voorsprong en had bij 24-22 de vierde set voor het grijpen. Bij 25-24 en 26-25 was dat ook het geval, maar telkens kon Japan setverlies verhinderen.

Na 26-26 kantelde het breakpoint voordeel naar Japan, bij 26-27, 27-28 en 28-29 misten ze drie keer op rij de kans om de wedstrijd te beslissen, maar bij de vierde keer op 29-30 was het wel raak voor de 29-31 en 0-3.

Vandaag speelt Slovenië vs. Polen om het brons en staan Frankrijk en Japan voor VNL-goud tegenover elkaar. Die finale begint om 20:00 uur.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s VNL/ FIVB.