Geen beste beurt voor Jong Oranje bij EK U20

VoV, 11-08-2024. 5:47 uur. Na de verloren vijfsetter tegen koploper Turkije speelde Jong Oranje van bondscoach Marko Klok gisteren tegen gastland Bulgarije, dat net als Nederland twee wedstrijden won en er twee verloor. Nederland stond vooraf vierde in de poule in Sofia, Bulgarije is de nummer vijf.

Jong Oranje had blijkbaar haar dag niet, want het was niet zo spetterend als tegen Turkije. Daarbij leek het gezien het aantal in actie komende speelsters ook wel of de ploeg niet de juiste opstelling kon vinden om in een goed ritme te komen. Bulgarije scoorde 12 aanvallende punten meer (25 om 37), blokkerend en serverend hielden de teams elkaar met 15 om 15 punten in evenwicht. Nederland speelde met de iets hogere foutenlast

Geen enkele speelster kwam met de score in de dubbele cijfers, topscorer werd Wies Smits met 7 punten, Ross Wessels kwam tot 6 en Britt van der Kooi en Emma Wijnbergen lieten er ieder 5 noteren. Maaike Heilig zette 4 punten op het scorebord, Noa Krikhaar, Luna Strikwerda en Yfke Jelsma ieder 3 en Sjakkie Donkers wist ook nog 2 keer te scoren.

In de eerste set kon Jong Oranje een aantal keren van een kleine achterstand terugkomen. Zo werd na 6-6 de 8-10 bij 10-10 ongedaan gemaakt en kon de 12-15 achterstand bij 15-15 door o.a. Roos Wessels ingelopen worden. Tot 19-19 was er daarna op de side out evenwicht.

De serie naar 19-21 gaf Bulgarije beslissend voordeel dat ze niet meer afstonden. Met scores van o.a. Wies Smits kon Oranje tot 22-24 uitzicht houden op een spannende finale, daarna maakte Bulgarije, dat in Iva Dudova en Viktoria Koeva met totaal 17 en 15 punten, makkelijk scorende aanvalsters had de set uit.

In set twee dicteerde Bulgarije vanaf het beging (1-3) via het middendeel (9-13, 11-16) het gebeuren binnen de lijnen. Jong Oranje kon de marge terugbrengen naar twee punten bij 14-16, kwam toen met 15-22 achter en verloor kansloos met 18-25. Dat was een set om snel te vergeten en de focus te leggen op de derde set om daarmee via winst in de wedstrijd te blijven.

De derde set kende een aantal vlot achter elkaar opgenomen time-outs in het middendeel. Nederland ging bij 10-12 naar de kant toen Bulgarije twee punten afstand nam na 10-10, Bulgarije nam een pauze bij 13-13 na de gelijkmaker van Oranje. Na die pauze blokkeerde Roos Wessels Nederland op voorsprong.

Na de 15-15 kon Bulgarije met een 1 om 4 score afstand nemen naar 16-19, waarop de bondscoach zijn tweede time out opnam. Emma Wijnbergen en Maaike Heilig brachten het verschil terug naar één puntje (18-19) en ook de 18-21 werd met o.a. een ace van Britt van der Kooi tot 20-21 ingelopen.

Bij deze tussenstand blesseerde Roos Wessels zich bij een blokkeeractie. Haar enkel klapte dubbel toen ze op de voet van een medespeelster terecht kwam. Suus Gerritsen verving haar. Bulgarije pakte de side out en breakpoints en kwam op 20-23, waarna ze de set met 21-25 uitmaakten.

Een 0-3 nederlaag was niet hetgeen voorafgaand in de lijn der verwachtingen had gelegen, dachten wij.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.

Noot:

Een opmerkelijke uitslag was er in de poule die in Dublin werd gespeeld tussen Italië en Ierland. Italië liep in de eerste set uit naar 16-0 en won met 25-1. In de tweede set was er een serie van 5-1 naar 22-1, waarna met 25-2 werd gewonnen en in de derde set speelde Ierland de sterren van de hemel en kreeg pas na 9-5 een serie tot 16-6 tegen, waarna ze met 25-12 verloren.