Geen hoofdtoernooi voor Luini/ Varenhorst in Wenen

VoV, 11-07-2024. 4:41 uur. Leon Luini en Christiaan Varenhorst speelden gisteren in Wenen in het FIVB  Elite 16 kwalificatietoernooi voor een plaatsje in de poulefase van het hoofdtoernooi. Hun tegenstanders in de eerste wedstrijd was het duo Mathias Seiser/ Philipp Waller uit Oostenrijk. Om tot het hoofdtoernooi toegelaten te worden moest ook een eventuele tweede ronde met succes worden afgesloten.

In de eerste set maakten Luini/ Varenhorst na 7-7 een voorlopig verschil van drie punten tot de technische time out bij 12-9. Oostenrijk kwam terug (13-12), Nederland pareerde de aanval op de gelijke stand en liep via 15-12 uit naar 18-13. Met rake smashes van beide teamleden en een blokpunt van Varenhorst. Leon Luini maakte na 19-15 de set met twee opeenvolgende punten uit.

In set twee werd met 11-10 verplicht gerust. Na de pauze blokkeerde Mathias Seiser Oostenrijk naar 11-13. Pas bij 17-17, na een aanvallende fout van Oostenrijk, kwam Oranje op gelijke hoogte. Met het breakpoint op 18-19 pakte Oostenrijk de beslissende voorsprong, die ze tot 19-21 vasthielden.

In de tiebreak kwam Leon Luini bij 0-2 hard in botsing met de boarding, waarna een medische time out volgde. Het BTN-duo herstelde zich en had na 4-3 tot aan 9-8 een puntje voorsprong op de side out. Oostenrijk nam bij 10-11 de leiding over, maar de smash van Varenhorst voor 12-11 zette Nederland weer aan kop. Na veldwissel vijf bij 13-12 scoorde Leon Luini het punt voor matchpoint. Oostenrijk kwam terug naar 14-14, maar de rake klap van Luini en het blok van Varenhorst bezorgden het NL-duo alsnog de 16-14 winst.

De tweede ronde in de kwalificaties werd gespeeld tegen het duo Paul Burnett/ Christopher McHugh. Het Nederlandse duo kende een prima eerste set, waarin na 9-7 werd uitgelopen naar 13-8 bij de technische time out. Het beslissende verschil werd gemaakt toen afstand werd genomen naar 17-10, om vervolgens met een hele ruime 21-13 de set te beslissen.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid. De 6-8 werd 8-13 bij de technische time out. Bij 8-16 vluchtte Oranje de time out in en na de 10-19 was de tegenstander twee rake klappen van de zege af. Na de time out op 13-19 beslisten een ace en drie foutserves de set met 15-21.

Nederland gaf in de derde set te veel punten weg. Een vroege achterstand (1-3, 3-6, 6-9) kon bij 10-12 nog tot twee punten worden teruggebracht, maar aanvallende fouten en een foutserve beslisten de set met 11-15 in het nadeel van Oranje.

In het hoofdtoernooi zijn Steven van de Velde/Matthew Immers en Stefan Boermans/ Yorick de Groot in dezelfde poule ingedeeld. Voor hen begint het toernooi vandaag.